image

Maastricht UMC+ stapt over op nieuw elektronisch patiëntendossier

woensdag 29 maart 2023, 10:26 door Redactie, 5 reacties

Het Maastricht UMC+ stapt over op een nieuw elektronisch patiëntendossier (EPD), waarbij gekozen is voor de Amerikaanse softwareleverancier Epic. Het EPD van de Epic zal de huidige oplossing van SAP/Cerner alsmede andere systemen gaan vervangen. "Dit betekent dat al onze zorgverleners straks in één EPD zullen werken. Een groot voordeel van het EPD van Epic is de eenmalige invoer en het delen van gegevens", aldus het ziekenhuis.

Het gaat dan om zaken als voorgeschiedenis, medicatie of allergieën van een patiënt die straks voor zorgverleners toegankelijk zijn. Daarnaast komt er ook een nieuw patiëntportaal voor patiënten, die daar inzicht in diezelfde gegevens in hun dossier krijgen. Eind 2021 stelde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat Nederlandse ziekenhuizen voor hun elektronisch patiëntendossier sterk afhankelijk zijn van hun huidige leverancier en deze vendor lock-in uiteindelijk nadelig is voor patiënten.

Nederlandse ziekenhuizen gebruiken ZIS/EPD-systemen van vier leveranciers: Cerner/SAP, ChipSoft, Epic en Nexus. ChipSoft is met 51 ziekenhuizen marktleider, gevolgd door Epic dat eind 2021 in 11 ziekenhuizen werd gebruikt. Volgens de ACM kan een vendor lock-in allerlei nadelige gevolgen hebben. Een sterke positie kan nadelig voor interoperabiliteit zijn, waardoor overstapkosten toenemen en uitwisseling van gegevens tussen zorginstellingen minder goed tot stand komt.

Daarnaast kan het zorgen voor onredelijke technische of contractuele beperkingen voor de gebruikers van de systemen. Een ander nadeel zijn mogelijk hogere tarieven en hindert het nieuwe toetreders tot de markt. Vorig jaar kwam de ACM met een conceptleidraad om vendor lock-in bij ziekenhuissystemen te voorkomen.

Reacties (5)
29-03-2023, 10:56 door Anoniem
ACM kan zoveel vindne, maar Epic en Chipsoft werken samen om de interoperabiliteit zo goed mogelijk te maken. anders dan overige partijen die daar niet de financiële middelen voor hebben. Als je voor een partij die nog niet in Nederland zit wil kiezen dan gaat dat een ziekenhuis vele tien tallen miljoenen extra kosten zodat de ontwikkelaar zich kan aanpassen aan de Nederlandse standaarden.

Door alle wet en regelgeving en verplichtingen rond uitwisselingen en allerlei Nederlandse ontwikkelingen niet door ZIS/EPD leveranciers geïnitieerd maar door overheid worden andere partijen juist buiten gesloten omdat deze niet in staat zullen zijn om aan alle wet en regelgeving te voldoen zonder enorme investeringen, iets dat je niet zult doen voor 1 ziekenhuis. Neem b.v. het DBC stuk al waar de financiële afhandeling in verwerkt wordt. dat kent geen enkel land op de wereld op deze manier. laat staan iets als een PGO(persoonlijke gezondheid omgeving), die met een klein potje subsidie verplicht wordt gemaakt.
30-03-2023, 10:13 door Anoniem
Verkeerde investering. Epic is helemaal niet webbased, waardoor je niet af bent van mogelijke windows ransomware problemen.
30-03-2023, 14:06 door Anoniem
Door Anoniem: Verkeerde investering. Epic is helemaal niet webbased, waardoor je niet af bent van mogelijke windows ransomware problemen.
Met HiX is het ook NiX.
30-03-2023, 16:28 door Anoniem
Door Anoniem: Verkeerde investering. Epic is helemaal niet webbased, waardoor je niet af bent van mogelijke windows ransomware problemen.

Welk EPD dat geschikt is voor de Nederlandse markt is dan wel webbased ?

Ransomware problemen zijn ook niet een Windows probleem, Windows is nu eenmaal de grootste doelgroep.
Daarnaast moet je gewoon zorgen dat onbekende executables in een zorg instelling gewoon niet gestart kunnen worden. Medewerkers kunnen af met een hele kleine set aan applicaties en zeker niet dingen die je van internet kan downloaden of via de mail binnen komen. Dan ben je al een heel eind.
31-03-2023, 17:52 door karma4 - Bijgewerkt: 31-03-2023, 17:53
Door Anoniem: Verkeerde investering. Epic is helemaal niet webbased, waardoor je niet af bent van mogelijke windows ransomware problemen.
Lijkt me eerder dat webbased door het ontbreken van alle security het grootste zorgenkindje is.
De datalekken vliegen je om de oren met web-based (zie nebu enquetes)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.