image

Google vangt bot in rechtszaak over incognito mode Chrome

vrijdag 11 augustus 2023, 10:01 door Redactie, 12 reacties

Google zal zich in een zaak over de incognito mode van Chrome voor de rechter moeten verantwoorden. Een Amerikaanse rechter verwierp de poging van het techbedrijf om de zaak als kort geding af te doen, zo meldt The Verge. Volgens de aanklacht die in juni 2020 werd ingediend heeft Google gebruikers van Chrome misleid door ze te laten geloven dat ze via de incognito mode privé konden browsen, maar in werkelijkheid toch door het techbedrijf werden gevolgd, waarmee de Amerikaanse aftapwetgeving en Californische privacywetgeving is overtreden.

De incognito mode zorgt er alleen voor dat het surfgedrag van de gebruiker niet in de browser of op zijn computer wordt opgeslagen. Gebruikers denken echter dat de browsermode bijvoorbeeld tracking, geolocatie en advertenties voorkomt, zo laat onderzoek zien (pdf). Ook de engineers van Google waren zich hiervan bewust. Zo laat één engineer in een e-mail weten dat er moet worden gestopt met het woord incognito en de afbeelding van een spion. "Maak incognito mode echt privé", schrijft ze. "We zijn beperkt in hoe sterk we Incognito kunnen aanprijzen omdat het niet echt privé is, en dus echt vage, indekkende taal vereist die bijna schadelijk is."

Een andere engineer reageert met een grap door te stellen dat "Guy Incognito" uit The Simpsons eigenlijk als icoon gebruikt had moeten worden, aangezien dit beter de geboden privacybescherming zou duidelijk maken. Google stelt in een reactie op de rechtszaak dat het algemeen bekend is dat de incognito mode het browsen niet echt afschermt en gebruikers toestemming hebben gegeven om door het techbedrijf te worden gevolgd.

Eerder dit jaar werd Google door een rechter voor de tweede keer gesanctioneerd omdat het niet tijdig informatie aanleverde. Het techbedrijf deed daarnaast een verzoek om tot een 'summary judgment' te komen. De rechter wees dat verzoek af (pdf). Volgens de rechter heeft Google via de eigen bewoording gebruikers laten denken dat ze via de incognito mode privé konden browsen. De klagers stellen dat miljoenen Chrome-gebruikers de dupe zijn geworden en willen wegens het overtreden van de wetgeving een schadevergoeding van 5.000 dollar per gebruiker, waardoor er minimaal een bedrag van 5 miljard dollar wordt geëist.

Image

Reacties (12)
11-08-2023, 10:04 door Anoniem
Hoe is dit op Firefox en Edge?
11-08-2023, 10:59 door Anoniem
Constant wetten, regels en afspraken schenden, dat kan alleen als je Google heet en miljarden winst maakt.
11-08-2023, 11:26 door Anoniem
Door Anoniem: Constant wetten, regels en afspraken schenden, dat kan alleen als je Google heet en miljarden winst maakt.

Nee hoor. Andere megacorporaties zoals Meta, Amazon, Microsoft en Apple doen dat ook.
11-08-2023, 11:27 door Anoniem
Door Anoniem: Constant wetten, regels en afspraken schenden, dat kan alleen als je Google heet en miljarden winst maakt.
En gebruikers hebt die dit allemaal willen ondergaan.
11-08-2023, 11:54 door Anoniem
Door Anoniem: Constant wetten, regels en afspraken schenden, dat kan alleen als je Google heet en miljarden winst maakt.
Nee hoor, als je Meta kan dat ook ;-)
11-08-2023, 11:58 door Anoniem
Even een opmerking wat heeft dat nou met Google te maken ieder mens is een graaier of je nou voor links of rechts bent maakt
Niets uit ook hoog omlaag niet.het zit in de mensen zelf ....ik heeft zelf 76 miljoen weg gegeven zo wat ?gezondheid is veel veel belangrijker .....asjmenou
11-08-2023, 12:57 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe is dit op Firefox en Edge?

