/dev/null - Overig

Windows 10 22H2 Preview

26-08-2023, 13:01 door Anoniem, 44 reacties
Ik las afgelopen week op hardware.info dat er weer een nieuwe poging komt van Microsoft om mij aan een Microsoft Account te helpen.

https://support.microsoft.com/en-gb/topic/august-22-2023-kb5029331-os-build-19045-3393-preview-9f6c1dbd-0ee6-469b-af24-f9d0bf35ca18:
New! This update expands the roll out of notification badging for Microsoft accounts on the Start menu. A Microsoft account is what connects Windows to your Microsoft apps. The account backs up all your data and helps you to manage your subscriptions. You can also add extra security steps to keep you from being locked out of your account. This feature gives you quick access to important account-related notifications.

Ik heb het startmenu nodig voor van alles, waaronder voor het controleren op updates op patchdinsdag en de microsoft store, die ik dagelijks met de hand update. Ik wil geen update missen. Het is het eerste wat ik doe als ik dagelijks de computer aanzet.

Mijn redenen om geen Microsoft Account te willen zijn legio. Waaronder dat ik geen smartphone of dumbphone wil. Laten we daar geen discussie over houden.

Gisteren heb ik Xubuntu 22.04.3 gedownload en gebrand (ja, deze ouwe heeft nog een DVD brander in zijn computer). Ook heb ik mij verdiept in Dual Boot. https://help.ubuntu.com/community/WindowsDualBoot. Ik moet zowel MBR als GPT schijven over zetten. Ik heb dit eerder al gedaan toen het downloaden van updates voor Windows Vista steeds trager verliep dus ik weet dat het kan. De vraag is of mijn Windows 10 partitie nog nuttig is als die blijft vragen om een Microsoft Account bij het opstarten. Ik heb het tot nu weten te vermijden, maar dit kon wel eens voor het laatst zijn geweest.

In het geval van MBR zou een enkele extended partitie genoeg moeten zijn om heel Xubuntu in te plaatsen. De Grub komt dan in de MBR. Xubuntu kan opstarten van een logisch volume (Windows kan dat niet). https://help.ubuntu.com/community/HowtoPartition/OperatingSystemsAndPartitions

Dit topic is om te discuteren over het zo makkelijk over gaan van Windows 10 naar Xubuntu zonder verlies van data. Dit topic is niet bedoeld om linux of Windows te bashen! Dat moet ieder voor zich uitmaken. Ik zie geen mogelijkheid om deze update van Microsoft te vermijden en ik vrees dit keer het ergste.

TS
Reacties (44)
26-08-2023, 13:26 door Anoniem
Je kan het remote account opruimen in de registry:

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/uable-to-switch-to-local-account-in-windows-10/112092d2-0687-412b-8ee4-02502fb3bb54

Nu wil je dat doen zonder in te loggen. Dat kan door in troubleshooting mode regedit te starten. Je kan ook vanaf een USB stick Windows setup starten en naar een command prompt gaan door op Shift-F10 te drukken tijdens het starten. Daarna kun in je in een nieuwe hive de registry laden van jouw computer. Vervolgens kun je die aanpassen zoals beschreven in de link hierboven.

Je kan met een tool als W10Privacy veel van de anti-privacy rommel van Microsoft opruimen.

Wat betreft Ubuntu: maak ruimte vrij voor een installatie op de hard disk. Zorg dat je disk waarop Ubuntu komt al op GPT zit. Conversie van MBR naar GTP kan met "mbr2gpt.exe". https://learn.microsoft.com/en-us/windows/deployment/mbr-to-gpt
26-08-2023, 13:57 door Anoniem
Dit is een security site! geen migratie traject. Mijn tip is: maak een backup van je data windows partitie mbv xubuntu live cd op een flash disk of ergens in de cloud. Installeer xubuntu over windows heen (gooi windows partitie weg). Mount de windows NT disk of clouddrive en kopieer je data
26-08-2023, 14:03 door Anoniem
Om geen data te verliezen: MAAK EEN VOLLEDIGE BACKUP VAN DE DATA voor je gaat knutselen en zorg dat je weet hoe je de originele inrichting weer herstelt met die backup.

Zeker als je van plan bent om je Windows-partitie te verkleinen en er een partitie met Ubuntu naast te zetten is het verstandig om een complete image van die Windows-partitie te maken op een externe schijf. Ongelukken zitten in kleine hoekjes en dan wil je niet alles kwijt zijn.

