image

Facebookgebruikers in VS mogen 725 miljoen dollar van schikking verdelen

donderdag 20 april 2023, 13:31 door Redactie, 4 reacties

Iedereen die de afgelopen vijftien jaar een Amerikaans Facebookaccount had heeft nog een aantal maanden om zich aan te melden voor hun deel van de schikking van 725 miljoen dollar. Vorig jaar besloot moederbedrijf Meta een rechtszaak over het Cambridge Analytica-schandaal voor dit bedrag te schikken. Volgens de klagers is het de grootste schikking ooit in een privacyzaak die in de Verenigde Staten is aangespannen en het hoogste bedrag dat het techbedrijf heeft moeten betalen voor het oplossen van een massaclaim.

Iedereen die tussen 24 mei 2007 en 22 december 2022 in de Verenigde Staten een Facebookaccount heeft gehad komt in aanmerking voor een deel van het bedrag. Gebruikers kunnen zich tot 25 augustus via deze website aanmelden. Het bedrag dat zal worden uitgekeerd verschilt per gebruiker en is afhankelijk van hoelang men op Facebook actief was en het aantal mensen dat een claim indient. De klagers stellen dat tussen de 250 miljoen en 280 miljoen Facebookgebruikers door het schandaal zijn getroffen.

In de rechtszaak werd gesteld dat Facebook de privacywetgeving had geschonden door gegevens van gebruikers met derde partijen te delen, waaronder Cambridge Analytica. Een hoogleraar van de Universiteit van Cambridge had een app ontwikkeld genaamd "This is your digital life" om persoonlijkheidsgegevens van Facebookgebruikers vast te leggen. De persoonlijke informatie die Facebookgebruikers via de quiz-app verstrekten kwam uiteindelijk in handen van Cambridge Analytica.

De app verzamelde niet alleen gegevens van de 270.000 mensen die van de app gebruikmaakten, maar ook van al hun vrienden. Zodoende kreeg Cambridge Analytica de data van 87 miljoen mensen in handen zonder dat die hiervan wisten of hier toestemming voor hadden gegeven. De data werd vervolgens voor politieke profileringsdoeleinden ingezet en gedeeld met derde partijen. Meta heeft als onderdeel van de schikking geen schuld bekend. Het bedrijf stelde bij de aankondiging van de schikking vorig jaar dat het dit deed in belang van de community en aandeelhouders.

Reacties (4)
20-04-2023, 13:52 door Anoniem
In Nederland / Europa hoor je alleen dat dergelijke bedrijven een enorm hoge boete krijgen als ze bepaalde (privacy) wetten overtreden. Deze boetes verdwijnen vervolgens op de bankrekening van de overheid en worden de slachtoffers niet gecompenseerd.
Nu is 725 miljoen dollar delen met 87 miljoen slachtoffers een klein bedrag per slachtoffer, maar nog altijd meer dat wat je in Nederland / Europa ziet.
20-04-2023, 14:08 door Anoniem
Paar dollar per account, met daar tegenover een winst van tig miljard op jaarbasis. Een fooi die is ingecalculeerd als onderdeel van zaken doen.
20-04-2023, 23:08 door Anoniem
Door Anoniem: In Nederland / Europa hoor je alleen dat dergelijke bedrijven een enorm hoge boete krijgen als ze bepaalde (privacy) wetten overtreden. Deze boetes verdwijnen vervolgens op de bankrekening van de overheid en worden de slachtoffers niet gecompenseerd.
Dit is geen boete, dit is een afkoopsom om de rechtszaak stop te zetten die particulieren tegen Facebook hebben aangespannen. In Nederland zou het geld ook naar Facebook-gebruikers zijn gegaan, en in de VS zou een boete ook in de staatskas zijn verdwenen.

Heel belangrijk om te snappen is dat een boete een straf is en dat een schadevergoeding geen straf is. Dat is gewoon de verantwoordelijkheid van iedereen om de schade die je veroorzaakt ook weer te herstellen of te vergoeden. Deze schikking is ook geen straf, het is een transactie tussen Facebook en burgers: als Facebook 725 miljoen betaalt zetten die burgers hun rechtszaak niet door.

Als een boete gebruikt zou worden om een schadevergoeding of afkoopsom te betalen dan zou het ophouden een straf te zijn en onderdeel worden van de schadevergoeding of afkoopsom. Maar het is wel een straf, en dus moet hij los van eventuele andere betalingen betaald worden.
21-04-2023, 09:25 door Anoniem
Door Anoniem: In Nederland / Europa hoor je alleen dat dergelijke bedrijven een enorm hoge boete krijgen als ze bepaalde (privacy) wetten overtreden. Deze boetes verdwijnen vervolgens op de bankrekening van de overheid en worden de slachtoffers niet gecompenseerd.
Nu is 725 miljoen dollar delen met 87 miljoen slachtoffers een klein bedrag per slachtoffer, maar nog altijd meer dat wat je in Nederland / Europa ziet.

Facebook heeft jaren geleden van VS overheid een boete gekregen ten bedrage van $ 5.000.000.000 voor het Camebridge Analytica schandaal en een paar daarop volgende lekken en vaststellingen...

De $ 725.000.000 is een schadeloostelling in een burgerlijke classaction suit.

Groot verschil tussen beiden. Misschien je beter informeren vooraleer te komen klagen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.