image

Politie: controle en toezicht op Team Openbare Orde Inlichtingen kan beter

vrijdag 19 mei 2023, 12:48 door Redactie, 4 reacties

De controle en toezicht op het Team Openbare Orde Inlichtingen (TOOI) van de politie kan beter, zo erkent landelijk portefeuillehouder TOOI, Stan Duijf. Het team opereert volgens Duijf wel binnen de wettelijke grenzen. Deze week kwam RTL Nieuws met berichtgeving over het TOOI, dat inlichtingen verzamelt over personen waarvan wordt gedacht dat die de openbare orde ernstig gaan verstoren.

Het verzamelen van inlichtingen gebeurt via het infiltreren van groepen, betalen van informanten en volgen van personen. Een hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam stelde dat er geen wettelijke basis is voor de activiteiten van het politieteam. "Dat ligt toch echt anders; die wettelijke grondslag is er wel degelijk en ons werk is gebaseerd op artikel 3 van de Politiewet. En het heimelijk inwinnen van informatie voor het handhaven van de openbare orde, gebeurt onder het gezag van de lokale burgemeester", reageert Duijf.

Wel bevestigt de portefeuillehouder dat de politie met de minister in gesprek is om de bevoegdheden van het TOOI te verruimen, zoals eerder deze week werd gemeld. Duijf zegt de kritiek te herkennen dat er op het gebied van controle en toezicht zaken beter moeten worden georganiseerd. "Dat is een lastig proces omdat elke burgemeester het bevoegd gezag is in zijn of haar gemeente. Bij welke burgemeester moet je dan terecht, zeker als dezelfde raddraaiers telkens op verschillende plekken in het land opduiken?" Inmiddels vindt er overleg plaats tussen politie, burgemeesters en het ministerie om dit op te lossen, voegt Duijf toe.

Reacties (4)
19-05-2023, 13:43 door Anoniem
Een hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam stelde dat er geen wettelijke basis is voor de activiteiten van het politieteam. "Dat ligt toch echt anders; die wettelijke grondslag is er wel degelijk en ons werk is gebaseerd op artikel 3 van de Politiewet.
Artikel 3 van de Politiewet is heel kort en overzichtelijk:
De politie heeft tot taak in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag en in overeenstemming met de geldende rechtsregels te zorgen voor de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde en het verlenen van hulp aan hen die deze behoeven.
"In ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag" refereert aan de burgemeester onder wiens gezag het gebeurt. Maar dat ze ondergeschikt zijn aan de burgemeester wil niet zeggen dat daarmee alles mag, want "in overeenstemming met de geldende rechtsregels" betekent dat ze de wet niet mogen overtreden. Als de burgemeester iets wil dat niet mag dan mogen ze het niet uitvoeren, want dan is het niet in overeenstemming met de geldende rechtsregels.

Stan Duijf is er niet door aan artikel 3 te refereren, hij moet ook nog aangeven welke van al die geldende rechtsregels een wettelijke basis oplevert om dit te doen.
19-05-2023, 14:28 door Anoniem
Tja, de slager die het eigen vlees keurt. Niet te vertrouwen dus.
19-05-2023, 19:45 door Anoniem
Eerst is artikel 1 van toepassing, dan 2, en dan pas 3.
Artikel 1 geeft aardig aan wat wel de bedoeling is.
21-05-2023, 08:19 door Anoniem
Dat van die slager kennen we nu wel. Grote onzin want als de slager iets doet wat niet naast is er altijd nog de politiek die daar iets van vindt. En 18 miljoen rechters.

En dat éérst artikel 1 van toepassing is en daarna artikel 2 en dáárna 3 is onzin. In artikel 1 van de meesten wetten staan de definities en begrippen. Daarna in willekeurige volgorde de rest.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.