image

Apples wachtwoordmanager gaat op macOS met andere browsers werken

donderdag 13 juli 2023, 16:16 door Redactie, 3 reacties

Apples wachtwoordmanager gaat in de nieuwste versie van macOS ook met andere browsers zoals Google Chrome en Microsoft Edge werken, zo heeft Apple-medewerker Ricky Mondello via Twitter laten weten. Op dit moment is de ingebouwde wachtwoordmanager alleen met Safari te gebruiken. Voor Chrome en Edge op Windows kwam Apple met een browser-extensie genaamd iCloud Passwords, waarmee wachtwoorden in de iCloud Keychain ook buiten Safari zijn te gebruiken.

De browser-extensies werken echter niet op macOS, waardoor de wachtwoordmanager voor Mac-gebruikers alleen met Safari is te gebruiken. Met macOS Sonoma zal de wachtwoordmanager ook binnen andere browsers werken. "De bestaande "iCloud Passwords" browser-extensie die Apple voor Chrome en Edge aanbiedt in combinatie met iCloud for Windows werkt standaard op macOS Sonoma", aldus Mondello op Mastodon. Op dit moment is er nog geen ondersteuning voor Mozilla Firefox, maar dat zou mogelijk wel komen. Een bètaversie van macOS Sonoma is nu beschikbaar.

Reacties (3)
13-07-2023, 16:59 door Erik van Straten
In iOS en iPadOS (en in Android 13 trouwens, waarbij inlogvelden minder betrouwbaar worden herkend dan door Apple) werkt dit al - d.w.z. zonder dat daar browser-plug-ins voor nodig zijn.

Als je in ofwel Safari, Chrome, Firefox of Edge (geïnstalleerd op iOS of iPadOS), de cursor in een inlogveld plaatst, verschijnt er boven het schermtoetsenbord een grijze balk met een sleuteltje erin (op een iPad met een extern toetsenbord moet ik dat keyboard even elektrisch ontkoppelen om die balk te zien te krijgen). Als je op die balk klikt, wordt de in de instellingen geselecteerde wachtwoordmanager geopend.

Als je KeePassium gebruikt en je alles goed hebt ingesteld, verschijnt (na vingerafdruk o.i.d.) de combinatie van user-ID en wachtwoord voor het betreffende domein (dit helpt enorm om inloggen op nepsites te voorkómen); met nog één druk op het scherm log je daar mee in op de betreffende website.

Als je meerdere accounts hebt op een website, laat KeePassium je kiezen.

Je kunt desgewenst meerdere wachtwoordmanagers actief hebben op je iDevice. Als je dan op de grijze balk drukt, krijg je eerst de vraag welke wachtwoordmanager je wilt gebruiken (niet heel handig/verstandig omdat je dan moet onthouden in welke wachtwoordmanager jouw inloggegevens zitten).

Op mijn iPhone heb ik zojuist nog even getest met, in de Instellingen > Wachtwoorden > Wachtwoordopties, de volgende instellingen (zie de 'v' rechts):
iCloud-wachtwoorden en sleutelhanger v
Chrome
Edge
Firefox
KeePassium v
Maar ik ga die bovenste snel weer uitzetten.

Eventuele passkeys verschijnen overigens ook in de genoemde grijze balk (indien je voor de huidige domeinnaam een passkey hebt).

Mijn ervaring is dat je, bij gebruik van andere browsers dan Safari, geen passkeys kunt registreren (in iOS/iPadOS), maar er wel mee kunt inloggen (met andere browsers dus). Echter, nog niet alle kinderziektes van passkeys zijn verholpen (zowel in iOS/iPadOS als in Android); ik zou terughoudend zijn met meer dan testen.
13-07-2023, 18:29 door Briolet
Dit is de omgekeerde wereld. Eigenlijk werkt de wachtwoord manager al tijden met elke browser, alleen weigeren de browsers deze te gebruiken. Vanuit de wachtwoordmanager is er nooit een blokkade geweest.

In elk geval Chrome en Opera gebruikten vroeger wel de wachtwoord manager van MacOS. Alleen hebben deze browsers op een bepaald moment besloten om de wachtwoorden in hun eigen cloud op te slaan en zijn de gestopt om die van de mac zelf te gebruiken.
14-07-2023, 12:32 door Anoniem
Hoezo dat? Ik dacht dat ze altijd zo voor vendor lock ins waren, recentelijk weer met onderhoud zodat je een scherm alleen bij hen kan afnemen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.