image

Onderzoek: veel Nederlanders zijn minder digitaal vaardig dan ze zelf denken

dinsdag 20 juni 2023, 11:49 door Redactie, 20 reacties

Veel Nederlanders zijn minder digitaal vaardig dan ze zelf denken. Een aanzienlijk deel van de Nederlanders heeft namelijk moeite met het herkennen van nepwebwinkels en phishingberichten, terwijl zij zelf denken dat ze dit wél goed kunnen. Dat blijkt uit onderzoek dat voor het ministerie van Binnenlandse Zaken onder veertienhonderd Nederlanders werd uitgevoerd.

Voor het onderzoek moesten mensen eerst allerlei vragen over hun eigen digitale vaardigheden beantwoorden. Daarna moesten deelnemers verschillende taken uitvoeren die te maken hadden met het gebruik van het internet. Zo wilden de onderzoekers op een meer objectieve manier inzicht krijgen in de daadwerkelijke digitale vaardigheden van de deelnemers. Op basis van het onderzoek bleek dat twee situaties het meest problematisch waren: het herkennen van een nepwebwinkel en het herkennen van phishingmails.

De mensen die aan het onderzoek deelnamen denken dat ze een nepwebwinkel goed kunnen herkennen, maar blijken in de praktijk niet goed uit te zoeken of een website echt onbetrouwbaar is, waardoor ze vervolgens in de online taak de nepwebwinkel niet goed weten te herkennen. Ook het herkennen van phishingmails blijkt lastig te zijn. Men weet niet zo goed onderscheid te maken tussen verschillende soorten berichten (wel of geen phishing). Daarnaast blijkt dat sommige mensen digitaal vaardig zijn op één gebied maar op andere gebieden digitale vaardigheden missen.

"Mensen met weinig digitale vaardigheden ervaren allerlei barrières als het gaat om digitale zaken en vaardigheden. Er is een sterke angst om dingen verkeerd te doen. Door de toenemende digitalisering is het van belang dat ook deze groep niet digitaal vaardigen volwaardig mee kan blijven doen aan de samenleving", aldus de onderzoekers. "Voor deze groep is het belangrijk om niet-digitale alternatieven aan te blijven bieden."

Verder merken de onderzoekers op dat een aanzienlijk deel van de mensen moeite met het herkennen van phishingmails en nepwebshops heeft, maar zelf niet inziet dat ze hier moeite mee hebben. "Bovendien spelen deze uitdagingen onder een groot deel van de Nederlandse bevolking en lijken dan ook een probleem van alle leeftijden en achtergronden te zijn", aldus de onderzoekers, die aanraden om sterk in te zetten op het vergroten van de bewustwording rond het herkennen van phishingberichten en nepwebwinkels, of het systeem hier anders op in te richten.

Reacties (20)
20-06-2023, 12:14 door Anoniem
Als het gaat om het herkennen van een probleem, staat de Nederlander toch al niet vooraan in de rij. Dat hebben we de laatste 3 jaar uitgebreid kunnen zien. Laat staan als het om dit soort dingen gaat. Daar moet men ook nog bij denken. Ai ai ai... Dat is wel héél veel gevraagd, niet?
20-06-2023, 12:21 door Anoniem
doe niet zo bij de hand gupjes uit den haag....Norton safe enzenzenz ...zo ik heeft gesproken opa van 75 ik kan die gupjes
wel wat bij leren leer nou eerst maar hoe een processor werkt en een moederbord en videokaart...er uit zie gupje ze zijn zo vol van zich zelf maar spreken over it en veiligheid ho maar verschrikkelijke mensen daar
ga eerst maar eens je opa oma bij staan wat IT betreft
20-06-2023, 12:45 door Erik van Straten
Verder merken de onderzoekers op dat een aanzienlijk deel van de mensen moeite met het herkennen van phishingmails en nepwebshops heeft, maar zelf niet inziet dat ze hier moeite mee hebben.

Dat is exact ook mijn ervaring. Het is wellicht vergelijkbaar met dat ruim meer dan de helft van de mensen met een rijbewijs denkt dat zij beter kunnen rijden dan geniddeld; flinke zelfoverschatting dus.

Precies zoals ik in https://www.security.nl/posting/799603/Met+welke+juridische+argumenten+krijg+ik+mijn+klanten+zover+dat+ze+wel+voor+security+kiezen%3F#posting799962 onder meer schreef:
Managers hebben sterk de neiging om de kans op ernstige beveiligingsincidenten te onderschatten doordat ze een veel te roodkleurig beeld hebben van "de beveiliging", mede doordat beheerders- maar ook andere medewerkers- kwetsbaarheden verzwijgen ("die updates doen we volgende maand wel" of "mijn wachtwoord asdf1234 hebben ze nog nooit geraden") of zelf risico's onderschatten ("ik trap heus niet in phishing").

