image

Malafide Android-apps tonen advertenties wanneer scherm telefoon uit staat

dinsdag 8 augustus 2023, 12:19 door Redactie, 4 reacties

Onderzoekers hebben in de Google Play Store tientallen malafide apps ontdekt die advertenties tonen wanneer het scherm van de telefoon uit staat. Op deze manier proberen de apps advertentiefraude te plegen, wat volgens onderzoekers van antivirusbedrijf McAfee niet alleen adverteerders raakt die voor niet geziene advertenties betalen, maar ook gebruikers. De advertentiefraude zorgt ervoor dat de batterij sneller leeg loopt, verbruikt data en kan voor het lekken van informatie zorgen, stelt onderzoeker SangRyol Ryu.

De in totaal 43 apps, die bij elkaar 2,5 miljoen keer waren gedownload, hadden het voorzien op Koreaanse gebruikers. De apps doen zich voor als TV/DMB Player, music downloader, nieuws-app en kalenders. Eenmaal geïnstalleerd wacht de app totdat het toestel niet meer wordt gebruikt en het scherm uit staat. Vervolgens worden de advertenties getoond. Op deze manier proberen de apps detectie van het malafide gedrag te voorkomen. Adverteerders betalen namelijk voor deze advertenties, terwijl ze niet door mensen zijn gezien.

Volgens McAfee is het belangrijk dat gebruikers opletten welke permissies ze aan apps geven. Zo vroegen de malafide apps om ‘power saving exclusions’ en de mogelijkheid om content boven andere apps weer te geven. Na te zijn ingelicht heeft Google de betreffende apps uit de Play Store verwijderd of zijn die door de ontwikkelaar aangepast.

Reacties (4)
08-08-2023, 12:56 door Anoniem
Vertalen (b)lijkt een kunst.
Voorstel voor betere titel: "Malafide Android-apps laden advertenties wanneer scherm telefoon uit staat"
08-08-2023, 13:00 door Anoniem
Volgens McAfee is het belangrijk dat gebruikers opletten welke permissies ze aan apps geven.
Dat zou mooi zijn, als gebruikers kritisch naar persmissies zouden kijken. Dat is echter wensdenken, als je ziet hoe normaal het is voor niet-malafide apps om heel erg veel permissies te vragen, die bijna iedereen dood leuk goedkeurt.
08-08-2023, 13:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Volgens McAfee is het belangrijk dat gebruikers opletten welke permissies ze aan apps geven.
Dat zou mooi zijn, als gebruikers kritisch naar persmissies zouden kijken. Dat is echter wensdenken, als je ziet hoe normaal het is voor niet-malafide apps om heel erg veel permissies te vragen, die bijna iedereen dood leuk goedkeurt.
Daarnaast lijkt het enkel dat je controle hebt over deze permissies, maar niets is minder maar. Klik maar eens op 'alle rechten'.
McAfee zou eigenlijk beter moeten weten.
08-08-2023, 15:16 door Anoniem
Kijk eens naar een lijst van alle trackers en permissies van alle geïnstalleerde Android apps met exodus:
https://www.ghacks.net/2021/02/26/list-trackers-and-permissions-of-all-installed-android-applications-with-exodus/

Android controleert jou, niet andersom. Vandaar ook waarschijnlijk de naam android = cyborg.

En daarnaast AI wordt heel groot, kijk bijvoorbeeld maar eens naar een continentaal land als India.

#webproxy
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.