Wat een hoop onzin van mensen die beter zouden moeten weten....:
Dit zogenaamde opt-in systeem brengt in de praktijk een groter risico op mindere kwaliteit zorg met zich mee. Professionals hebben nu regelmatig niet de beschikking over een compleet medicatieoverzicht waarin staat welke medicijnen patiënten door andere professionals voorgeschreven hebben gekregen of welke medicijnen door patiënten gebruikt worden: “Dat kan ertoe leiden dat een patiënt medicijnen krijgt voorgeschreven die niet samengaan met medicijnen die hij al voor een andere aandoening slikt. Zo kunnen medicijnen elkaars werking vertragen, of kunnen bepaalde combinaties medicijnen tot bijwerkingen leiden. Terwijl dat natuurlijk redelijk makkelijk te voorkomen is,” aldus Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. “Uit onderzoek van een aantal jaren geleden weten we dat wekelijks honderden Nederlanders in het ziekenhuis opgenomen door medicatiefouten. Dat aantal moet drastisch omlaag.”
Opt-IN brengt een groter risico op kwaliteit in de zorg... Er is geen enkele reden of feit aangedragen om dat te onderbouwen. We hebben het hier over zorg, niet over onderbuik of marketing. Opt-IN brengt een GEGARANDEERDE groter risico op oneigenlijk gebruik van medische gegevens in de zorg. Gegevens die zomaar naar een Amerikaanse of Chineesche multinational kunnen gaan en daar misbruikt worden... Of wanneer weer iemand met een zwarte snor, blond haar en blauwe ogen en een pijnlijke rechterarm op staat en deze medische gegevens gaat gebruiken voor het 'zuiveren' van mensen op DNA niveau. Met dit Opt-IN is dat net zo makkelijk als in de WO2 het opzoeken van mensen die van een bepaald soort koek houden.
Over medicijnen gesproken, laat me niet lachen... In hetzelfde ziekenhuis MET data-uitwisseling krijgen die gasten het nog niet voor elkaar om sluitende medicatie voor te schrijven.. waarom? omdat iedere discipline hun eigen torentje heeft en er geen generalist is die alles overziet laat staan alles begrijpt. Zo kreeg mijn wederhelft bloedverdunners van de cardioloog, bloedverdunners van de vaatchirurg, bloedverdunners van de neuroloogt en niemand die keek in het systeem.. Totdat ik maar eens geen klagen over dat een wond niet wilde helen. 6 verschillende bloedverdunners hadden die kwakzalvers voorgeschreven, allemaal van het type dat hun 'bezoekers (aka verkopers van fabrikanten)' geadviseerd hadden. En die komen weer met 'leerstoelen' aan zetten van diezelfde fabrikanten... Als je bang bent voor youtube of social-media tunnelvisie... dat is al 30 jaar de standaard praktijk in de medische zorg...
Er is geen noodzaak voor een arts in groningen die ik niet ken, waar ik nooit kom, om te weten welke pillen ik slik... DAT hebben we juist uitbesteedt aan pillendoktoren genaamd apotheker. Of dat nu in het ziekenhuis is (die schijnbaar te dom zijn om te controlleren dat 6 verschillende bloedverdunners van 3 specialismen niet handig is) of thuis bij een 'gewone' apotheker, het is HUN taak pillen te controlleren.
Uit onderzoek is gebleken dat er mensen het ziekenhuis is komen door fout medicijn gebruik... maar in hoeveel % van de gevallen had dat beter kunnen aflopen wanneer er opt-in was geweest? 0.01% van de gevallen? Dat is ongeveer beweren dat veel ongevallen thuis gebeuren en dat we maar keukens moeten verbieden want daar gebeuren veel ongevallen. Dat mensen dan verhongeren, tja... Ik persoonlijk vind dat de controle bij medicijnen moet plaats vinden bij de apotheker... Die krijgt al klauwen vol met geld voor de controle, dus moet die deze controle ook maar uitvoeren vind ik.
Dus wanneer er een recept komt voor een medicijn, moet de apotheker maar eerst eens kijken of het logisch is dat deze persoon dat medicijn krijgt (morning after pil voor een man is bijvoorbeeld vreemd), of het recept af komt van een arts die dit logischerwijze zou kunnen voorschrijven (cardioloog zou geen anticonceptie moeten voor kunnen schrijven) en of deze conform ziekebeeld past in het lijstje... DAN nog een controle met de voorschrijvend arts, heeft u dit daadwerkelijk voorgeschreven en waarom? en dan een inter-actie vergelijk met de bestaande medicatie. Dan een controle of een gelijksoortig medicijn niet al is voorgeschreven door een andere arts. (bloedverdunners, cholesterolverlagers aka eiwitslopers enz). Allemaal taken voor een apotheek die er in mijn optiek al voldoende voor betaald wordt met alle backdoors die ze nu al factureren. (denk aan dat je medicijnen voor 3 maanden mee krijgt, bijv ivm vakantie, dat ze dan weer kosten in rekening brengen omdat je het niet maandelijks afneemt, en dus geen chronisch gebruik is, en ook weer een uitleg in kosten brengen omdat ze gevraagd hebben 'kent u het medicijn? ja, ?'...
Dus #1 ECHTE en REELE risico's worden niet gezien (vreemd voor een patienten organisatie die zegt ook in de toekomst te kijken), #2 problemen die niet relevant zijn en op te lossen zijn op een plek waar ze wel horen worden aangehaald om het verhaal te onderbouwen van de kwaliteit van slechte FUD.
Uit onderzoek van Lareb blijkt namelijk dat veel medicijnproblemen komen omdat mensen zelf gaan dokteren.. Pillen van derden gebruiken, teveel pillen gebruiken, liegen over medicijnen... drugs gebruiken in combinatie met medicijnen.... niet dat er geen landelijk EPD is.