image

"Digitalisering heeft cruciale theorieën over criminaliteit compleet veranderd"

donderdag 13 juli 2023, 15:31 door Redactie, 13 reacties

De digitalisering heeft cruciale theorieën over criminaliteit compleet veranderd, zo stelt Rutger Leukfeldt, bijzonder hoogleraar Governing Cybercrime aan de Universiteit Leiden. "Dader en slachtoffer komen elkaar niet meer per definitie tegen in tijd en ruimte. En met een druk op de knop kan een fraudeur duizenden slachtoffers in een keer maken. Of het hacken van een database met gegevens, dat kon in het pre-digitale tijdperk simpelweg niet."

Volgens de hoogleraar zijn veel belangrijke vragen op het gebied van cybercrime nog onbeantwoord. Bijvoorbeeld de vraag of er sprake is van een nieuw type dader, en als dat het geval is, wat dat inhoudt voor de instrumenten die er nu zijn om mensen op het goede pad te krijgen. "Door vanuit de criminologie en de governance-kant te kijken, hoop ik op een versterkend effect. Dat we meer kunnen doen. Ik hoop dan ook dat we het in de toekomst verder kunnen uitbreiden."

Leukfeldt merkt op dat er meer nodig is qua onderzoek en onderwijsontwikkeling. "De politie, overheden, cybersecuritybedrijven; ze zitten allemaal te springen om kennis", zo laat hij tegenover Sleutelstad weten. Onderzoek is echter niet altijd eenvoudig. "Want criminelen laten zich niet interviewen. Aan de andere kant, we hebben het darkweb, daar weten we heel veel vanaf. En Telegram, dat is heel toegankelijk en er vindt heel veel criminaliteit plaats."

De hoogleraar heeft geen technische achtergrond en dat is volgens hem ook niet nodig. "De techniek is maar één stap in het script van een cybercrimineel. Daar hoef je niet alles van te weten. Ik wil weten hoe ze het gebruiken en wat voor impact het heeft, meer niet." Leukfeldt is voorstander van praktijkgericht theoretisch onderzoek. "Theorieën waarom mensen delicten plegen zijn allemaal tientallen jaren geleden ontwikkeld, toen mensen elkaar alleen op straat tegenkwamen. Voor mij is het interessant om te kijken of die theorieën nog wel gelden voor cybercriminelen en hun slachtoffers."

Reacties (13)
13-07-2023, 15:58 door Anoniem
tip voor de hooggeleerde :

https://en.wikipedia.org/wiki/Mail_and_wire_fraud

Mail fraud was first defined in the United States in 1872.

Wire fraud was first defined in the United States in 1952.

De schaal is misschien anders, maar serieus (? - intreeredes hebben nog wel eens wat hyperbolen) beweren dat criminaliteit waarbij
"Dader en slachtoffer komen elkaar niet meer per definitie tegen in tijd en ruimte."
volkomen nieuw en recent is riekt toch wel erg naar incompetentie .
13-07-2023, 18:14 door Anoniem
Door Anoniem: tip voor de hooggeleerde :

https://en.wikipedia.org/wiki/Mail_and_wire_fraud

Mail fraud was first defined in the United States in 1872.

Wire fraud was first defined in the United States in 1952.

De schaal is misschien anders, maar serieus (? - intreeredes hebben nog wel eens wat hyperbolen) beweren dat criminaliteit waarbij
"Dader en slachtoffer komen elkaar niet meer per definitie tegen in tijd en ruimte."
volkomen nieuw en recent is riekt toch wel erg naar incompetentie .

Inderdaad. Prutsers gezocht en gevonden. Waarom is die man op die post benoemd? :P
13-07-2023, 18:53 door Anoniem
Ik vind het een opmerkelijke voorstelling van zaken. Rutger Leukfeldt doet enerzijds impliciet voorkomen alsof voorkomen alsof mensen niet meer op straat komen/lopen, alsof traditionele crimminaliteit niet meer wordt gepleegd en alsof slechts een paar pleisterplekken op het internet in principe hem / onderzoekers voldoende zouden vertellen over eventuele nieuwe redenen waarom digitale crimminaliteit wordt gepleegd.
Deze differentiate tussen analoge en digitale crimminaliteit voor onderzoeksdoeleinde zou alleen logisch zijn als er een gerechtvaardigd vermoeden is dat de pakkans ermee stijgt cq de straafmaat in de toekomst anders uitgelegd zou moeten worden.
Dat laatste zou erg verassend zijn, dat eerste vergt hoe dan ook dat je daders achter hun toetsenbord oppakt in plaats van puur gaan datahorden.
Blijft over waarom deze hoogleraar gaat het onderzoek over een bepaalde boeg wil?
Zelf zegt hij:
Ik wil bijvoorbeeld steeds empirisch kijken hoe cybercriminaliteit in elkaar zit en dat koppelen aan onderzoek naar de governance van cybercrime: hoe kunnen we dit nou het beste aanpakken? Een bijzondere combinatie om dit vanuit de criminologie én de governancehoek te gaan bekijken. Dat deze leerstoel er nu is, geeft aan hoe belangrijk Universiteit Leiden en de NSCR dit onderwerp vinden en dat ze hierin ook willen investeren.’

