image

Minister: geen landelijke crisiscommunicatie Rijksoverheid via X

woensdag 30 augustus 2023, 14:53 door Redactie, 9 reacties

De Rijksoverheid zal in het geval van een grote ramp of crisis dit niet via X communiceren, zo heeft demissionair minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid laten weten. Daarnaast gaat de minister met de verschillende veiligheidsregio's in gesprek over het gebruik van het platform dat eerder nog als Twitter bekendstond.

Yesilgoz reageerde op Kamervragen van D66. Dat had om opheldering gevraagd naar aanleiding van een NL-Alert dat op 5 juli wegens extreme weersomstandigheden in Noord-Holland werd verstuurd. "Extreme weersomstandigheden in de provincie Noord-Holland. Blijf binnen. Bel 112 alleen bij levensgevaarlijke situaties. Nadere informatie en updates op Twitter.com @brandweeraa", aldus het bericht.

Dit was aanleiding voor D66-Kamerlid Dekker-Abdulaziz om de volgende dag Kamervragen te stellen. "Hoe wenselijk acht u het om nadere informatie en updates over gevaarlijke omstandigheden via Twitter te verstrekken, aangezien alleen Twitter-gebruikers deze informatie kunnen zien en sommige gebruikers al snel aan een limiet zitten op het aantal berichten wat zij kunnen lezen?", zo wilde ze van de minister weten.

De bewindsvrouw antwoordt dat ze het NL-Alert systeem aan het decentrale gezag beschikbaar stelt. "De Rijksoverheid, of mijn ministerie specifiek, kijkt niet mee met de berichten die er lokaal worden uitgezonden. Mijn ministerie is alleen betrokken als er landelijke NL-Alert berichten worden uitgestuurd."

In het Inzet en Beleidskader voor berichten vanuit NL-Alert staat dat het altijd goed is om te verwijzen naar een bron voor meer informatie. Hierbij wordt echter geen bepaald type medium genoemd. "Vanuit de Rijksoverheid zal bij een landelijk bericht in ieder geval geen crisiscommunicatie via Twitter plaatsvinden. Daarvoor zijn instrumenten zoals de website www.crisis.nl bedoeld", voegt Yesilgoz toe.

Dekker-Abdulaziz wilde verder weten of de minister het ermee eens is dat informatie en updates bij noodmeldingen altijd toegankelijk moeten zijn voor iedereen en niet afhankelijk van één enkel techplatform, en of ze hierover met de veiligheidsregio's in gesprek wil gaan. "Naar aanleiding van deze casus zal ik met de veiligheidsregio’s nagaan of het inzet- en beleidskader hierop aangepast dient te worden", reageert Yesilgoz.

Reacties (9)
30-08-2023, 15:46 door Anoniem
Suf. Je kunt op de meeste social media gewoon pagina's delen. Ook overheidspagina's.

Een serieuze overheid moet dat zelf niet doen. Waarvoor dan? Om likes te krijgen?

Een mooie en veilige site van de overheid is prima genoeg. De stadsomroeper meldt het vanaf het bordes. En het staat ook gedrukt op de poort van het stadhuis. Is het echt urgent dan gaan de diensten rond met luidsprekers of het luchtalam gaat af. Meer dan genoeg.

Dat D66 vraagt en bezorgd is dat je op twitter of x, of hoe het morgen heet beperkt bent in wat je mag zien.

Dat was de domste kamervraag van de week. Maar het is pas woensdag. Er kan nog een dommere vraag komen.
30-08-2023, 15:56 door Anoniem
Vreemd ook dat ze eigenlijk verwijzen naar een derde partij.
Die derde partij moet ook maar net dat verkeer goed kunnen verwerken.
In crisiscommunicatie wil je toch alles in eigen hand houden, of tenminste afspraken daarover hebben (bijvoorbeeld met een tv station dat speciaal daarvoor extra servers heeft klaarstaan).

Tijdje geleden ging dat nog mis: https://tweakers.net/geek/155878/nederlandse-politie-stuurt-per-abuis-link-naar-erotische-site-naar-1900-mensen.html.
30-08-2023, 16:20 door Anoniem
De overheid heeft sinds kort een eigen Mastodon instance: https://social.overheid.nl
Ze kunnen bij calamiteiten dus naar berichtgeving op die server doorlinken. Daar is geen account of client voor nodig.
30-08-2023, 17:58 door Anoniem
Je bent als wat voor organisatie dan ook volslagen imbeciel als je denkt dat je berichtenverkeer veilig is bij een derde. Zorg zelf voor een platform.
30-08-2023, 18:39 door Anoniem
Door Anoniem: Suf. Je kunt op de meeste social media gewoon pagina's delen. Ook overheidspagina's.

Een serieuze overheid moet dat zelf niet doen. Waarvoor dan? Om likes te krijgen?

Een mooie en veilige site van de overheid is prima genoeg. De stadsomroeper meldt het vanaf het bordes. En het staat ook gedrukt op de poort van het stadhuis. Is het echt urgent dan gaan de diensten rond met luidsprekers of het luchtalam gaat af. Meer dan genoeg.

Dat D66 vraagt en bezorgd is dat je op twitter of x, of hoe het morgen heet beperkt bent in wat je mag zien.

Dat was de domste kamervraag van de week. Maar het is pas woensdag. Er kan nog een dommere vraag komen.

Hoezo domme vraag? Dat is een groot probleem met X. Terrechte vraag kom eens onder die steen uit!
30-08-2023, 18:43 door Anoniem
Alleen kinderen en zij die nooit volwassen zijn geworden communiceren via de sociale mediakanalen.
Overheden en bedrijven maken zich belachelijk door hier gebruik van te maken.
En Musk en Zuckerberg liggen in een deuk.
31-08-2023, 09:07 door Anoniem
Gebruik van sociale media is prima, goed zelfs want je bereikt snel een groot publiek maar het zou niet de primaire vorm van communicatie moeten zijn.
31-08-2023, 12:41 door Anoniem
Door Anoniem: Gebruik van sociale media is prima, goed zelfs want je bereikt snel een groot publiek maar het zou niet de primaire vorm van communicatie moeten zijn.
Dit ^.
Absoluut, zorg voor een systeem dat je zelf onder controle hebt en houdt maar laat automatisch posts versturen van alle meldingen naar social media. Mensen bereiken is je doel, dus zolang er significant veel mensen op bv Facebook of Twitter zitten is het goed om daar ook te posten.
31-08-2023, 17:20 door Anoniem
Het lijkt me niet verstandig om overheidscommunicatie te doen via een platform wat de gebruikers digitaal uitbuit en gericht is op verslaving creëren van diezelfde gebruikers. Al is het maar omdat je daarmee onwetende gebruikers naar zo'n platform lokt en er daarmee indirect reclame voor maakt "Volg ons op ...".
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.