De Franse privacytoezichthouder CNIL staat het gebruik van drones door politie en andere opsporingsdiensten toe. Er mag echter geen geluid worden opgenomen en ook het toepassen van geautomatiseerde gezichtsherkenning is niet toegestaan. Aangezien drones volgens CNIL risico's met zich meebrengen voor publieke vrijheden en individuele privacy is het gebruik tot verschillende scenario's beperkt.
Het gaat dan om het voorkomen van terroristische aanslagen, het redden van mensen, het waarborgen van de openbare veiligheid en de ondersteuning van diensten bij het herstellen van de openbare orde. CNIL heeft daarnaast beperkingen gesteld aan het aantal drones dat departementen mogen inzetten en moet er eerst toestemming worden verleend voor het gebruik van de apparaten. Ook gelden er geografische beperkingen en mogen ze niet buiten een bepaald gebied worden ingezet tenzij het strikt noodzakelijk is.
Cameradrones mogen geen audio opnemen en geautomatiseerde gezichtsherkenning uitvoeren. Ook mogen er geen koppelingen met andere dataverwerkingen zijn. Gemaakte beelden mogen daarnaast maximaal zeven dagen worden bewaard. Verder mogen politie en andere diensten de drones alleen op zo'n manier inzetten dat er geen beelden van binnen huizen worden gemaakt, tenzij dit in uitzonderlijke situaties nodig is. CNIL adviseert de autoriteiten ook om de inzet van drones aan het publiek bekend te maken, bijvoorbeeld bij demonstraties.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.