Het demissionaire kabinet steunt het voorstel van de Europese Commissie voor een digitale euro als betaalmiddel en een digitale vorm van de euro als enige munt in de eurozone. Ook zegt het kabinet de keuze van Brussel te begrijpen voor een acceptatieplicht door winkels, zowel voor online als offline betalingen. Dat staat in een BNC-fiche dat het kabinet vorige week naar de Tweede Kamer stuurde.
Wanneer de Europese Commissie een nieuw wetsvoorstel presenteert ontvangt de Tweede Kamer vaak een BNC-fiche, met een samenvatting over de inhoud van het voorstel en de mogelijke gevolgen hiervan voor Nederland. Brussel presenteerde op 28 juni een voorstel voor de invoering van een digitale euro. De munt krijgt in dit voorstel de status van wettig betaalmiddel, is online en offline te gebruiken en zal niet programmeerbaar zijn. De Europese Commissie claimde zelfs dat offline betalingen met de digitale euro een "soortgelijk privacyniveau" bieden als met contant geld het geval is. Tevens zou de digitale euro niet bedoeld zijn om cash te vervangen en blijft contant geld bestaan, aldus vice- commissievoorzitter Dombrovskis.
Het kabinet is in grote delen positief over het voorstel. "Het kabinet verwelkomt de voorstellen van de Commissie voor een regelgevend kader dat de basis vormt voor de vormgeving, uitgifte en distributie van een digitale euro. Het kabinet ziet de potentie van een digitale euro en vindt het belangrijk voorbereid te zijn op de toekomst", zo staat in het fiche vermeld. Het kabinet stelt ook dat in bepaalde mate anonieme betalingen met de digitale euro mogelijk moeten zijn, net als dat ook met contant geld het geval is.
Tegelijkertijd zegt het kabinet dat het aandacht heeft voor het "spanningsveld tussen de mogelijkheden die een offline variant biedt om met een digitale euro anoniem te betalen (zoals dat nu ook met contant geld mogelijk is, maar dan in het digitale domein) en de risico’s op witwassen, terrorismefinanciering en fraude die daarmee gepaard kunnen gaan. "
Wat betreft de acceptatieplicht voor winkels zegt het kabinet die te begrijpen. "Hierdoor kan een netwerkeffect ontstaan en kan een digitale euro zijn rol als betaalmiddel in het geldsysteem waarmaken. Het kabinet hecht belang aan een goede balans tussen brede toegang tot en acceptatie van de digitale euro als betaalmiddel", zo laat het fiche verder weten. In het voorstel van Brussel zijn specifieke uitzonderingen voorgesteld waardoor winkels kunnen afwijken van de acceptatieplicht. Het kabinet vindt dat deze uitzonderingen objectief en handhaafbaar moeten zijn.
In het voorstel geeft Brussel zichzelf de bevoegdheid om aanvullende uitzonderingen op de acceptatieplicht vast te stellen. Het kabinet is daar voorstander van, maar zegt dat het kritisch kijkt naar de formulering en afbakening van de bevoegdheid. Het kabinet vindt het daarnaast belangrijk dat lidstaten zelf ook de vrijheid hebben om aanvullende uitzonderingen op de acceptatieplicht te kunnen introduceren en dat zij daarover duidelijk communiceren.
De Tweede Kamer zal op basis van het fiche rond 29 augustus met schriftelijke Kamervragen komen, waarna het fiche op 13 september wordt besproken. Tevens zal er waarschijnlijk op 6 september voor Kamerleden een technische briefing over de digitale euro worden georganiseerd. Wanneer de Tweede Kamer het voorstel zal behandelen en hierover zal stemmen is nog niet bekend.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.