image

Kadaster gaat huisadressen afschermen om doxing te voorkomen

vrijdag 3 februari 2023, 10:31 door Redactie, 5 reacties

Het Kadaster gaat huisadressen afschermen om doxing te voorkomen. Dat liet minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid gisteren weten tijdens een debat over het wetsvoostel strafbaarstelling van het gebruik van persoonsgegevens voor intimiderende doeleinden. Vorige maand liet minister De Jonge voor Volkshuisvesting nog weten dat hij privéadressen van journalisten niet wilde afschermen in het Kadaster om zo bedreigingen te voorkomen. In plaats daarvan stelde hij in te zullen zetten op het strafbaar stellen van doxing en het verantwoord omgaan met gegevens. Via het Kadaster zijn adressen van eigenaren van een koopwoning eenvoudig te vinden.

"Het zijn vaak de mensen in de voorhoede, die zich inzetten voor de publieke zaak, die het slachtoffer worden van doxing. Spijtig genoeg gaat het om een steeds grotere en uitdijende groep van beroepen die in deze categorie vallen", stelde D66-Kamerlid Sneller. "De voorbeelden werden al genoemd: hulpverleners, wetenschappers, politici, advocaten, rechters, journalisten en ambtenaren. Maar het kan ook breder zijn. Het kan ook zijn dat het niet komt door je beroep, maar dat dit toevallig als gevolg van een actie of door het openbaar maken van gegevens tot eigenrichting leidt." Hij riep de minister dan ook op om de gegevens af te schermen en te beperken tot gebruikers die het echt nodig hebben voor hun werk of het functioneren van de woningmarkt.

"De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft in ons overleg aangegeven dat hij bereid is om mee te werken aan afscherming van huisadressen in het Kadaster, zodat we strafbare doxing niet faciliteren. Dus daar gaat de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening mee aan de slag", reageerde Yesilgöz tijdens het debat. Volgens Yesilgöz gaat het afschermen op een manier die niet "te zeer ten koste" gaat van het belang van openbaarheid van de Basisregistratie Kadaster. "Want dat willen we natuurlijk ook behouden. Dat heb je namelijk weer nodig voor de rechtszekerheid en voor het functioneren van de vastgoedmarkt."

De minister merkt op dat een soortgelijk vraagstuk bij de Kamer van Koophandel speelde. "Daar is ook een balans uitgekomen waarbinnen je kunt handelen. Ik heb er dus alle vertrouwen in dat de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening dat ook kan doen bij het Kadaster. Dat is dus goed nieuws." Hoe de afscherming er precies komt uit te zien is onbekend, herhaalde Yesilgöz. "We moesten dit namelijk redelijk snel afstemmen, zodat we hier een goed antwoord konden geven. Hij is dus bereid om mee te werken aan afscherming van huisadressen in het Kadaster. Dat doet hij precies vanuit het doel dat we hier vandaag bespreken. Hoe hij dat gaat inrichten, weet ik niet."

Tijdens het debat dienden D66, VVD en SGP een motie in om de toegang tot privé- en huisadressen in het Kadaster verder te beperken tot alleen professionele gebruikers zoals makelaars, notarissen en banken. De Tweede Kamer moet nog over de motie stemmen.

Image

Reacties (5)
03-02-2023, 10:37 door Anoniem
Merk op dat deze discussie begon met wetenschappers, advocaten en journalisten, en dat het toen nooit kon.
Nu de groep is uitgebreid met politici is er ineens wel de wens om vanalles te regelen.

Vergelijkbare situatie als met de toeslagenaffaire. Als dat over politici ging was het allang opgelost.
03-02-2023, 10:59 door Anoniem
Leuk hoor. Maar... die data is al lang verzameld. Iets met een kalf en een put. Net zoals met de persoonsnummers-in-BTW-nummers en huisadressen van ondernemers.

Zoals reeds eerder opgemerkt: het zijn maar burgers, dus wat maakt het allemaal uit?
03-02-2023, 18:36 door karma4 - Bijgewerkt: 03-02-2023, 18:38
Gaat werken dat afschermen van huisadressen als je je huis verkoopt.
Duidelijk dat de gewone man er niets aan heeft.
De huisjesmelker daarentegen heeft redenen om niet bekend te zijn.

Een verplichting om altijd een makelasr in te moeten schakelen lijkt me niet de privacy te dienen.
06-02-2023, 11:17 door Anoniem
Jammer, voor de gewone burger die zonder negatieve bijbedoelingen gebruik maakt van deze dienst, gaan zo de prijzen fors omhoog, want het wordt een commerciele dienst. Ik heb het zelf een keer gebruikt om de eigenaar te vinden van het pand naast mijn bejaarde moeder, om te vragen om de brandgang naast het huis vrij te krijgen. Heeft gewerkt, was overigens een belegger in winkelpanden.
Vraag me af of er wel een studie beschikbaar is over de effectiviteit van de maatregel.
07-02-2023, 09:01 door Anoniem
Door karma4: Gaat werken dat afschermen van huisadressen als je je huis verkoopt.
Duidelijk dat de gewone man er niets aan heeft.
De huisjesmelker daarentegen heeft redenen om niet bekend te zijn.

Een verplichting om altijd een makelasr in te moeten schakelen lijkt me niet de privacy te dienen.

Jij wil van een willekeurig huis weten of een huisjesmelker de eigenaar is begrijp ik. Waarom? Als je het pand zelf huurt weet je zelf wel waar je moet zijn met woonklachten.

Openheid gaat ten koste van eigenaren die hun woning zelf bewonen en misschien wel politieagent, politicus, criminaliteitverslaggever of bestuurder zijn en worden belaagd door bedreigers zoals niets ontziende criminelen, doorgeslagen wappies en rechts extremisten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.