image

Minister: begrijpelijk dat gemeenten naar online gebiedsverboden kijken

zaterdag 28 januari 2023, 14:24 door Redactie, 9 reacties

Het is begrijpelijk dat gemeenten naar online gebiedsverboden kijken om fysieke verstoringen van de openbare orde te voorkomen, zo stelt minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. Ze reageerde op Kamervragen van D66 over het online gebiedsverbod van de gemeente Almelo. De Algemene plaatselijke verordening (APV) van Almelo is vorige maand aangevuld met een verbod om via internet uitingen te doen die kunnen leiden tot een fysieke verstoring van de openbare orde binnen het grondgebied van de gemeente Almelo.

In deze gevallen kan de burgemeester de persoon die de betreffende uiting heeft gedaan een last onder dwangsom opleggen om de uiting weg te halen. In het uiterste geval kan ook de beheerder van de website of socialmediaplatform worden opgeroepen de uitingen te verwijderen. Volgens burgemeester Gerritsen van Almelo mogen elementaire grondrechten, zoals de vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie, nooit een vrijbrief voor ongeregeldheden zijn.

"Ik heb begrip voor de zoektocht van gemeenten naar manieren om de openbare orde te handhaven als de oorzaak is gelegen in online gedragingen. Ik constateer ook dat er nog juridische onduidelijkheden bestaan over het in te zetten instrumentarium", reageert de minister. Volgens Yesilgöz is het begrijpelijk dat gemeenteraden verkennen of de APV mogelijkheden biedt om de problematiek van fysieke verstoringen van de openbare orde die online beginnen aan te pakken. "Uiteraard dienen daarbij de (grond)wettelijke kaders in acht te worden genomen", voegt ze toe.

De minister stelt dat een digitaal gebiedsverbod lijkt te impliceren dat iemand niet op internet mag, maar in het geval van de gemeente Almelo gaat het over online uitingen die tot fysieke verstoringen van de openbare orde binnen de gemeentegrenzen van Almelo kunnen leiden. Yesilgöz merkt op dat een APV een lokale aangelegenheid is. "Mij past dus een mate van terughoudendheid om te oordelen over deze specifieke APV van de gemeente Almelo."

D66-Kamerleden Sneller en Dekker-Abdulaziz wilden ook weten hoe het online gebiedsverbod, zoals toegevoegd aan de APV van Almelo, zich verhoudt tot het censuurverbod van de Grondwet en of deze maatregel er niet voor zorgt dat de vrijheid van meningsuiting al van tevoren wordt beperkt, wat in strijd met de Grondwet is. De minister stelt dat het hier niet om een beperking van de vrijheid van meningsuiting gaat en dat dit gezien de Grondwet ook niet kan. "Maar dit betekent niet dat er opgeroepen mag worden om bijvoorbeeld te gaan rellen of plunderen met schade voor derden tot gevolg."

Reacties (9)
28-01-2023, 14:56 door Anoniem
"Ik heb begrip voor de zoektocht van gemeenten naar manieren om de openbare orde te handhaven als de oorzaak is gelegen in online gedragingen. Ik constateer ook dat er nog juridische onduidelijkheden bestaan over het in te zetten instrumentarium", reageert de minister.
Yesilgöz merkt op dat een APV een lokale aangelegenheid is. "Mij past dus een mate van terughoudendheid om te oordelen over deze specifieke APV van de gemeente Almelo."

Hmm.
Dus blijft er onduidelijkheid tot er een keer een rechtzaak is geweest (mogelijk tot het europese hof).

Want:
De minister wil zich niet branden aan bemoeienis met een APV. "Dat is lokaal".
Maar ze regelt ook niets landelijk (of europees). Dat ziet ze blijkbaar ook niet als haar taak.

Wat is haar taak dan wel, vraag ik me af.
Mooie ogen naar een camera maken?

Wat ik me nog steeds afvraag is hoe een APV iets kan opdragen aan een persoon of website die niet in de betreffende gemeente gevestigd is. Idem voor een "online gebiedsverbod", wat dat ook exact moge inhouden.
Gaat een gemeente hier niet op de stoel van de landelijke of een buitenlandse wetgever zitten?

Waarom zou een Franse, Amerikaanse of Chinese website beheerder een bevel van de gemeente Almelo moeten inwilligen, als de oproep niet tegen het beleid van de website zelf in gaat? Idem voor het identificeren van een poster als die een alias gebruikt. (Hoe ga je hem/haar anders persoonlijk aanspreken op zijn uitlatingen en hem de dwangsom opleggen?)

Gaat Amelo het hele WWW (incl darknet) afstruinen naar negatieve of opruiende opmerkingen over haar gemeente?
Heeft ze daar tijd, gemeenschapsgelden en mankracht voor beschikbaar?

Blijkbaar gebeurt dat heel vaak.
Als het zo bar slecht gesteld is in Almelo, moet de minister daar dan niet persoonlijk ingrijpen om orde op zaken te stellen?
Oh wacht. Niet haar probleem. Ze is met andere dingen bezig.
28-01-2023, 15:28 door Anoniem
Ik heb op zich wel de indruk dat deze minister al doende af en toe bijleert. Terwijl ze dan al doende volleig onopgeleide kamerleden ook beter uitlegt dat een APV inderdaad aan een gemeente ligt. Wat in het parlement te berde wordt gebracht gaat over het hele land namelijk. Maar je moet het maar weten als je ineens in zo een blauwe stoel mag gaan zitten.

