image

Onderzoek: impact van encryptie op politieonderzoeken niet vast te stellen

donderdag 13 april 2023, 10:35 door Redactie, 6 reacties
Laatst bijgewerkt: 13-04-2023, 15:26

Het is niet vast te stellen wat voor soort impact encryptie op politieonderzoeken heeft. Wel maakt versleuteling de opsporing eigenlijk niet anders dan bijvoorbeeld een verdachte die niets wil zeggen. In beide gevallen moet de politie manieren bedenken om de cruciale informatie toch te krijgen, zo blijkt uit onderzoek van NHL Stenden Hogeschool in samenwerking met de Open Universiteit en de Politieacademie, dat in opdracht van het WODC werd uitgevoerd.

Minister minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid gaf het WODC opdracht om de impact van encryptie in de opsporing nader te laten onderzoeken. Aanleiding voor het onderzoek is het "encryptiedilemma", waarbij autoriteiten aan de ene kant zeggen encryptie belangrijk te vinden, maar aan de andere kant vinden dat dit de opsporing door politie niet mag hinderen. Ook minister Yesilgöz deelt deze mening. "Het doel van het onderzoek is het bieden van inzichten die kunnen worden benut bij de gedachtenvorming aangaande het genoemde dilemma", zo stellen de onderzoekers.

Die komen tot de conclusie dat de impact van encryptie op politieonderzoeken niet is vast te stellen. "We kunnen niet vaststellen hoeveel zaken er niet worden opgelost en/of hoeveel tijd verloren gaat. We kunnen ook niet vaststellen hoeveel zaken er extra worden opgelost en/of hoeveel tijd wordt gewonnen. De opsporing is daarvoor een te complex geheel van feiten, toevalligheden en omstandigheden", aldus de onderzoekers.

Die voegen toe dat de politie altijd al te maken heeft gehad met cruciale informatie over criminaliteit die is opgeslagen in een geheugen waartoe zij niet de sleutel heeft, namelijk het menselijk brein. Omdat de politie dat niet kan uitlezen en de crimineel niets wil zeggen, moet politie allerlei manieren bedenken om die beveiliging heen te werken of de sleutel te bemachtigen of iemand er toe te verleiden de informatie prijs te geven. "Nu hebben we een computer die net als de crimineel zegt: je komt er niet in en ik zeg niks. Dan moet je als politie dingen bedenken om daar mee om te gaan. Dat deed de politie altijd al. Dus wat is er nu écht anders?", stellen de onderzoekers de vraag. .

"Encryptie biedt ook kansen"

Bij veel autoriteiten is er de neiging om de huidige situatie, waarin encryptie dagelijks aan bod komt, te vergelijken met de situatie waarin digitale informatie nog niet versleuteld was. De onderzoekers nuancere dat ten opzichte van vijf, tien of vijftien jaar geleden de huidige situatie lastiger is geworden voor de politie, maar dat er ook kan worden gesteld dat in die periode de politie, met (of dankzij) encryptie, over een informatiepositie beschikt die in potentie veel groter is dan voorheen. "Encryptie biedt ook kansen", aldus de onderzoekers. Een goed voorbeeld is het uit de lucht halen van chatdiensten waarbij de politie grote hoeveelheden chatberichten in handen kreeg.

De onderzoekers maken zelf een vergelijking waarbij de politie een appartement in het vizier heeft waar vermoedelijk criminele activiteiten plaatsvinden. Op het moment dat een dergelijk pand wordt binnengedrongen komt er veel informatie ter beschikking. Met encryptie is er nu niet slechts toegang tot dat ene appartement, maar tot alle appartementen binnen het complex. De onderzoekers merken op dat encryptie het mogelijk maakt dat – in potentie – veel meer gegevens inzichtelijk zijn. De uitdaging ligt volgens hen dan ook in het meebewegen en aanpassen op de digitalisering en wat dat met zich meebrengt. "Daarin zit de voortdurende uitdaging."