Als je systeemkast er plaats voor heeft kan je overwegen om die schijf helemaal ongemoeid te laten en er een tweede schijf bij te plaatsen. Dual-boot is daarmee ook mogelijk.

Het punt waar jij nu zit is voor mij 23 jaar geleden, dus die ervaring is verouderd en de herinneringen zijn ook niet scherp meer. Ik weet ook niet hoe gevoelig hedendaagse Windows-versies zijn voor veranderingen in de partitietabel of het opeens op een andere harde schijf staan.

Ik weet wel dat ik toen een inventarisatie heb gemaakt van welke applicaties ik gebruikte en heb gekeken wat Linux aan equivalenten te bieden had. Dat bleek helemaal niet slecht te zijn, en alleen de belastingaangifte, toen nog met een programma dat je moest installeren op je pc, heeft me de Windows-partitie nog enkele jaren doen handhaven. Toen de belastingdienst met een Linux-versie van de software kwam had ik Windows niet meer nodig.
26-08-2023, 14:27 door Anoniem
Ook heb ik mij verdiept in Dual Boot.
Ik weet niet of dit iets voor je is maar ik doe het volgende, heb een aparte harddisk voor Linux en voor Windows, via het
bios schakel ik hier mee tussen beide OS, het kan ook via een schakelaar maar via bios is gemakkelijker. Bij installatie
moet je wel oppassen dat je Linux niet op je Windows schijf zet. Ik gebruik Asus als moederbord en dat omschakelen
gaat via F8 in te drukken bij het opstarten. Dit werkt trouwens ook zo op mijn laptops. Ik heb programma's waar linx
geen vervangers voor heeft en ben daar door overgeleverd aan Windows. Mijn eigen schuld had ook voor Apple kunnen
kiezen en die is beter geschikt voor deze programma’s, maar kon ik weten dat Windows11 zo'n troep zou worden.
26-08-2023, 15:33 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 26-08-2023, 15:55
Voor zover ik experimenteel heb kunnen vaststellen, is een Microsoft account nog steeds niet verplicht om Windows (zelfs 11) te kunnen gebruiken, en ook niet om het te kunnen beheren.

Sowieso is het onverstandig om het default admin-account (dat onvermijdelijk wordt aangemaakt tijdens het installeren van Windows) in te zetten voor dagelijks gebruik (verstandige mensen loggen ook niet in als root onder Linux, voor zover de geïnstalleerde distro dat überhaupt nog toestaat).

Indien een Microsoft-account vereist is tijdens installatie, gun ze in Redmond dan hun pleziertje. Maar maak daarna twee nieuwe accounts aan:
1) Een beheer-account (lid van de groep Administrators) voor beheerwerkzaamheden (zet daarvan de UAC-schuif in de bovenste stand). Aan dit lokale account hoeft echt geen Microsoft-account gekoppeld te zijn;

2) Een "ordinary user"-account (niet lid van de groep Administrators, wel van de groep Users of Gebruikers) voor dagelijks gebruik. Als je Office 365 gebruikt (of hoe die cloud-zooi ook heet vandaag) ontkom je er waarschijnlijk niet aan aan om tevens een Microsoft account aan dit lokale account gekoppeld te hebben, maar Office 2019 werkt gewoon zonder (het zeurt af en toe wel lichtelijk dat ik "niet ingelogd ben", maar ik vind dat niet storend).

Overigens log ik niet vaak in met mijn admin account(s), maar start zo nodig (als ordinary user) programma's met admin-privileges ("Run as Administrator") en voer dan het juiste adminwachtwoord in ("/bin/su - /bin/bash" zeg maar). Dat levert iets meer risico's op dan als die admin "volledig" inloggen "op een eigen bureaublad", maar dit scheelt veel tijd en is stukken veiliger dan vertrouwen op UAC.

Nb. Ik kan het mij niet permitteren dat mijn lokale "ordinary user"-account gecompromitteerd raakt. Maar zo min mogelijk als admin werken kun je vergelijken met een veiligheidsriem in de auto dragen (of een helm op een meerwieler): je voorkómt er geen ongelukken mee, maar bij een onverhoopt ongeluk beperk je vaker wel dan niet de gevolgschade.

