image

Vermeende scareware-ontwikkelaar na twaalf jaar in Spanje aangehouden

dinsdag 18 juli 2023, 14:00 door Redactie, 1 reacties

Een Oekraïense man die wordt verdacht van het infecteren van honderdduizenden computers met scareware is na twaalf jaar door de Spaanse autoriteiten aangehouden. De verdachte werd al sinds 2011 door de Verenigde Staten gezocht. Volgens de Amerikaanse autoriteiten was hij onderdeel van een bende die gebruikers door middel van scareware geld probeerde af te troggelen.

De bende plaatste op verschillende websites malafide advertenties die bezoekers met ongepatchte browsers met scareware infecteerden. De scareware toonde allerlei pop-ups dat de computer met malware was geïnfecteerd, vertraagde het systeem, toonde andere ongewenste pop-ups en kon zelfs voor een "total system failure" zorgen, aldus de Amerikaanse autoriteiten. Om de problemen te verhelpen moest de aangeboden "virusscanner" worden aangeschaft.

In werkelijkheid ging het om nep-antivirussoftware die geen bescherming bood en alleen de eerder geïnstalleerde malware verwijderde, waardoor de pop-ups verdwenen. Bij gebruikers die de software niet aanschaften werden allerlei bestanden ontoegankelijk gemaakt. De Spaanse autoriteiten stellen dat de bende wereldwijd honderdduizenden slachtoffers maakte en voor een schade van meer dan 70 miljoen dollar zorgde. De verdachte, tegen wie een 'red notice' van Interpol was uitgevaardigd, kon worden aangehouden toen hij op een vliegveld van Barcelona landde om de Spaanse stad te bezoeken.

Reacties (1)
18-07-2023, 14:14 door johanw
Oef, voorlopig zit hij veilig in een Amerikaanse cel en hoeft hij niet als kanonnenvoer voor Zelensky en Biden naar het front.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.