Mooie uitleg voor zover. Komt ook die grondwet er weer bij. Of de grondwet als de OK voorwaarden is van Iphones. Maar ook dat helder uitgelegd aan het parlementair kinderklasje (die dat overigens ook zelf hadden kunnen weten maar dan moet je wel kunnen typen op een computer of telefoon).

Waar ik me wel goede wensen voor maak is dat al lang geleden Herman Finkers zei dat in Almelo nooit wat gebeurt. Waar ik me toen al wel wat bij kon voorstellen. Dat ze wat doen tegen opruiing prima want dat is al heel lang strafbaar. Opruiing kon ook prima zonder het hele internet, gewoon met een stencilmachine of zo. Maar ze zouden ook wat kunnen doen in Almelo om van dat imago dat er nooit wat gebeurt af te komen. Zodat men er misschien wat minder nukkig ervan wordt. Parallel aan voorkomen dat de boel wordt opgenaaid. Als het leuker is in Almelo, dan krijg je meer mensen die denken dat je de boel gekmaken nu echt niet kan maken omdat het net eindelijk eens gezellig is.

Want me anderzijds ook weer niet echt zo interesseert want ik ben nog nooit in Almelo geweest. ;-)
28-01-2023, 18:31 door Anoniem
Ik kan me voorstellen dat een fraudeur een device-verbod krijgt.
Net als bij Mitnick in de cel destijds. Hij mocht bij geen device meer in de buurt komen zelfs.

Maar dat je vrijheid van meningsuiting moet niet worden ingeperkt,
omdat je een andere mening erop na houdt dan de door de staatsmedia
en de de staat volgende media voorgeschrevene. Daar moet men op tegen zijn.

Dat is een totalitair idee. En de laatste drie jaar zien we steeds meer aanzetjes om daar juist uit te komen,
de totale controle- en surveillance-staat, zeg maar en liefst als wereldsysteem. Vanguard vult.

Dan moeten mensen wederom lid worden van een nieuwe variant van de Internet-Kulturkammer of zo,
om verder online te mogen blijven.

Sluit overigens goed aan bij het bestrijden van de huidige EU van desinfo.
Dat is o.a. die info over de overheid, waar men liever niet meer digitaal actief aan herinnerd wil worden..

Juist, ja ook door lokale overheden. Dus elk whatsappje, facebook-berichrje e.d. monitoren
Zeker tor-gebruikers en P2P-users volgen en profileren.
Dat zijn huns inziens de mensen met potentie in de verkeerde richting.

Big Brother houdt al uw gangen in de gaten en zou het liefst uw gedachten uitlezen ter monitoring.
Daar gaat de 'vierde technologische revolutie' wel eventjes zorg voor dragen, dat dat gaat lukken.
28-01-2023, 18:50 door Anoniem
welke juridisctie heeft een gemeente over internet?
29-01-2023, 09:50 door Anoniem
Door Anoniem: welke juridisctie heeft een gemeente over internet?

Welk "gebied" binnen het WWW is juridisch het bereik van een gemeente?
Haar eigen welpagina, dat van ondernemers en burgers binnen haar grenzen? Of juiste diens fysieke servers?
Andere webpagina's of servers binnen Nederland, europa, de wereld?
Kan een jurist (Arnaud misschien?) dit concreet en meetbaar maken?

Of is dit weer zo'n vage juridisch maatregel die niet stand houdt in de werkelijke wereld. (zoiets als "een verbod voor water om niet naar beneden te vallen (op Aarde) op straffe van een handhavingsboete voor de natuurkundige wetten")
29-01-2023, 16:44 door Anoniem
Door Anoniem: welke juridisctie heeft een gemeente over internet?

Vraag dat maar aan Engelfriet op dit Forum?
29-01-2023, 21:31 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: welke juridisctie heeft een gemeente over internet?

Vraag dat maar aan Engelfriet op dit Forum?

Daar heb je in pricipe geen advocaat bij nodig. Want in de wet staat dat iedereen de wet zelf hoort te kennen. Natuurlijk heeft er geen gemeente jurisdictie over het internet. Dat was weer zo een wokevraag. Een gemeente kan per APV maatregelen treffen om de openbare orde een beetje gezellig te houden. Tegen mensen die het een beetje al te gek willen maken.

Als je de boel opstookt en met zo een APV te maken krijgt, dan heb je pas een advocaat nodig. Of je moet dat hoofdstuk ook nog eens beter menen te weten. Maar als je heel de braderie in Almelo bewust gek maakt, zou ik toch liever een goeie advocaat zoeken. Die ook de grenzen van vrijheid van meningsuiting kent, maar er misschien nog wat uurtjes bejaarden op de pot tillen vanaf kan krijgen.

Ik vind het wel goed dat gemeentes zulke APV's maken. Mits ze het zelf ook weer niet te gek maken natuurlijk. Want dan wordt jouw gelijk belangrijk voor het algemeen belang. Maar dan moet je wel met een heel goed gelijk komen want anders kan een advocaat ook weinig voor je doen.
30-01-2023, 16:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: welke juridisctie heeft een gemeente over internet?

Vraag dat maar aan Engelfriet op dit Forum?

oud nieuws
https://blog.iusmentis.com/2022/12/13/almelo-past-apv-aan-voor-online-ordeverstoringen/
01-02-2023, 08:01 door Anoniem
Door Anoniem: welke juridisctie heeft een gemeente over internet?

Vraag 2: welke juridisctie heeft een gemeente over een gedraging die niet binnen die gemeente plaatsvindt?
(Iets [negatiefs] schrijven over een gemeente terwijl je je in een andere gemeente/land bevindt)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.