Aanvulling 15:55: ook als ordinary user kun je Windows op updates laten checken en laten installeren (voor een deel van de beheertaken heb je geen admin-account nodig; bijv. Regedit start gewoon -zonder UAC-prompt- maar dan heb je natuurlijk alleen schrijfrechten onder HKCU).
27-08-2023, 11:26 door Anoniem
Door Erik van Straten:
Aanvulling 15:55: ook als ordinary user kun je Windows op updates laten checken en laten installeren (voor een deel van de beheertaken heb je geen admin-account nodig;
Ja helaas is dat wel een beetje een zeephelling. Allerlei Microsoft installaties hebben kennelijk "elevated privileges" en geven de gebruiker mogelijkheden die normaal alleen een beheerder heeft. Bijvoorbeeld als je als beheerder een Microsoft pakket installeert met specifieke settings (bijvoorbeeld je installeert een deel wel en een deel niet) dan kan de gebruiker gewoon de rest van het pakket installeren zonder beheerder te zijn.
Ik vind dat toch eigenlijk niet zo'n fijne situatie. Maar het wordt allemaal steeds moeilijker en complexer gemaakt, en het verandert ook als je even niet kijkt. Wat vandaag veilig is kan morgen weer "verbeterd, gemakkelijker gemaakt, ..." zijn en een nieuw risico introduceren.
27-08-2023, 11:50 door Anoniem
Bedankt voor alle reacties tot nu toe,

Ter verduidelijking, ik ben nog maagdelijk bij Microsoft. Ik heb geen Microsoft Account bij ze, zelfs geen hotmail adres. Deze ga ik ook niet aanmaken om Windows 10 opnieuw te kunnen installeren (in 2018 was een Microsoft Account nog niet verplicht voor het installeren op mijn huidige desktop computer, nu wel en ik ga daar niet omheen zitten hacken want dat win je toch niet van een groot bedrijf als Microsoft).

Omdat ik al eerder Dual Boot heb gedraaid met Windows Vista en Xubuntu was ik zo slim om vrije ruimte te reserveren op mijn huidige SSD. Mijn huidige SSD is GPT met Secure Boot.

De desktop van mijn vader is MBR, en die wil ik misschien ook Dual Boot maken. Ook omdat deze te oud is voor Windows 11 dus over een jaar start die toch niet meer veilig op. Mijn vader heeft ook nog een laptop die misschien toch maar naar Windows 11 moet (met zijn Microsoft Account voor Office 2019). Deze houd ik nu in coma op Windows 10 door TPM uit te zetten in de BIOS. De desktop van mijn vader heeft ook 100GB vrije ruimte, alleen het maximum van 4 partities van MBR zal wat krap worden bij hem. Ik verwacht niet dat Xubuntu om abonnementen en Canonical Accounts gaat vragen in de toekomst. Omdat linux in principe gratis is!

Maar Windows 10 is dus een aflopende zaak voor mij. Ga daar niet voor een extra jaartje veel energie in steken. En zeker niet een nieuw Microsoft Account voor aanmaken. Ik maak backups van alle computers door alles waar ik in de 'home' directory bij kan te kopiëren naar een .zip bestand. Een .zip bestand is te controleren op fouten en in theorie ook te herstellen als er een fout bestand in zit, ook al vindt de .zip implementatie in File Explorer van Windows 10 van niet.

Ik zal Windows gaan missen want ik gebruik Windows al sinds versie 3.1. Gelukkig game ik niet meer en gebruik ik geen andere programma's die niet ook op Xubuntu draaien. Ik ga voor Xubuntu vanwege de XFCE user interface die erg lijkt op oude versies van Windows en erg licht is voor de hardware.

TS
27-08-2023, 11:57 door Anoniem
Dat microsoft 1 of ander noticatie ding toevoegt aan het Windows 10 start menu is toch geen probleem, allereerst je hoeft dat het officiele start menu helemaal niet te gebruiken, zo maak ik zelf al jaren gebruik van classic shell waar je gewoon het windows 7 start menu terug hebt. Ik zou me eigen niet te druk maken hierover, over 2 jaar moet je toch richting windows 11 of naar linux.
27-08-2023, 13:21 door Anoniem
Door Anoniem: Bedankt voor alle reacties tot nu toe,

Ter verduidelijking, ik ben nog maagdelijk bij Microsoft. Ik heb geen Microsoft Account bij ze, zelfs geen hotmail adres. Deze ga ik ook niet aanmaken om Windows 10 opnieuw te kunnen installeren (in 2018 was een Microsoft Account nog niet verplicht voor het installeren op mijn huidige desktop computer, nu wel en ik ga daar niet omheen zitten hacken want dat win je toch niet van een groot bedrijf als Microsoft).

