Onder Europese privacytoezichthouders was grote onvrede over de privacyboete die de Ierse databeschermingsautoriteit DPC aan Meta wilde opleggen voor AVG-overtredingen door Facebook en Instagram. Dat blijkt uit de definitieve beslissing die door privacyorganisatie noyb openbaar is gemaakt. Vorige week kreeg Meta van de DPC een boete van 390 miljoen euro opgelegd wegens gerichte advertenties op Facebook en Instagram. Ook moet het Amerikaanse techbedrijf de manier veranderen waarop het toestemming vraagt voor gerichte advertenties.
Gerichte advertenties leveren bedrijven zoals Meta zeer veel geld op. Ze mogen echter niet zonder toestemming van de betreffende gebruikers worden getoond, aangezien hiervoor persoonlijke informatie wordt verwerkt. Toen de AVG in mei 2018 van kracht werd dacht Meta deze vereiste te kunnen omzeilen door een bepaling aan de algemene voorwaarden toe te voegen, waardoor gebruikers bij het accepteren van de voorwaarden ook automatisch akkoord gingen met gerichte advertenties.
De Ierse privacytoezichthouder was eerst van plan om een boete van 32 miljoen euro op te leggen, maar dat vonden de andere Europese toezichthouders verenigd in de EDPB te laag. Negen privacytoezichthouders, waaronder de Autoriteit Persoonsgegevens, maakten formeel bezwaar tegen de initiële beslissing van de DPC. Niet alleen waren de Europese toezichthouders ontevreden over de voorgestelde boete van de DPC, ook het onderzoek van de Ierse toezichthouder werd op allerlei vlakken bekritiseerd.
Zo negeerde de DPC een onderzoek onder gebruikers wat die als een overeenkomst zagen en werden niet alle gegevensverwerkingen van Meta onderzocht. Daarnaast lijkt ook de uiteindelijke beslissing te rammelen, zo stelt noyb, dat meerdere klachten tegen de dataverwerking door Meta indiende. Zo stelde de EDPB dat Meta de aanpassingen vanaf december moet invoeren, maar hanteert de DPC een datum vanaf januari. Iets wat mogelijk onrechtmatig is, aldus Noyb. Dat geldt ook voor het oordeel dat de verwerking alleen beperkt is tot advertenties, terwijl andere onderdelen van de klacht niet door de DPC zijn behandeld.
"Klaarblijkelijk maakt de DPC zich meer zorgen om gebruikers op een transparante manier te naaien, dan ze helemaal niet te naaien", aldus de bekende privacy-activist en noyb-oprichter Max Schrems. Het is niet voor het eerst dat de DPC wordt teruggefloten vanwege de lage boetes die het wil opleggen. Dat gebeurde eerder ook al met boetes voor Instagram en WhatsApp. Veel Amerikaanse bedrijven hebben in Ierland hun hoofdkantoor. De DPC wordt geregeld verweten op de hand van techbedrijven te zijn, iets dat het zelf ontkent.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.