Wat zegt een studie nu al over cybergovernance naar crimminaliteit?
Private actors play a crucial role in the governance of cybercrime: First, they are the main addressees of cybercrime regulations even though state-driven crime and cyber warfare is a growing concern.
https://link.springer.com/chapter/10.1057/9781137334428_7
Verder zoeken levert op dat op vlak van beheersing van digitale crimminaliteit er nog geen antwoord is op grens-overschrijdende pogingen.
https://www.diplomacy.edu/blog/cyberwar-and-cybercrime-responding-governance-challenge/

Huidige theorien over crimminaliteit zijn:
1. Persoonlijkheids theorie (Psygische stoornis, agressie)
2. Gebrek aan sociale binding / familliebanden
3. Aangeleerd gedrag (crimmineel gedrag wordt aangeleerd via vrienden, famillie, buurt)
4. Wetteloosheid theorie (als je ermee weg kan komen en je wat te winnen hebt waarom toch niet?)
5. Opgroeien in een achterstand positie
6. Uit de hand gelopen protest(en) / burgerlijke ongehoorzaamheid

Deze (op de 5e theorie na) lijken me ook van toepassing op digitale crimminaliteit.

Wat ga je nou met 0,2 Fte (8 uur in de week??) ontdekken?
Dat in gevallen slachtoffer en dader elkaar kennen en in gevallen weer niet??
Het voornaamste is dat je via internet over grotere afstand slachtoffer / dader kunt worden.
Dader en slachtoffer komen elkaar niet meer per definitie tegen in tijd en ruimte. En met een druk op de knop kan een fraudeur duizenden slachtoffers in een keer maken.
Dat werkt in de praktijk zo niet, met 1 druk op de knop. Duizenden slachtoffers maken vergt wel dat al die slachtoffers eerst stuk voor stuk worden gepingt / gespoofd / gehackt / hun computers worden gekaapt.
Klandestiene maillijsten maken het tegelijk niet onlogisch dat crimminelen het gewoon proberen als ze aannemen dat in ieder geval relatief onopgemerkt hun val kunnen proberen op te zetten.
Maar het aspect opgemerkt worden in het begin van een criminele actie speelt natuurlijk evengoed bij inbraken bij huizen / iemand overvallen of verwonden.

Waar kijkt de bijzonder hoogleraar echter naar?
de vraag of er sprake is van een nieuw type dader, en als dat het geval is, wat dat inhoudt voor de instrumenten die er nu zijn om mensen op het goede pad te krijgen.
Dat heeft er meer weg van dat zijn leerstoel overheid beleid zou moeten gaan catereren of die graag wil cateren.

Wat zijn manieren om mensen op het goede pad te krijgen?
Straffen en resocialeren.
Wat zou een nieuw subtype dader dus zijn?
Toch niet een type dat niet al in Angelsaksische wereld over is gepubliceerd?
Kijk je naar https://www.reclassering.nl/actueel/verhalen/hack_right-gericht-op-recidivevermindering-bij-jonge-hackers dan is dit toch niet iets dat deze bijzonder hoogleraar denkt te overtreffen??
Dit initatief in Belgie wellicht?
https://www.vrt.be/vrtnws/en/2023/02/15/ethical-hackers-can-now-legally-hack-belgian-companies/

Kortom, het wordt nou niet echt duidelijk wat nou zo'n aanpak logisch maakt.
En waarom zou hij daarmee ook nog eens "verbinding en versterking van de verschillende organisaties te gaan zorgen" bereiken?
13-07-2023, 21:56 door Anoniem
Pff, de universiteit van Leiden en dan ook nog Governance and Global Affairs en Rechtsgeleerdheid.
Ten eerste zijn dit studies die je simpelweg haalt als je goed kunt leren, niet noodzakelijk, goed kunt nadenken.
Ten tweede is die omgeving vergeven van zelfingenomen hoogleraren, die letterlijk beweren dat je tot de elite van de wereld behoort, als je aan de uni van Leiden studeert en dan vooral bij hen. Zie daar de geboorte van een gedrocht als Thiery Baudet.

