image

CNIL: digitale euro moet net zo privacyvriendelijk zijn als contant geld

donderdag 2 februari 2023, 10:50 door Redactie, 10 reacties

De digitale euro moet net zo privacyvriendelijk zijn als contant geld, zo vindt de Franse privacytoezichthouder CNIL. Die stelt dat het huidige model voor de digitale munt niet tegemoetkomt aan de zorgen van Europese privacytoezichthouders en er nog maar zes maanden zijn voor de ontwikkeling van een privacyvriendelijke digitale euro.

Op dit moment bevindt de digitale euro zich bij de Europese Centrale Bank (ECB) nog in de onderzoeksfase. Deze fase duurt naar verwachting tot het najaar van 2023. De Europese Commissie zal in het tweede kwartaal van dit jaar een wetsvoorstel uitbrengen voor de introductie van de digitale euro. De Franse privacytoezichthouder waarschuwde vorig jaar al dat privacy de grootste uitdaging van het project zal zijn. De Europese privacytoezichthouders verenigd in de EDPB waarschuwden eind vorig jaar voor het volgen van transactie bij de digitale euro. Daarnaast moet de munt zoveel mogelijk worden ontworpen als de fysieke euro.

Als onderdeel van de onderzoeksfase kwam de ECB afgelopen september met de eerste keuzes wat betreft de architectuur van de digitale euro. Het gaat dan specifiek om de vertrouwelijkheid van transacties. Daarbij is er gekozen voor een aanpak waarbij transacties online plaatsvinden en volledig door een tussenpartij traceerbaar zijn. Iets waar de Europese privacytoezichthouders juist tegen adviseerden.

De EDPB kwam dan ook met aanbevelingen. Zo zou de digitale euro ook te gebruiken moeten zijn in een offline digitale wallet zonder internetverbinding, en moeten peer-to-peer betalingen vanaf het begin mogelijk zijn. Verder moeten transacties onder een bepaald bedrag niet worden getraceerd, zowel voor online als offline gebruikers. De transactiegegevens blijven dan op het systeem van de gebruiker en zijn niet door het Eurosysteem of tussenpartijen te volgen.

"Een digitale euro die niet voldoet aan de principes van noodzakelijkheid en proportionaliteit wat betreft het verzamelen en verwerken van gegevens, voldoet zowel niet aan AVG als het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie", zo stelt de Franse privacytoezichthouder. Die roept op tot een breed publiek debat op zowel Europees als nationaal niveau. "Het is aan burgers en hun vertegenwoordigers om nu te kiezen wat voor soort digitale euro ze willen en hoe deze digitale euro hun gegevens en vrijheden beschermt."

Reacties (10)
02-02-2023, 10:53 door majortom
Leuk statement, maar alle Nederlandse voorstellen die hiermee te maken hebben (zoals het niet hoeven hebben van een centraal account) zijn al in Europa neergesabeld. De enige conclusie die je dan kunt trekken is dat het nooit meer zo privacyvriendelijk zal kunnen worden als contant geld (waar alleen de opname van geld getraceerd kan worden maar niet de uitgaves van dit contante geld).
02-02-2023, 11:03 door Anoniem
Gulle lach.

Het feit dat de munt digitaal is maakt het onmogelijk dat dit net zo privacy vriendelijk zal zijn als contant geld
02-02-2023, 11:06 door Bitje-scheef
Veel succes. Aan digitaal gemak zit nu eenmaal een prijskaartje.
02-02-2023, 11:43 door Anoniem
Ik vrees dat het niet zal werken.

De reden? Daar is maar een woordje voor nodig: "witwassen".
02-02-2023, 12:06 door Anoniem
Leuk statement. Kaat het dan gewoon zitten en betaal cash. Dat heeft ook nog alle voordelen van niet-digitaal zijn.

Het doel is uiteindelijk gewoon controle over de burger. Enerzijds zien waar het geld heen gaat, anderzijds kunnen sturen: voorzet voor het Chinese sociale punten systeem. Alleen ligt dat wat te gevoelig om het als argument te gebruiken.
02-02-2023, 13:50 door Anoniem
Waarom het wiel opnieuw uitvinder? Het is er al, het heet Monero.
02-02-2023, 18:59 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom het wiel opnieuw uitvinder? Het is er al, het heet Monero.
Het is geen goede vervanger omdat daarmee de overheid niet je geld stroom volgen of afpakken of linken aan je identiteit.

Alleen ze het centraal beheren kan de overheid je beschermen!
03-02-2023, 04:57 door Anoniem
Als ze het niet goed regelen dan ga ik ze ook niet gebruiken. In een vrije rechtsstaat kan dat namelijk onmogelijk afgedwongen worden. Noch het verbieden van het gebruiken van dan maar andere betaalmiddelen.

Dus discussie leuk maar ik zou zeggen doe je best maar. Het kost allemaal al genoeg! ;-)
03-02-2023, 13:14 door Anoniem
Door Anoniem: Als ze het niet goed regelen dan ga ik ze ook niet gebruiken. In een vrije rechtsstaat kan dat namelijk onmogelijk afgedwongen worden. Noch het verbieden van het gebruiken van dan maar andere betaalmiddelen.

Dus discussie leuk maar ik zou zeggen doe je best maar. Het kost allemaal al genoeg! ;-)
Je zegt het goed, in een vrije rechtsstaat is dat zo maar daar leven al ruim 3 jaar niet meer in. Wen er maar vast aan dat je straks nergens met cash mag of kan betalen zodat je wel naar die programmeerbare deugcoin over moet. Maar uiteraard geheel vrijwillig, he Hugo? We weten tenslotte waar jullie wonen, de digitale euro weigeraars want we gaan van deur tot deur, van portomonnee tot portomonnee, net zolang totdat iedereen ze, uiteraard vrijwillig, gebruikt.
03-02-2023, 15:11 door majortom - Bijgewerkt: 03-02-2023, 15:15
Door Anoniem: Als ze het niet goed regelen dan ga ik ze ook niet gebruiken. In een vrije rechtsstaat kan dat namelijk onmogelijk afgedwongen worden. Noch het verbieden van het gebruiken van dan maar andere betaalmiddelen.

Dus discussie leuk maar ik zou zeggen doe je best maar. Het kost allemaal al genoeg! ;-)
Tot de overheid zegt dat ze een uitkering alleen nog in digitale euro's uitbetalen (of een boete berekenen als je het op een normale bank wil ontvangen). Dat zou wel erg triest zijn, maar zie ik wel als een reele move van onze "vrienden" in Den Haag onder het motto "het is niet verplicht, maar keuzes hebben nu eenmaal consequenties" :-(
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.