Door Anoniem: Immers, het Nederlands kent iets van 18000 woorden en ze moeten ook in context staan...
De woordenlijst van de Nederlandse taal bevat 180.000 woorden, 10x zo veel. De dikke Van Dale bevat er iets van 240.000, en het bestand voor de Nederlandse spellingscontrole van Linux telt er ruim 413.000. Als je uit die laatste alleen de woorden neemt die uit kleine letters bestaan (er zitten namen in en een aantal nogal vreemde dingen met leestekens) dan zijn het er nog altijd zo'n 349.000.
Net als het Duits is het Nederlands een taal waarin samengestelde woorden aan elkaar worden geschreven, en dat levert eindeloos veel woorden op. Ook al hebben veel mensen onder invloed van het Engels de neiging om veel te veel los van elkaar te schrijven, dit ken je vast wel: hottentottensoldatententententoonstelling is één woord. Dat staat niet in woordenboeken en woordenlijsten, maar het is wél een geldig Nederlands woord.
Random 18 characters kent dan 2.7038646e+33 mogelijkheden, wat me veel meer lijkt...
Dat komt overeen met 6 woorden uit de woordenlijst van 349.000 woorden (349000^6=1,8e33; om precies uit te komen zou je 6,03 woorden nodig hebben). Een hele mond vol, maar zes willekeurige woorden in kleine letters zijn voor mij heel wat makkelijker uit mijn hoofd te leren dan 18 willekeurige tekens uit een tekenset van 72 tekens, waar jij mee gerekend hebt.
passphrases lijken me dan ook inherent onveiliger.
Dat klopt niet. Als je van de tekenset van 72 waar jij mee gerekend hebt teruggaat naar 27 (kleine letters en de spatie) dan overtref je het aantal mogelijkheden dat jij noemde voor 18 tekens uit de 72-tekenset al met 24 tekens uit de 27-tekenset. Dat is als je de entropie op basis van tekens berekent. Op basis van woorden (een dictionary-aanval met een woordenlijst) krijg je een berekening die die 6 woorden oplevert die ik al noemde.
Als je ze goed gebruikt zijn wachtzinnen bij dezelfde veiligheid makkelijker te onthouden dan wachtwoorden. En bij hetzelfde gemak dus veiliger. Bij zowel wachtwoorden als wachtzinnen bestaat natuurlijk het gevaar dat mensen te makkelijke dingen verzinnen: een woord waarvoor niet die 72^18 pogingen gedaan hoeven te worden omdat ze in een lijst met veel voorkomende wachtwoorden staan, en een zin die niet uit willekeurige woorden bestaat maar veel te veel samenhang bevat die mogelijk een keer geëxploiteerd kan worden. Maar dat gevaar bestaat dus bij allebei.
Wat ik persoonlijk heb gedaan is een paar wachtzinnen maken van onzinwoorden. Geen samenstellingen uit bestaande woorden, geen kleine aanpassingen op bestaande woorden, maar volslagen betekenisloze onzin die alleen wél uitspreekbaar is en goed te typen. Dat kan ik namelijk na enige oefening prima onthouden. Ik heb wachtzinnen van woorden die (zolang mijn eigen systeem niet gecompromitteerd is) gegarandeerd in geen enkele woordenlijst te vinden zijn. Die wachtzinnen gebruik ik alleen lokaal, niet voor websites of andere diensten. Een ervan is het master wachtwoord van mijn wachtwoordmanager (KeepassXC) die per login een random wachtwoord van veel meer dan 18 tekens heeft gegenereerd.
Dat ik zo'n wachtwoord alleen lokaal gebruik is voor mij genoeg, want ik ben niet iemand die via een smartphone leeft, die heb ik tot nu toe zelfs buiten de deur weten te houden (al vrees ik dat dat een keer gaat ophouden). ik vind een goed toetsenbord en een goed beeldscherm waardevol genoeg om veel dingen te laten wachten tot ik weer thuis ben.