Verder trapt de beste man louter open deuren in. Bedient zich van wollig taalgebruik: "Door vanuit de criminologie en de governance-kant te kijken, hoop ik op een versterkend effect. Dat we meer kunnen doen. Ik hoop dan ook dat we het in de toekomst verder kunnen uitbreiden.".

En dan de uitsmijter: "De hoogleraar heeft geen technische achtergrond en dat is volgens hem ook niet nodig."
Volgens mij wel en daar laat ik het even bij.
13-07-2023, 22:58 door Anoniem
In Belgié noemen ze zo iemand een Janmekloten.

Ik ook. Want ik mis gedegen onderzoek. En ik lees alleen maar meningen van iemand die niet eens weet waar de klepel hangt.

Ik weet zeker dat ik veel goekoper per uur gekakel in kan huren.
14-07-2023, 08:01 door Anoniem
Wellicht verschuilt hij zich achter AI.
Tom Poes, verzin een list!
14-07-2023, 09:02 door Anoniem
Beter iets in zetten om te komen tot een betere handhaving of alles neerhalen of sinkholen, 3 strikes down. Goede blokkering strategieën helpen ook. Grote criminelen en kleine, zet hen den voet maar dwars.
14-07-2023, 11:10 door Anoniem
Toch bijzonder. Alle reacties hier gaan erover dat of de hoogleraar duidelijke incompetent is of dat er - ondanks dat er al wel wat vergelijkbare zaken zijn - er nog een hoop niet zeker is danwel dat daar beperkt onderzoek naar gedaan is.

Dan kan die hoogleraar dat toch prima gaan opzetten? Dat is nou juist wat een hoogleraar doet: die definieert een onderzoeksveld, kijkt met een stel enthousiaste promovendi waar de echte vragen zijn en zorgt ervoor dat er onderzoek gedaan wordt.

Of dacht je echt dat een hoogleraar in splendid isolation en in z'n uppie dat allemaal gaat doen?
14-07-2023, 11:38 door Anoniem
Door Anoniem: Pff, de universiteit van Leiden en dan ook nog Governance and Global Affairs en Rechtsgeleerdheid.
Ten eerste zijn dit studies die je simpelweg haalt als je goed kunt leren, niet noodzakelijk, goed kunt nadenken.
Ten tweede is die omgeving vergeven van zelfingenomen hoogleraren, die letterlijk beweren dat je tot de elite van de wereld behoort, als je aan de uni van Leiden studeert en dan vooral bij hen. Zie daar de geboorte van een gedrocht als Thiery Baudet.

Verder trapt de beste man louter open deuren in. Bedient zich van wollig taalgebruik: "Door vanuit de criminologie en de governance-kant te kijken, hoop ik op een versterkend effect. Dat we meer kunnen doen. Ik hoop dan ook dat we het in de toekomst verder kunnen uitbreiden.".

En dan de uitsmijter: "De hoogleraar heeft geen technische achtergrond en dat is volgens hem ook niet nodig."
Volgens mij wel en daar laat ik het even bij.

"Bijzonder Hoogleraar". Nou, bijzonder is ie misschien wel, maar dan houdt het ook op.
Geen technische kennis nodig. Hmmmm, daar wil ik als IT'er met 25 jaar ervaring ( met name security) nog wel eens over van gedachten wisselen..... Mijn hemel.
14-07-2023, 15:08 door Anoniem
Door Anoniem:
Huidige theorien over crimminaliteit zijn: [...]

5. Opgroeien in een achterstand positie [...]

Deze (op de 5e theorie na) lijken me ook van toepassing op digitale crimminaliteit.

In achterstandswijken worden vuurwapengevaarlijke 'boefjes' gespot die vanuit auto’s achter hun laptops 'werken'.

https://www.security.nl/posting/789210#posting790446
14-07-2023, 16:22 door Anoniem
Zodra een hoogleraar iets zegt over een vakgebied waar hij niet voor heeft geleerd en vervolgens doodleuk beweert dat hij er geen kennis over hoeft te hebben om een professionale onderbouwing te maken neem ik die hoogleraar nooit meer serieus op geen enkel vakgebied ook niet zijn eigen.

Dat is het niet volgen van gedegen onderzoek en dat is mij betreft genoeg reden om iemand per direct enige titel af te pakken. Laat hem maar weer in de schoolbanken en ook meteen cybersecurity erachter aan want hij is de eerste lessen vergeten. Dan over paar jaren mag hij weer een podum mischien betreden maar tot die tijd is zijn data niks waard.
14-07-2023, 17:21 door Anoniem
Hij schapt "weten" en dat is wat anders dan wetenschap bedrijven. ;)
17-07-2023, 01:07 door Anoniem
Bijzondere inzichten wel. Vooral dat dit door een 'bijzonder hoogleraar' is.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.