Het succes van social engineering wordt door velen enorm onderschat. Maar, zoals ook Anoniem onderaan die draad onder meer schrijft:
19-06-2023, door Anoniem: Ik onderschrijf als security manager ook dat je niet middels angst security moet verkopen om dit aan de man te brengen.
Daar ben ik het volstrekt mee eens. Maar je moet wel iets doen: je kunt, ook zonder hel en verdoemenis te preken, mensen confronteren met hun tekortkomingen.

Het ís onmogelijk om een "goede" phishing-mail op basis van de inhoud te herkennen, en áls je het echte afzenderdomein al ziet, moet je maar net weten dat dit niet van de gesuggereerde organisatie is.

En hetzelfde geldt voor webpagina's: als je als Italiaan niet weet dat puma-italia.com niet van Puma is (idem puma-india.co.in voor mensen uit India; een lange lijst waaronder pumagreece.gr, pumacroatia.com, puma-barcelona.com, pumaonlineshopdeutschland.com etcetera) dan kun je hier intrappen - vooral als die sites hoog in internetzoekresultaten verschijnen.

En dit gebeurt niet alleen bij Puma, maar voor een ellenlange lijst met merknamen, zo ontdekte het beveiligingsbedrijf Bolster (zie https://bolster.ai/blog/brand-impersonation-scam). Waaronder Tommy Hilfigher, Mephisto, The North Face, Nike, C&A Clothes etcetera.

Kortom, het ís lastig, maar als je een aantal tips en trucs kent, kun je jezelf (en je contacten, en je werkgever) veel ellende besparen.
20-06-2023, 12:48 door Anoniem
Naiviteit of onvoldoende leesvaardigheid is niet hetzelfde als onvoldoende digitaal vaardig.
Gelukkig krijgen we nu kunstmatige intelligentie die ons daar allemaal bij kan helpen.
20-06-2023, 12:55 door Anoniem
Door Erik van Straten:
Verder merken de onderzoekers op dat een aanzienlijk deel van de mensen moeite met het herkennen van phishingmails en nepwebshops heeft, maar zelf niet inziet dat ze hier moeite mee hebben.

Dat is exact ook mijn ervaring. Het is wellicht vergelijkbaar met dat ruim meer dan de helft van de mensen met een rijbewijs denkt dat zij beter kunnen rijden dan geniddeld; flinke zelfoverschatting dus.

Ik vraag me af of er één domein is waarin mensen _wel_ hun eigen vaardigheden of situatie correct inschatten.

Inderdaad zit de weg ook vol met 'beter dan gemiddelde' bestuurders , de keuken vol 'best wel goede' koks, de borrel met 'echt nog best fitte mensen die alleen maar zware botten hebben en gewoon zichzelf accepteren ' en de slaapkamer met geweldige minnaars (m/v) .
20-06-2023, 13:11 door Anoniem
Social engineering is natuurlijk niet beperkt tot ict issues.
Dagelijks worden we overspoeld met reclame, bedrijven zijn niet zomaar geneigd veel geld over de balk te gooien.
Reclame werkt.... Blijkbaar aan.
20-06-2023, 14:30 door _R0N_
Natuurlijk is de gemiddelde Nederlander digitaal niet vaardig, dat zie je al op social media met die onschuldig ogende vragen: "Wat was je eerste huisdier", "Roep je geboorte jaar en win dat in Euros". Mensen hebben niet door dat die vragen simpelweg hun recovery vragen voor hun account achterhalen.

Wat meer security awareness trainingen zouden goed zijn, het is jammer dat bedrijven daar dik geld aan willen verdienen waardoor te weinig mensen er gebruik van maken en al helemaal geen particulieren.
20-06-2023, 16:05 door Anoniem
Inderdaad zit de weg ook vol met 'beter dan gemiddelde' bestuurders ,
En wie zijn dat dan, beroepschauffeurs of zij die de weg opkomen om van A naar B te komen, natuurlijk
zijn er onder de niet beroepschauffeurs ook goede chauffeurs. Ik ken mensen die niet aan bijvoorbeeld
internetbankieren willen doen omdat ze van zich zelf weten dat ze de juiste kennis niet hebben. In een
autorijden blijft een vrijwillige keus, maar hoe lang nog geldt die vrijwillige keus voor internet?
20-06-2023, 16:23 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vraag me af of er één domein is waarin mensen _wel_ hun eigen vaardigheden of situatie correct inschatten.
Nee, en daar is een naam voor: het Dunning-Kruger-effect.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dunning-krugereffect

Het komt hierop neer:

• Als je heel weinig weet over een onderwerp dan overzie je in de verste verte niet hoeveel meer er nog over te weten valt. Dan lijkt dat veel minder dan het werkelijk is. Je onderschat dus makkelijk hoeveel meer er nog te weten valt, en dan overschat je vanzelf waar je zelf staat.

