Nederland mag een Oekraïense man die een sleutelrol zou hebben gespeeld bij de ontwikkeling en verspreiding van de Raccoon Infostealer uitleveren aan de Verenigde Staten. Volgens de rechtbank Den Haag heeft de verdachte niet aannemelijk kunnen maken dat hij in de VS onmenselijk behandeld zal worden, geen kans op een eerlijk proces heeft en zijn de door de Amerikaanse autoriteiten gegeven garanties voldoende.
De Raccoon Infostealer steelt wachtwoorden en gegevens voor internetbankieren en cryptowallets en zou volgens de VS miljoenen computers wereldwijd hebben besmet. De FBI ontwikkelde een tool waarmee mensen kunnen zien of ze slachtoffer van de malware zijn. Vorig jaar maart kon de man, dankzij het traceren van zijn telefoon en een operationele securityfout met het koppelen van een Gmail-adres aan een iCloud-account, door de Nederlandse politie worden aangehouden.
Tegelijkertijd wisten de FBI en de Italiaanse en Nederlandse autoriteiten de digitale infrastructuur van de Raccoon Infostealer te ontmantelen. De Raccoon Infostealer werd van 2018 tot begin van dit jaar aangeboden als malware-as-a-service of "MaaS". Voor het gebruik van de malware werd zo'n tweehonderd dollar per maand betaald. Afnemers gebruikten de malware bij phishingaanvallen om zo computers van nietsvermoedende slachtoffers te infecteren.
Vervolgens werden via de Raccoon Infostealer allerlei persoonlijke informatie gestolen, waaronder inloggegevens, financiële informatie en andere persoonlijke gegevens. De gestolen data werd vervolgens gebruikt voor financiële fraude en verkocht op online forums. De Oekraïense man zou één van de sleutelfiguren achter de malware zijn. Zo wordt hij verdacht van de ontwikkeling, aanbieden en verkopen van de malware.
De Amerikaanse autoriteiten vroegen Nederland om zijn uitlevering. De Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam oordeelde vorig jaar september dat de verdachte mocht worden uitgeleverd. Daarop ging de man in cassatie, maar begin dit jaar werd zijn beroep door de Hoge Raad verworpen. Vervolgens spande de verdachte afgelopen juni een kort geding aan om uitlevering te voorkomen.
Volgens de man loopt hij in de VS het risico om onmenselijk behandeld te worden en zou hij geen kans op een eerlijk proces hebben. In het vandaag openbaar gemaakte vonnis gaat de rechter daar niet in mee. "De door [eiser] aangehaalde (veelal oudere) berichten en de verklaring van zijn Amerikaanse advocaat zijn onvoldoende om aan te nemen dat hij in die gevangenissen een reëel risico loopt op een onmenselijke behandeling." Daarnaast zijn de garanties die de Amerikaanse autoriteiten hebben gegeven niet weersproken, merkte de rechter op. Die oordeelde dan ook dat de uitlevering mag plaatsvinden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.