image

Online aangifte van ransomware bij politie vanaf derde kwartaal mogelijk

donderdag 29 juni 2023, 09:35 door Redactie, 6 reacties

Slachtoffers van ransomware kunnen vanaf het derde kwartaal hier online aangifte van doen bij de politie, zo heeft minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid laten weten. De politie ontvangt zo'n tweehonderd aangiftes van ransomware per jaar. "De aangiftebereidheid bij cybercrimedelicten is echter laag, wat ook geldt voor ransomware. Het aantal aangiften is daarom naar verwachting geen goede weerspiegeling van de omvang van de problematiek", aldus de minister.

Ze merkt op dat de politie het voor diverse vormen van cybercrime mogelijk heeft gemaakt om online aangifte doen wat het eenvoudiger zou moeten maken om aangifte te doen en het ook minder tijd kost. "Heden wordt er gewerkt om online aangifte voor ransomware in het derde kwartaal van 2023 mogelijk te maken", voegt Yesilgöz toe. De minister stelt verder dat slachtoffers van ransomware uitdrukkelijk worden opgeroepen aangifte of melding te doen bij de politie.

Reacties (6)
29-06-2023, 09:50 door Anoniem
Dat gaat (zoals met het meeste) niet meer als een registratie zijn. Ze kunnen er niets tegen doen namelijk. En daders met hersens laten zich niet pakken. Dus je ziet je data toch niet terug tenzij je betaalt. En dat willen ze niet hebben. Dus op politieburo gaan ze je bewerken niet te betalen. Dat is dan het enige wat er gebeurt.

Ik zou nog steeds geen aangifte doen. Gewoon omdat het volstrekt zinloos is. Het enige wat echt werkt is regelmatig goeie backups maken. Heb je dat niet gedaan en je wil je data echt terug hebben, is betalen vaak de enige optie.
29-06-2023, 12:09 door Anoniem
Ik zou nog steeds geen aangifte doen. Gewoon omdat het volstrekt zinloos is..

Dat is een misvatting. Het klopt dat er niet direct actie wordt ondernomen en dat de daders worden gepakt. Het helpt bij het inzicht krijgen in de ransomware problematiek. Als er veel aangiftes worden gedaan dan zal er uiteindelijk geld en middelen worden vrijgemaakt om hier actie op te ondernemen.

Kortom, altijd aangifte doen.
30-06-2023, 15:08 door Anoniem
Persbericht klnkt stoer "De Politie is klaar voor ransomware"
30-06-2023, 19:56 door Anoniem
Door Anoniem:
Ik zou nog steeds geen aangifte doen. Gewoon omdat het volstrekt zinloos is..

Dat is een misvatting. Het klopt dat er niet direct actie wordt ondernomen en dat de daders worden gepakt. Het helpt bij het inzicht krijgen in de ransomware problematiek. Als er veel aangiftes worden gedaan dan zal er uiteindelijk geld en middelen worden vrijgemaakt om hier actie op te ondernemen.

Kortom, altijd aangifte doen.

Maar dan worden er prioriteiten bepaald.

Stel dat je slachtoffer bent van een randsomware aanval die steeds haar code verandert en mondiaal en net verschillende spelers opereert dan kan het dus zijn dat je onderaan de stapel belandt door het niet kunnen herkennen ve aanval.
30-06-2023, 22:54 door Anoniem
Ik doe geen aangifte, want dat heeft toch geen zin.
Ik stem niet, want dat heeft toch geen zin.
Ik ga mijn mond niet opentrekken, want dat heeft toch geen zin.
Ik grijp niet in bij een delict, want dat heeft toch geen zin.
Ik grijp niet in bij een ongeval, want dat heeft toch geen zin.

Ja, als genoeg mensen op hun handen blijven zitten, dan gaan we met z'n allen op de gebruikelijke voet verder.

Als er 1 iemand naar voren stapt zal het weinig verschil maken, bij 10 of 100 wordt dat al een ander verhaal, en bij tienduizend, honderdduizend, een miljoen, gaat het veel sneller en veel meer verschil maken.

Bijvoorbeeld, middels een burgerinitiatief met 40000 handtekeningen of meer kan een onderwerp op de Kameragenda gezet worden. Op https://nl.wikipedia.org/wiki/Burgerinitiatief_(Nederland)#Ingediend_bij_de_Tweede_Kamer kunt u bewonderen wat de mensen die niet op hun handen bleven zitten op de Kameragenda gekregen hebben. Gaat overigens maar tot 2019. In het parlementaire jaar 2021-2022 zijn er twee burgerinitiatieven ingediend: “Stop Chemtrails nu en weermanipulatie” en “Build Back Better”. Ongetwijfeld wat, en niet meer dan dat, de meerderheid van de bevolking graag op de agenda had zien staat, zittend op hun handen. Hetzelfde geldt voor aangiftes, als vrijwel niemand aangifte zou doen voor, bijvoorbeeld, vernieling, dan denkt de Kamer dat er weinig aan de hand is, of ze maken ervan dat het wel erg slecht spul moet zijn als het zo vaak kapot gaat. Als er een berg van een miljoen ligt dan weten ze dat ze zich er niet met een jantje-van-leiden van af kunnen maken. Zo werkt het in een papieren werkelijkheid nu eenmaal.
01-07-2023, 12:37 door karma4
Ransomware actie op een machine, doe aangifte met die machine. De logica van haalbaarheid is ver te zoeken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.