image

Proton lanceert eigen online wachtwoordmanager Proton Pass

donderdag 20 april 2023, 16:42 door Redactie, 5 reacties

Proton, het bedrijf achter Proton Mail en Proton VPN, heeft een eigen online wachtwoordmanager gelanceerd genaamd Proton Pass. Een bètatest van de wachtwoordmanager gaat volgende week voor een selecte groep gebruikers van start. De publieke lancering zal later dit jaar volgen. Voor het beveiligen van opgeslagen wachtwoorden maakt Proton Pass gebruik van de end-to-end encryptie die ook bij andere Proton-diensten wordt toegepast.

Daarbij worden niet alleen wachtwoorden in de online kluis, maar ook andere velden zoals gebruikersnamen en webadressen versleuteld opgeslagen. Daardoor kan niemand behalve de gebruiker zien bij wie hij een online account heeft, aldus Proton. Bij het aanmaken van een online wachtwoordkluis genereert Proton Pass een willekeurige 32-byte vault key. Deze key wordt versleuteld en gesigneerd met de user key. Dit moet ervoor zorgen dat alleen de gebruiker de vault key kan ontsleutelen.

De ProtonPass bèta komt beschikbaar voor iOS, iPadOS, Android en desktops. Vooralsnog zijn er browser-extensies voor Google Chrome en Brave beschikbaar. De extensie voor Firefox is volgens Proton niet op tijd door Mozilla goedgekeurd. Net als met de andere Proton-diensten wordt er voor Proton Pass gebruikgemaakt van een "freemium model", waarbij de basisversie gratis is en voor meer geavanceerde features betaald moet worden.

Reacties (5)
20-04-2023, 20:52 door Anoniem
Wat Proton mijn inziens nog zou mogen doen is van de afzonderlijke diensten mogelijke maken dat je kunt inloggen met een unieke naam en wachtwoord.
Voorbeeld: zou best hun VPN op mijn telefoon willen gebruiken, doe dit niet omdat* ik dan mijn mailadres + wachtwoord in een google-device mag invoeren. Mijn vertrouwen in Google is uitermate laag en durf dit dus niet. Met een aparte inlog zou ik dit geen probleem vinden.

* En hoop dat Proton ooit nog een lokale firewall in hun VPN bouwt, waarmee je iedere verbinding kunt beheren (voor de ervaren gebruiker en applicaties aan/uit zetten als standaard). Nu geef ik liever voorrang aan een firewall dan VPN.
20-04-2023, 21:10 door Anoniem
Android versie heb ik geinstalleerd maar die addon is nergens te vinden?
21-04-2023, 03:41 door Anoniem
"Gisteren, 21:10 door Anoniem" artikel wel goed gelezen?

"Een bètatest van de wachtwoordmanager gaat volgende week voor een selecte groep gebruikers van start. De publieke lancering zal later dit jaar volgen."
21-04-2023, 12:56 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn vertrouwen in Google is uitermate laag

Dan verwijder je Google van je mobieltje of je koopt er eentje zonder.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_open-source_mobile_phones
23-04-2023, 22:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Mijn vertrouwen in Google is uitermate laag

Dan verwijder je Google van je mobieltje of je koopt er eentje zonder.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_open-source_mobile_phones

of pakt een van de nog wel een beetje beta maar best aardige linux phones zoals de pinephone of de librem5

heb zelf een pinephone, soms nog hickups, maar niets waar een beetje handig persoon niet om heen kan werken en dan lukt best aardig om zo'n ding als als daily driver in te zetten.

voor de rest:
proton heeft best leuke producten. maar hell no dat ik mijn passwords vertrouw aan welke online club dan ook. thats just a hackcident waiting to happen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.