De end-to-end encryptie gebruikt door chatapps blijft een uitdaging voor opsporingsdiensten bij de aanpak van terroristische en extremistische online content, aldus Europol in een rapport over terrorisme in de Europese Unie. Vorig jaar kwamen in de EU met zijn ongeveer 450 miljoen inwoners 4 mensen door terreuraanslagen om het leven, zo laat het Europol-rapport weten.
Volgens de Europese opsporingsdienst blijft internet een belangrijke 'enabler' van propaganda, radicalisering en recrutering van kwetsbare individuen voor terrorisme en gewelddadig extremisme. Naast socialmediaplatforms, chatapps, online forums en videogamingplatforms zijn gedecentraliseerde platforms populairder onder terroristische en extremistische kringen geworden, aldus Europol.
Gedecentraliseerd platforms hebben meerdere voordelen, onder andere op het gebied van privacy en anonimiteit claimt Europol. Ook zijn ze gebruiksvriendelijk, steeds beter beschikbaar en maken het eenvoudig om content op te halen en verspreiden. "Al deze features spelen in op de online communicatie en distributiestrategieën van zowel jihadistische en gewelddadige rechts-extremistische propagandisten", laat de Europese opsporingsdienst verder in het rapport weten.
Dat stelt ook dat algemeen beschikbare chatapps een rol blijven spelen voor de communicatie binnen terroristische en extremistische gemeenschappen. "De end-to-end encryptie van dergelijks apps blijft een uitdaging voor opsporingsdiensten vormen bij het vinden en verwijderen van terroristische en gewelddadige extremistische online content", staat in Europol European Union Terrorism Situation and Trend Report 2023 (TE-SAT). Daarin schrijft Europol dat het verwacht dat terroristen vaker het Internet of Things, deep fakes en augmented reality bij aanvallen gaan inzetten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.