De onderhandelingen over het cybercrimeverdrag van de Verenigde Naties gaan de verkeerde kant op, wat kan leiden tot uitgebreide surveillancebevoegdheden en het criminaliseren van online meningsuiting, zo waarschuwen de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF en verschillende mensenrechtenbewegingen.
Het verdrag gaat onder andere over de juridische samenwerking bij de bestrijding van cybercrime. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het uitwisselen van persoonsgegevens. Ook wordt omschreven wat als misdrijf moet worden aangemerkt en wat onder cybercrime valt. Volgens de EFF zullen onder de huidige brede, ongedefinieerde en subjectieve termen ook de vrijheid van meningsuiting, nieuwsverslaggeving, protesten en meer vallen.
Daarnaast maakt de EFF zich zorgen over het toevoegen van "te brede en ongedefinieerde concepten" waardoor surveillancemaatregelen mogelijk worden, alsmede bepalingen die encryptie kunnen ondermijnen. Volgens de burgerrechtenbeweging moet de breedte van het huidige voorstel dan ook worden ingeperkt en specifieke bescherming voor mensenrechten worden toegevoegd. Zo creëert het huidige voorstel dertig nieuwe cybercrimedelicten, waaronder meerdere die het strafbaar maken om legitieme content te versturen of plaatsen, aldus de EFF.
De burgerrechtenbeweging maakt zich verder zorgen dat, om alle naties het voorstel te laten ondertekenen, slechte mensenrechtenpraktijk in het voorstel zullen worden ondergebracht, waardoor het beschermen van fundamentele rechten de komende jaren steeds verder onder druk komt te staan. Volgende week donderdag zullen de EFF en andere organisaties, tijdens de vijfde onderhandelronde over het verdrag, een videobriefing over het bedrag geven.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.