Omdat ik al eerder Dual Boot heb gedraaid met Windows Vista en Xubuntu was ik zo slim om vrije ruimte te reserveren op mijn huidige SSD. Mijn huidige SSD is GPT met Secure Boot.

De desktop van mijn vader is MBR, en die wil ik misschien ook Dual Boot maken. Ook omdat deze te oud is voor Windows 11 dus over een jaar start die toch niet meer veilig op. Mijn vader heeft ook nog een laptop die misschien toch maar naar Windows 11 moet (met zijn Microsoft Account voor Office 2019). Deze houd ik nu in coma op Windows 10 door TPM uit te zetten in de BIOS. De desktop van mijn vader heeft ook 100GB vrije ruimte, alleen het maximum van 4 partities van MBR zal wat krap worden bij hem. Ik verwacht niet dat Xubuntu om abonnementen en Canonical Accounts gaat vragen in de toekomst. Omdat linux in principe gratis is!

Maar Windows 10 is dus een aflopende zaak voor mij. Ga daar niet voor een extra jaartje veel energie in steken. En zeker niet een nieuw Microsoft Account voor aanmaken. Ik maak backups van alle computers door alles waar ik in de 'home' directory bij kan te kopiëren naar een .zip bestand. Een .zip bestand is te controleren op fouten en in theorie ook te herstellen als er een fout bestand in zit, ook al vindt de .zip implementatie in File Explorer van Windows 10 van niet.

Ik zal Windows gaan missen want ik gebruik Windows al sinds versie 3.1. Gelukkig game ik niet meer en gebruik ik geen andere programma's die niet ook op Xubuntu draaien. Ik ga voor Xubuntu vanwege de XFCE user interface die erg lijkt op oude versies van Windows en erg licht is voor de hardware.

TS
Ondanks het feit, dat je Windows vanaf versie 3.1 gebruikt, maak je een aantal belachelijke aannames.
28-08-2023, 14:28 door Anoniem
Door Anoniem: Ondanks het feit, dat je Windows vanaf versie 3.1 gebruikt, maak je een aantal belachelijke aannames.

Windows 3.1, 95, 98SE, XP, Vista, 7, 10. Ik zeg niet dat ik deze exclusief gebruikt heb, want dat is niet zo. Voor ik met linux aan de gang ging heb ik een hele stapel verschillende distros gebrand om uit te proberen. Het verschil zit hem voornamelijk in de grafische schil volgens mij. Gnome, KDE, dat soort keuzes.

Ik heb ook met MacOS gewerkt tot daar een (Apple ID) account verplicht werd (Mountain Lion iirc, Lion kon je nog bestellen op een trendy USB stick en daar kon je elke Mac mee upgraden. Zat ook gewoon full disk encryptie bij in. Goede tijden).

TS
28-08-2023, 15:12 door Anoniem
Je hoef geen microsoft account te gebruiken voor een nieuwe installatie van Windows 10/11.
Gewoon vanaf iso/usb/dvd installeren ZONDER NETWERK.
Dan kan je met een lokaal admin account je systeem installeren.
Daarna een lokaal gebruikers account aanmaken en inloggen.
Pas daarna lan/wifi netwerk configureren en updates naar binnen halen.
JohanW
28-08-2023, 15:52 door Japie Apie
Windows gewoon met een lokaal account gebruik ken. Office 2019 is gewoon te gebruiken zonder Windows account.
28-08-2023, 16:12 door Anoniem
Door Japie Apie: Windows gewoon met een lokaal account gebruik ken. Office 2019 is gewoon te gebruiken zonder Windows account.

Je kan Office 2019 fysiek kopen. Maar je moet hem downloaden vanaf Microsoft met een Microsoft Account. Ik heb alles geprobeerd om dit te vermijden. Je had een e-mail adres of een telefoonnummer nodig om een Microsoft Account aan te maken. E-mail van KPN accepteert die niet.

