Door Anoniem: Door Anoniem: Uitlokking?
Ik denk het niet. Het is pas uitlokking als iemand actief verleid wordt om een misdaad te plegen die hij anders niet zou hebben gepleegd.
Een lokfiets (al genoemd door iemand hierboven) mag in Nederland, daar heeft de Hoge Raad zich over uitgesproken. Een fiets die niet op slot staat maakt fietsendiefstal makkelijk maar het is nog altijd het initiatief van de dief om die fiets mee te nemen.
Als je per ongeluk op een website belandt die ddos als dienst aanbiedt ga je net zo min ddos-aanvallen via die dienst uitvoeren als dat je een artikel koopt als je een keer per ongeluk op een pagina van een webwinkel uitkomt terwijl je op zoek was naar wat anders. Als je dat artikel toch koopt wil je het kennelijk kopen. Als je die ddos-aanval toch afneemt wil je die kennelijk uit laten voeren.
Het is pas uitlokking als de politie actief probeert om iemand zo ver te krijgen om een misdaad te plegen. Alleen een mogelijkheid daartoe ergens neerzetten zonder mensen te overreden om die mogelijkheid op te zoeken en te gebruiken is geen uitlokking. Iemand die dan de mist in gaat kiest er zelf voor om die fiets mee te nemen of die ddos-aanval uit te laten voeren.
Dit gaat om het Tallon-criterium.
Waar het op aankomt is of van het inzetten van het lokmiddel objectief gezien een uitlokkende werking uitgaat. Lokmiddelen plegen te worden ingezet op plaatsen waar bepaalde vormen van criminaliteit veelvuldig voorkomen.Het doel daarbij is de bestrijding van die aldaar veelvuldig voorkomende criminaliteit. Welnu, als het lokmiddel de situatie ter plaatse niet wezenlijk verandert (en dat is het geval als het lokmiddel niet afwijkt van wat ter plaatse normaal aan objecten aanwezig is), kan niet gezegd worden dat het plaatsen van het lokmiddel het gedrag van de dader aanmerkelijk heeft beïnvloed.
Zie: https://bewijs-in-strafzaken.nl/tallon-criterium-bij-inzet-lokmiddelen/