Reacties (6)
13-04-2023, 10:50 door Anoniem
Het gevolg: encryptie moet verboden worden. Want het hindert de politie.
Of zou er een beleidsmaker snappen waar het over gaat? Vast niet. Het is tenslotte Nederland.
13-04-2023, 11:28 door Anoniem
Vandaag in het AD: "Politie kraakt miljard chats van criminelen". Leuk artikel over het inbreken op de bekende aanbieders van cryptotelefoons zoals Ennetcom, Encrochat en Sky ecc en de zaken de politie hiermee rond heeft gekregen. Het kan wel, alleen maakt het de recherchetaak duurder, arbeidsintensiever en wat moeilijker. Maar de rampspoedverhalen die de overheid periodiek de ether in slingert om maar bij zoveel als mogelijk data te komen is een doelbewust verkeerde voorstelling van zaken en zeer kwalijk.
13-04-2023, 11:42 door Anoniem
Ze kunnen er niets over zeggen gezien ze minimaal 1 op de 9 zaken laten vallen en daarna nog maar 25% "oplossen".

Dus de sample groep is te klein..

Dat uitlezen uit je brein wordt trouwens enthousiast aan gewerkt

https://en.wikipedia.org/wiki/Neuroprivacy
13-04-2023, 14:24 door Anoniem
De uitdaging ligt volgens hen dan ook in het meebewegen en aanpassen op de digitalisering en wat dat met zich meebrengt. "Daarin zit de voortdurende uitdaging."

Jeetje, overduidelijk kleur bekennen aan de opdrachtgever; walgelijk. Als je het recht hebt niets te zeggen als verdachte, heb je ook het recht je encryptie-sleutels niet af te geven. Gebackdoorde encryptie alleen al is een walgelijk anti-democratisch gedachte waarbij volledig aan de grondprincipes van onze rechtstaat voorbij gegaan wordt; recht op privacy en onschuldig tenzij tegendeel bewezen !!! Niemand zit op een overheidsdictatuur zonder privacy te wachten !
13-04-2023, 15:20 door Anoniem
Euhh redactie

"Wel maakt versleuteling de opsporing eigenlijk niet anders dan bijvoorbeeld een crimineel die niets wil zeggen"

Jullie bedoelen een Verdachte die niets wil zeggen. Been crimineel is all veroordeeld (nu ook door de reactie) en al bij de rechter geweest. Een crimineel zit niet in een hokje met agenten tot hij bekend heeft want dan is het werk van de agent klaar.

Een burger hoeft nooit mee te werken aan zijn eigen veroordeling. Zwijgrecht pas je toe omdat het kan, niet omdat je iets te verbergen hebt. Binnen 2 dagen hotel ben je vrij. Als je (onterecht) opgepakt wordt dan gewoon proberen te ontspannen. Je kunt het beste gaan slapen in de cel. De tijd vliegt zo voorbij. En een beetje mediteren.

De politie speelt met jou een spel , vaak met aangedikte verdachtmakingen en uitlokkingen. Je moet er niet op ingaan. Het zijn low level mindgames die je gewoon kunt uitzitten. Als ze iets harden wordt je niet aan de tand gevoeld.

In andere landen is het erger. Bijv de VS. Nooit en te nimmer met de politie praten daar. Het zijn je vrienden niet en als je denkt van wel en per ongeluk iets zegt wat ze verkeerd interpreteren dan kun je zwaar in de problemen komen.
13-04-2023, 16:43 door Anoniem
Lees toch eens goed

- Verzwakken van encryptie is niet nodig. Immers, vergelijkbaar met een verdachte die niets wil zeggen.
- Door misdadigers gebruikte encryptie biedt ook kansen voor opsporing. Immers, vergelijkbaar met de boekhouding van de aan misdaad gelieerde boekhouder die is opgepakt.

Dus
- Niemands privacy hoeft te worden opgeofferd vanwege belangen opsporing.
- opsporing kan gewoon plaatsvinden en misdadiger heeft geen vrij spel.

definitie misdadiger zoals ik hier bedoel: iemand die misdrijven pleegt.

Niet vertellen hoor tegen de misdadigers
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.