Door Anoniem: Door Anoniem: Door Anoniem: Jij denkt dat we het over een ongeregistreerde anonieme chip hebben, waar geen data aan gekoppeld is/wordt?
Wat is daar dan volgens jou het nut van? Dat er vast te stellen valt dat de kat ooit op enig moment bestaansrecht had?
1. Het baasje kan zijn kat sneller terug vinden indien deze zoek is
2. Dieren die verdwaald zijn zwerven minder lang op straat
3. Dierenasielen hebben minder overbezetting en hoeven minder dieren in te laten slapen
Het is toch bizar, hoe mensen hier kunnen pretenderen dat er -geen- nut is voor het chippen van je kat. Ik hoop dat die mensen geen kat hebben, want het laat bar weinig interesse zien van het baasje in het eigen huisdier. Mwehhh, ik kan mijn kat sneller terug vinden, indien deze zoek raakt.
Verder staat in die chip enkel een ID nummer, en dat kan gebruikt worden om in een gekoppelde database de eigenaar op te zoeken, zodat de kat teruggeracht of opgehaald kan worden, dat is nuttig.
Waar zijn mensen hier bang voor, dat de overheid er achter komt dat je een kat hebt, terwijl daar geen enkel bezwaar tegen bestaat.....
[Andere Anoniem] Jouw drie argumenten:
ad 1: klopt helemaal, maar daarvoor hoef je geen
plicht in te stellen omdat kattenbaasjes hun dier zelf (vrijwillig) kunnen chippen (or whatever);
ad 2 en 3: het gaat er dus om dat eigenaarloze katten herkenbaar zijn wanneer ze in de openbare ruimte opduiken/ rondhangen. Daarvoor kun je ook afspreken dat elke katteneigenaar zijn/haar kat van een weer en wind bestendig strikje voorziet zodat duidelijk is dat we hier te maken hebben met een kat die eigendom is van iemand. Van de strikloze katten weet je dan meteen dat die opgepakt en afgevoerd kunnen worden.
In verband met de (dreigende of al bestaande) overbelasting van de overheidsbureaucratie lijkt het mij verstandig om de mindset van burgers om te buigen naar meer zelfredzaamheid inzake onbenullige onderwerpen in plaats van voor elk wissewasje te roepen om vadertje (of moedertje) overheid.
Jij gaat er vanuit dat mensen uit eigen wil het juiste zullen doen.
De realiteit is anders.
Teveel mensen schuiven het af of doen het gewoon niet tenzij ze verplicht worden om het te doen.
Als het niet verplicht is om je katten te chippen zullen de meesten dit niet doen zeker niet als er ook een prijs kaartje aan hangt.
Nee, ik ga er niet vanuit dat mensen uit zichzelf het juiste doen, maar het gaat om de manier waarop je een probleem oplost.
"Van alle vermiste katten die in het asiel terechtkomen, kan 17 procent worden herenigd met hun baasje; de rest van de dieren heeft geen chip of een chip die niet goed geregistreerd is".
Het probleem is dus 1/ teveel niet-identificeerbare katten en 2/ die in overbelaste asiels in leven worden gehouden.
Ad 2: van de (overbelaste) asiels vind ik sowieso dat dit géén overheidstaak is en dat deze dus niet op kosten van een gemeente in stand moeten worden gehouden. Particuliere initiatieven zijn prima.
Ad 1: dit is inderdaad een probleem van kattenbezitters die te weinig verantwoordelijkheid nemen voor hun kat, met name wanneer deze verdwaalt en in een asiel terecht komt.
Moet de overheid dit oplossen? Ik vind van niet, kattenbezitters hebben
zelf de verantwoordelijkheid om voor hun eigendom te zorgen. Wanneer ze dit niet goed doen en hun kat problemen in de openbare ruimte veroorzaakt dan kun je als overheid zeggen: "oké, wij gaan dit voor jou regelen en mocht dit niet lukken dan verzorgen wij jouw kat in een gemeente-asiel", maar je kunt ook zeggen: "alle probleemkatten, katten die overlast veroorzaken, worden na een bepaalde detentietermijn, bijvoorbeeld een week, waarin geprobeerd wordt om de eigenaar te achterhalen en deze gesommeerd wordt om haar/zijn kat op te komen halen, afgeschoten (of zoiets).
Dan leg je de verantwoordelijkheid waar die thuishoort, namelijk bij de katteneigenaar; hij/zij moet
zelf ervoor zorgen dat hij/zij als eigenaar van de kat traceerbaar is middels een aan de kat bevestigd "ID", zo niet, dan is het einde verhaal voor de kat. De keuze is aan de kattenbezitter.
Ik vind het in hoge mate ongezond en gevaarlijk om een (impliciete) redenering te hanteren in de trant van: we hebben nou toch een overheid, dus die is er al, waarom laten we die geen kattenadministratie inrichten, de overheid heeft zicht op alle burgers (= potentiële kattenbezitters), heeft ook al een aantal databases ter beschikking, heeft al eeuwenlang verzorgingsinitiatieven ontplooid, dus zij heeft de nodige know how en last but not least, zij heeft de macht om dit door te zetten - met in het achterhoofd: dan zijn wij er als burgers vanaf en is het probleem geregeld.
Ja, maar
hoe?
De overheid is geen aardige buurman, die het plaatselijke dierenasiel runt, zelfs niet de gemeente-ambtenaar tevens groot dierenliefhebber, maar een onmenselijke bureaucratie, die de ingebouwde neiging heeft om zichzelf steeds belangrijker te maken en daarin ook slaagt, met een enorme (centrale) macht over het leven van elke burger - kattenbezitter of niet.
Aan zo'n instantie moet je alleen het hoogst noodzakelijke uitbesteden, de rest
moet je zelf doen.
https://nos.nl/artikel/2460419-landelijke-chipplicht-voor-katten-op-komst