Gezichtsherkenningsbedrijf Clearview heeft inmiddels dertig miljard afbeeldingen afkomstig van Facebook en andere platformen gescrapet, zonder toestemming van gebruikers, en de Amerikaanse politie heeft hier al een miljoen keer gebruik van gemaakt. Dat meldt de BBC op basis van een gesprek met Clearview-ceo Hoan Ton-That.
Clearview beschikt over een systeem met miljarden afbeeldingen van gezichten. Daarmee kunnen politiediensten onbekende verdachten herkennen. Meer dan zeshonderd Amerikaanse politie- en opsporingsdiensten zouden van Clearview gebruik hebben gemaakt. Het bedrijf wil de database uitbreiden naar honderd miljard gezichtsafbeeldingen, wat neerkomt op veertien foto's voor elk persoon op aarde.
Inmiddels staat de teller op dertig miljard afbeeldingen en hebben Amerikaanse politiediensten volgens Ton-That het systeem één miljoen keer gebruikt. Dit aantal is niet door externe partijen bevestigd, maar de politie van Miami liet de BBC weten dat het de gezichtsherkenningssysteem bij het onderzoek naar bijna alle misdrijven inzet.
Vorig jaar kreeg Clearview voor het overtreden van de AVG van de Franse, Italiaanse en Griekse privacytoezichthouders drie boetes van bij elkaar zestig miljoen euro. Volgens de privacytoezichthouder wordt persoonlijke data onrechtmatig door Clearview verwerkt, aangezien er geen juridische basis is voor het verzamelen en gebruiken van de biometrische data. Daarnaast wordt er onvoldoende rekening met de rechten van individuen gehouden, zoals het recht op inzage.
Clearview heeft geen vestiging in Europa, waardoor elke Europese privacytoezichthouder voor zijn eigen gebied onderzoek deed. Naast de boetes van in totaal zestig miljoen euro werd het bedrijf door de drie toezichthouders opgedragen om data van burgers uit de betreffende landen niet meer te verzamelen en verwerken en al verzamelde data te verwijderen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.