Firefox heet het Private browsing en staat er deze tekst bij: "Firefox clears your search and browsing history when you close all private windows, but this doesn’t make you anonymous."
11-08-2023, 13:23 door Valheru
Door Anoniem: Hoe is dit op Firefox en Edge?

FF geeft keurig een waarschuwing als vanaf dag 1 dat dit je niet anoniem maakt, dat het alleen geen history en search data bewaard.
14-08-2023, 03:37 door Anoniem
Als je naar incognito gaat is de uitleg daar toch vrij helder over wat er wel en niet gebeurt.
14-08-2023, 10:45 door Anoniem
Ik heb meer vertrouwen in Firefox dan in Google en zijn Chrome webbrowser.

Ook Egde van Microsoft Windows kan zich aansluiten bij Google, Egde is gen haar beter dus ik blijf bij Firefox met zoekmachine DuckDuckgo.
16-08-2023, 12:06 door Anoniem
De term "incognito" modus van Google Chrome, en het zogenaamde "privévenster" van Mozilla Firefox, is misleidend, want die modus biedt geen anonimiteit. Die modus wist of verhindert hoogstens de opbouw van een lokaal profiel, meer niet. Wie zich anoniem op het web wenst te begeven, ontkomt niet aan het gebruik van Tor Browser. Het veiligst kan dat door op te starten vanaf een Tails USB-stick of, beter, met een Whonix VM vanaf een Qubes systeem.

Zijn er legitieme redenen om het darkweb te gebruiken?

CyberCrimeInfo.NL
De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit
https://www.ccinfo.nl/veel-gestelde-vragen

Er zijn enkele legitieme redenen waarom mensen het darkweb zouden kunnen gebruiken, hoewel het belangrijk is op te merken dat er ook veel illegale activiteiten plaatsvinden op het dark web. Hier zijn enkele mogelijke legitieme redenen om het dark web te gebruiken:

1. Bescherming van privacy: Het darkweb biedt gebruikers de mogelijkheid om anoniem te blijven terwijl ze online zijn. Dit kan handig zijn voor mensen die in landen wonen waar de overheid het internetverkeer bewaakt of voor mensen die zich zorgen maken over hun online privacy.

2. Bescherming van journalisten en activisten: Het darkweb kan een veilige ruimte bieden voor journalisten en activisten die zich bezighouden met gevoelige onderwerpen. Door anoniem te blijven, kunnen ze informatie delen zonder zich zorgen te maken over represailles.

3. Toegang tot informatie: Het darkweb kan soms toegang bieden tot informatie die anders moeilijk te vinden is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn voor mensen die in landen wonen waar bepaalde websites worden geblokkeerd.

4. Bescherming tegen cybercriminaliteit: Het darkweb kan ook dienen als een manier om jezelf te beschermen tegen cybercriminaliteit. Dit komt omdat bepaalde websites op het dark web tools en informatie bieden over hoe je jezelf kunt beschermen tegen hackers en andere online bedreigingen.

Hoewel er legitieme redenen zijn om het darkweb te gebruiken, moeten gebruikers zich er altijd van bewust zijn dat het darkweb ook een broedplaats is voor illegale activiteiten, zoals de verkoop van drugs, wapens en gestolen informatie. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn en te weten wat je doet als je het dark web bezoekt.

Meer info over het darkweb
https://www.ccinfo.nl/darkweb
18-08-2023, 22:37 door Anoniem
Verwacht u volledige privacy wanneer u de incognitomodus of privé browsen in uw webbrowser inschakelt? Denk nog eens goed na. Zelfs als u een veilige browser gebruikt en de incognitomodus of privé browsen inschakelt, wordt u waarschijnlijk nog steeds gevolgd wanneer u online gaat. Met andere woorden, uw internetbrowser geeft u geen privacy.

Why Incognito Mode and Private Browsing are NOT Private (And What to Do About It)
May 27, 2021 By Heinrich Long

https://restoreprivacy.com/incognito-private-browsing/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.