image

Man die via DigiD-phishing 10.000 euro buitmaakte krijgt drie maanden cel

donderdag 22 juni 2023, 16:18 door Redactie, 4 reacties

Een man die door middel van DigiD-phishing meer dan 10.000 euro wist te stelen is door de rechtbank Noord-Nederland veroordeeld tot een voorwaardelijk gevangenisstraf van drie maanden en een taakstraf van honderdvijftig uur. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van twaalf maanden geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De man adverteerde via een Facebookpagina met te huren kamers. Geïnteresseerden werd gevraagd hun e-mailadres achter te laten. Naar deze e-mailadressen werd vervolgens een phishingmail gestuurd met daarin een link naar een DigiD-phishingpagina. Met de inloggegevens die slachtoffers hier achter lieten werd op "Mijn DUO" accounts ingelogd.

Vervolgens wijzigde de man daar betaal- en contactgegevens, zodat geld naar de nieuwe opgegeven rekeningen werd overgemaakt. Ook werden in naam van de slachtoffers leningen aangevraagd of aangepast. Hierdoor maakte DUO meer dan 10.000 euro over naar rekeningen waar de verdachte toegang toe had. De verdachte bleek onder andere vanaf zijn eigen ip-adres met de gestolen DigiD-gegevens te hebben ingelogd.

Tijdens een huiszoeking bij de verdachte werd een telefoon in beslag genomen waaraan een Apple ID op zijn naam was gekoppeld. In het bijbehorende e-mailaccount werden honderden phishingmails aangetroffen die naar 650 verschillende e-mailadressen waren verzonden. Ook werd een script aangetroffen dat op de phishingsites ingevoerde gegevens in een bestand genaamd digi.txt opsloeg.

Op een andere in beslag genomen telefoon van de verdachte werden twee filmpjes aangetroffen, waarop te zien is dat op een phishingsite een inlogpagina voor DigiD/DUO verschijnt. Onderzoek naar de domeinnaam wees uit dat er is ingelogd vanaf een ip-adres dat aan de verdachte is te koppelen. De rechter komt tot het oordeel dat de verdachte schuldig is aan de phishingaanvallen. Aangezien de man geen strafblad heeft en de behandeling van de rechtszaak lang op zich heeft laten wachten, komt de rechter tot een voorwaardelijk gevangenisstraf van drie maanden en een taakstraf van honderdvijftig uur.

Reacties (4)
22-06-2023, 18:40 door Anoniem
Die man is toch dom bezig geweest?
Een kind snapt toch zeker dat je met deze werkwijze hoe dan ook gepakt wordt?
22-06-2023, 19:58 door Anoniem
Aangezien de man geen strafblad heeft en de behandeling van de rechtszaak lang op zich heeft laten wachten, komt de rechter tot een voorwaardelijk gevangenisstraf van drie maanden en een taakstraf van honderdvijftig uur.
Als de rechters in dit land komische films gaan maken komen ze bij mij geloofwaardiger over. Het zoveelste bewijs
dat burgers er niet meer toedoen, geen enkele empathie voor de slachtoffers, en hun eigen falen proberen ze op
deze wijze goed te praten, een schande voor de voor de rechtstaan.
23-06-2023, 07:00 door Anoniem
Door Anoniem: Die man is toch dom bezig geweest?
Een kind snapt toch zeker dat je met deze werkwijze hoe dan ook gepakt wordt?
Niet alle kinderen, en niet alle volwassenen. Bedenk dat in dit geval de onaangename gevolgen (gepakt worden, straf krijgen) veel verder in de toekomst liggen dan de prettige gevolgen (buit binnenhalen, geld hebben), gerekend vanaf het het plannen en uitvoeren van het misdrijf. Ik heb begrepen dat de meeste criminelen mentaal in een soort permanente overlevingsmodus zitten waarin de effecten op korte termijn altijd de doorslag geven, zodat ze heel slecht rekening houden met dingen die pas later spelen, zoals straf.

Dat impliceert trouwens dat zwaar straffen als afschrikking niet goed werkt. Dat werkt bij mensen die rekening houden met dat soort gevolgen, niet bij mensen die er om te beginnen al geen rekening mee houden. Om recidive te voorkomen heb je er meer aan om mensen te leren om uit die overlevingsmodus te komen en vooruit te gaan denken dan om zwaar te straffen.
23-06-2023, 11:45 door Anoniem
Noem men dit straf ?...ik noem het een eitje 1 jaar gevangenisstraf had meer tot zijn recht geweest...er word met niets gesproken of er de gedupeerden??????????
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.