De Europese Commissie heeft gereageerd op de internationale ophef die is ontstaan om chatberichten van alle burgers door middel van client-side scanning te controleren. Volgens Brussel is het een misverstand dat deze wet voor het eerst het scannen van berichten toestaat. "Dit gebeurt al meer dan tien jaar en op grote schaal", aldus Ingelise de Boer, woordvoerder van de Europese Commissie in Nederland.
Foto's en e-mails worden al door techbedrijven op misbruikmateriaal gecontroleerd. De Europese Commissie lijkt echter te vergeten dat het hier gaat om berichten en bestanden die gebruikers zelf naar de servers van techbedrijven sturen en uploaden. In het geval van client-side scanning gaat het om de inhoud van end-to-end versleutelde berichten waarbij de techbedrijven ook stellen dat niemand de inhoud kan lezen.
Experts waarschuwen al lange tijd voor de gevolgen die client-side scanning kan hebben. "Dit voorstel plaatst een koevoet in het privéleven van alle burgers. We slaan hiermee een pad in waar je eigenlijk niet wilt gaan", waarschuwde Jaap-Henk Hoepman, universitair hoofddocent privacy en technologie aan de Radboud Universiteit, onlangs. "Het komt erop neer dat instanties de mogelijkheid krijgen om mee te kijken in ons privéleven, met wat we doen en zeggen op onze telefoon."
Volgens de EC-woordvoerder zijn de zorgen onterecht. "Het is ook een misverstand dat dit de deur openzet voor misbruik voor andere doeleinden: juridisch en technisch is het onmogelijk om deze wetgeving te gebruiken voor iets anders dan het voorkomen en opsporen van seksueel misbruik van kinderen. Daarnaast heeft het nieuwe in Den Haag te vestigen EU-centrum als taak de berichten te filteren en de fout-positieven eruit te halen."
Verder wijst De Boer ook naar onderzoek dat op de website van de Europese Unie is verschenen en waaruit zou blijken dat zestig procent van de Europeanen de mogelijkheid om kindermisbruik te detecteren belangrijker vindt dan het recht op online privacy. In Nederland is dit volgens het onderzoek, dat onder 26.000 Europeanen zou hebben plaatsgevonden, zelfs 62 procent. "Laten we niet aarzelen. Deze nieuwe wetgeving is nodig en onmisbaar", aldus de woordvoerder van de Europese Commissie.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.