• Als je juist heel veel weet over een onderwerp dan overzie je als geen ander hoeveel er nog meer over te weten valt. Dat maakt een mens bescheiden, en dat levert een lagere inschatting op van je eigen kennisniveau dan wanneer je jezelf met andere mensen zou vergelijken in plaats van met wat er nog meer te weten valt.

Ik heb vaak gezien dat mensen die duidelijk niet wisten waarover ze praatten met grote stelligheid de grootst mogelijke onzin beweerden. Ik heb ook vaak gezien dat mensen die juist buitengewoon veel wisten over een onderwerp opmerkelijk bescheiden waren en in plaats van heel stellig te zijn juist alle onzekerheden die er waren benoemden, die wisten dat ze nog heel veel niet wisten.

Helaas komt stelligheid op veel mensen over als de waarheid zeggen en het benoemen van wat er allemaal niet zeker is als om de waarheid heen draaien.
20-06-2023, 16:46 door Anoniem
Onderzoek: veel Nederlanders zijn minder digitaal vaardig dan ze zelf denken
Ik voeg daar aan toe: .... en minder digitaal vaardig dan de overheid wenst te denken.
Onderbouwing hiervan wordt geleverd door het volstrekt onverantwoordelijke gedrag van de overheid om de gehele bevolking aan de computer of smartphone te krijgen. Rijp of rot, kleuter of dementerend, hoog- of zwakbegaafd, IT-nerd of predikant - you name it - iedereen zal en moet volgens de overheid digitaal gaan.
Dit beleid kan de overheid alleen maar rechtvaardigen door zichzelf aan te praten dat het mogelijk is om iedereen een "voldoende" niveau van digitale vaardigheden bij te brengen.
Dit zelfbedrog van overheidswege zal heel veel slachtoffers gaan maken.
20-06-2023, 18:39 door Anoniem
Dit zelfbedrog van overheidswege zal heel veel slachtoffers gaan maken.
En geeft ook de kennis van de overheid aan zie bijdrage “Vandaag anoniem 16:23” over het Dunning-Kruger-effect..
De hamvraag is hoe kun je deze waanzin stoppen, het zal niet van de overheid komen hoe het wel zou moeten.
20-06-2023, 18:40 door Anoniem
"Mensen met weinig digitale vaardigheden ervaren allerlei barrières als het gaat om digitale zaken en vaardigheden."
Hier iemand met een klein beetje 'digitale vaardigheid'. Dat beetje is genoeg om tegen allerlei barrières aan te lopen.
Vrijwel niemand nog respecteert jouw privacy online.
Recentelijk deelt een bedrijf (zij bezitten sowieso verplicht mijn naw-gegevens) mijn mailadres met visitorcontrol.com. Mail bevat al een tracker, heeft veel weg van spam (niet verzonden door het bedrijf zelf), pagina waar je je ticket aanmaakt is vrij van rommel (althans de ladingspagina) echter hun site zit er vol mee.
Geeft mijn geen vertrouwen dat zo'n bedrijf echt privacy belangrijk vindt. Grote twijfel of ik überhaupt wel daar mijn gegevens wil invullen zodat je een toegangskaartje kunt bemachtigen.
21-06-2023, 01:58 door Anoniem
Door Anoniem: "Mensen met weinig digitale vaardigheden ervaren allerlei barrières als het gaat om digitale zaken en vaardigheden."
Hier iemand met een klein beetje 'digitale vaardigheid'. Dat beetje is genoeg om tegen allerlei barrières aan te lopen.
Vrijwel niemand nog respecteert jouw privacy online.
"Het doel van dit onderzoek is om voor de verschillende soorten kritische vaardigheden in kaart te brengen tegen welke problematiek verschillende subgroepen aan lopen en hoe bewustzijn eventueel vergroot kan worden." (Pag. 11)
De onderzoekers focussen - wat een inperking is - vervolgens op welke (kritische) digitale vaardigheden gemist worden, niet die welke overtollig zijn. Deze laatste zouden gedefinieerd kunnen worden als: die kritische digitale vaardigheden die door de overheid en de EU gemist kunnen worden als kiespijn.
Het bewustzijn mag ook weer niet te groot worden.

