De meeste huisartsenpraktijken delen de medische dossiers van alle patiënten met een commercieel softwarebedrijf, zonder dat patiënten hier weet van hebben, zo meldt NRC vandaag. Het gaat om de software VIP Live van het Leidse bedrijf Calculus. Dat is onderdeel van it-bedrijf Topicus, dat zelf weer onderdeel is van een Canadese investeringsmaatschappij is.
Via VIP Live wordt elke week een kopie van de volledige patiëntenadministratie gemaakt, van labresultaten, medicatie, tot persoonlijke observaties en gespreksverslagen van consulten. Dit zou nodig zijn om informatie met lokale behandelaars te delen en zo de zorg voor chronische patiënten te verbeteren. Huisartsen mogen zelf de software kiezen die ze voor de informatie-uitwisseling willen gebruiken. VIP Live heeft in Nederland echter een marktaandeel van tachtig procent.
Veel patiënten van huisartsen zijn niet chronisch ziek en hebben ook geen ketenzorg nodig. Toch hoeven huisartsen ook deze patiënten niet te informeren of toestemming te vragen voor het delen van hun gegeven, aldus Calculus. Verschillende huisartsen maken zich over deze gegevensdeling zorgen en stapten naar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De toezichthouder had een gesprek met het Leidse softwarebedrijf en zag geen aanleiding om een onderzoek te starten. De AP laat aan NRC weten dat de gegevens van de huisartsen niet met externen worden gedeeld en dat de data versleuteld wordt opgeslagen.
"Het is niet aan Calculus om te zeggen wat het doel van de gegevensverwerking is en of daar wel of niet toestemming voor nodig is. De huisarts is daar verantwoordelijk voor. De juridische kern van de zaak is of de data-extractie noodzakelijk en proportioneel is. Daar wordt niks over gezegd", zegt advocaat Anton Ekker tegenover de krant. Hij schreef mee aan de Gedragscode Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg en is van mening dat patiënten wel om toestemming moet worden gevraagd.
"Via een achterdeur hebben zij gewoon de patiëntgegevens van alle Nederlanders gekregen. Dat blijft voor mij het heikele punt, terwijl de wetgeving volgens mij vraagt om het verwerken van zo min mogelijk gegevens. Maar die keuze krijgen wij niet: de markt dwingt ons die privacygevoelige medische gegevens wél te delen", stelt huisarts Guus Theeuwen, die toevoegt dat acht op de tien Nederlanders moeten beseffen dat hun gegevens bij Calculus staan. "Inhoudelijk is dit lang niet altijd nodig, maar helaas wel een feit."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.