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/rapporten/2023/06/19/digitale-vaardigheden-van-nederlanders/Rapportage+Digitale+vaardigheden+van+Nederlanders.pdf
21-06-2023, 02:03 door Anoniem
Door Anoniem: Naiviteit of onvoldoende leesvaardigheid is niet hetzelfde als onvoldoende digitaal vaardig.
Gelukkig krijgen we nu kunstmatige intelligentie die ons daar allemaal bij kan helpen.
Gelukkig helpt diezelfde kunstmatige intelligentie ook de nepsitebouwers. Dat is dus een echte win-win situatie.
21-06-2023, 05:52 door spatieman
kuch.
Als het op facebook staat, is het de waarheid, kuch..
21-06-2023, 07:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik vraag me af of er één domein is waarin mensen _wel_ hun eigen vaardigheden of situatie correct inschatten.
Nee, en daar is een naam voor: het Dunning-Kruger-effect.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dunning-krugereffect

Het komt hierop neer:

• Als je heel weinig weet over een onderwerp dan overzie je in de verste verte niet hoeveel meer er nog over te weten valt. Dan lijkt dat veel minder dan het werkelijk is. Je onderschat dus makkelijk hoeveel meer er nog te weten valt, en dan overschat je vanzelf waar je zelf staat.

• Als je juist heel veel weet over een onderwerp dan overzie je als geen ander hoeveel er nog meer over te weten valt. Dat maakt een mens bescheiden, en dat levert een lagere inschatting op van je eigen kennisniveau dan wanneer je jezelf met andere mensen zou vergelijken in plaats van met wat er nog meer te weten valt.

Ik heb vaak gezien dat mensen die duidelijk niet wisten waarover ze praatten met grote stelligheid de grootst mogelijke onzin beweerden. Ik heb ook vaak gezien dat mensen die juist buitengewoon veel wisten over een onderwerp opmerkelijk bescheiden waren en in plaats van heel stellig te zijn juist alle onzekerheden die er waren benoemden, die wisten dat ze nog heel veel niet wisten.

Helaas komt stelligheid op veel mensen over als de waarheid zeggen en het benoemen van wat er allemaal niet zeker is als om de waarheid heen draaien.

De stap van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam is dan ook een grote.

Ga er maar aan staan... Eerst onderkennen dat er misschien wel veel meer is dan jij binnen je eigen veilige en bekende bubbel kent. En dat vervolgens ook nog eens accepteren en daar naar handelen...
21-06-2023, 13:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Naiviteit of onvoldoende leesvaardigheid is niet hetzelfde als onvoldoende digitaal vaardig.
Gelukkig krijgen we nu kunstmatige intelligentie die ons daar allemaal bij kan helpen.
Gelukkig helpt diezelfde kunstmatige intelligentie ook de nepsitebouwers. Dat is dus een echte win-win situatie.
Maar die "nepsitebouwers" waren al digitaal vaardig, dus kan kunstmatige intelligentie voor minder digitaal vaardige mensen danwel naieve en minder leesvaardige mensen zeker een uitkomst zijn, net zoals een rekenmachine ook een goed hulpmiddel kan zijn voor mensen die moeite hebben met rekenen.
21-06-2023, 20:45 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Naiviteit of onvoldoende leesvaardigheid is niet hetzelfde als onvoldoende digitaal vaardig.
Gelukkig krijgen we nu kunstmatige intelligentie die ons daar allemaal bij kan helpen.
Gelukkig helpt diezelfde kunstmatige intelligentie ook de nepsitebouwers. Dat is dus een echte win-win situatie.
Maar die "nepsitebouwers" waren al digitaal vaardig

Ze waren (vaak) nog niet zo goed in behoorlijk taalgebruik . Dat probleem is waarschijnlijk nu wel opgelost voor ze.
22-06-2023, 10:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik vraag me af of er één domein is waarin mensen _wel_ hun eigen vaardigheden of situatie correct inschatten.
Nee, en daar is een naam voor: het Dunning-Kruger-effect.

Het echte dunning-krugereffect is hoogstwaarschijnlijk niet zo groot, en wordt vaak ten onrechte aangevoerd.

https://skepsis.nl/dunning-krugereffect/
22-06-2023, 13:02 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Naiviteit of onvoldoende leesvaardigheid is niet hetzelfde als onvoldoende digitaal vaardig.
Gelukkig krijgen we nu kunstmatige intelligentie die ons daar allemaal bij kan helpen.
Gelukkig helpt diezelfde kunstmatige intelligentie ook de nepsitebouwers. Dat is dus een echte win-win situatie.
Maar die "nepsitebouwers" waren al digitaal vaardig

Ze waren (vaak) nog niet zo goed in behoorlijk taalgebruik . Dat probleem is waarschijnlijk nu wel opgelost voor ze.
Maar digitaal vaardig is dus niet hetzelfde als taalvaardig -- of het nu lezen of schrijven is.
En dat wordt dus vaak door elkaar gehaald, ook omdat digitaal vaardig een heel vaag en abstract begrip is:
ik vraag me vaak af wat daar precies mee bedoeld wordt.
Daarbij zie ik ook dat veel software bijzonder ongebruiksvriendelijk is of is geworden in de loop der tijd omdat een radicale verandering niet meer mogelijk is. Dan is het onterecht om de mensen die daar moeilijkheden mee hebben van 'digitale onvaardigheid' te betichten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.