Als je een hotmail of outlook adres aanmaakt bij Microsoft, zal die uiteindelijk gaan zeuren om je telefoonnummer om een code naar te sturen (2FA).

Dit was een paar jaar terug, dus misschien herinner ik mij het niet goed. Mijn vader heeft nu een Microsoft Account, kon ik niets aan doen. Zelf gebruik ik liever LibreOffice voor die ene keer per jaar dat ik moet tekstverwerken. Mis je alleen de proprietary lettertypes onder linux.

TS
29-08-2023, 10:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Japie Apie: Windows gewoon met een lokaal account gebruik ken. Office 2019 is gewoon te gebruiken zonder Windows account.

Je kan Office 2019 fysiek kopen. Maar je moet hem downloaden vanaf Microsoft met een Microsoft Account. Ik heb alles geprobeerd om dit te vermijden. Je had een e-mail adres of een telefoonnummer nodig om een Microsoft Account aan te maken. E-mail van KPN accepteert die niet.

Als je een hotmail of outlook adres aanmaakt bij Microsoft, zal die uiteindelijk gaan zeuren om je telefoonnummer om een code naar te sturen (2FA).

Dit was een paar jaar terug, dus misschien herinner ik mij het niet goed. Mijn vader heeft nu een Microsoft Account, kon ik niets aan doen. Zelf gebruik ik liever LibreOffice voor die ene keer per jaar dat ik moet tekstverwerken. Mis je alleen de proprietary lettertypes onder linux.

TS
Er zijn veel betere alternatieven van die proprietary lettertypes. Waarom zou je die willen? .
29-08-2023, 12:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Japie Apie: Windows gewoon met een lokaal account gebruik ken. Office 2019 is gewoon te gebruiken zonder Windows account.

Je kan Office 2019 fysiek kopen. Maar je moet hem downloaden vanaf Microsoft met een Microsoft Account. Ik heb alles geprobeerd om dit te vermijden. Je had een e-mail adres of een telefoonnummer nodig om een Microsoft Account aan te maken. E-mail van KPN accepteert die niet.

Als je een hotmail of outlook adres aanmaakt bij Microsoft, zal die uiteindelijk gaan zeuren om je telefoonnummer om een code naar te sturen (2FA).

Dit was een paar jaar terug, dus misschien herinner ik mij het niet goed. Mijn vader heeft nu een Microsoft Account, kon ik niets aan doen. Zelf gebruik ik liever LibreOffice voor die ene keer per jaar dat ik moet tekstverwerken. Mis je alleen de proprietary lettertypes onder linux.

TS
Onzin, je kan zo een licentie voor ongeveer €20 kopen zonder account, met alle updates beschikbaar. Je weet gewoon niet waarover je praat, maar wel jouw bereik aan kennis ventileert als vaststaand feit.
29-08-2023, 16:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Japie Apie: Windows gewoon met een lokaal account gebruik ken. Office 2019 is gewoon te gebruiken zonder Windows account.

Je kan Office 2019 fysiek kopen. Maar je moet hem downloaden vanaf Microsoft met een Microsoft Account. Ik heb alles geprobeerd om dit te vermijden. Je had een e-mail adres of een telefoonnummer nodig om een Microsoft Account aan te maken. E-mail van KPN accepteert die niet.

Als je een hotmail of outlook adres aanmaakt bij Microsoft, zal die uiteindelijk gaan zeuren om je telefoonnummer om een code naar te sturen (2FA).

Dit was een paar jaar terug, dus misschien herinner ik mij het niet goed. Mijn vader heeft nu een Microsoft Account, kon ik niets aan doen. Zelf gebruik ik liever LibreOffice voor die ene keer per jaar dat ik moet tekstverwerken. Mis je alleen de proprietary lettertypes onder linux.

TS
Onzin, je kan zo een licentie voor ongeveer €20 kopen zonder account, met alle updates beschikbaar. Je weet gewoon niet waarover je praat, maar wel jouw bereik aan kennis ventileert als vaststaand feit.
Illegaal dan zeker. Ik zou er trouwens niet aan beginnen. Het windows syndroom is namelijk weer terug:
https://tweakers.net/nieuws/212944/microsoft-waarschuwt-voor-blue-screen-of-death-na-recente-windows-previewupdate.html
https://support.microsoft.com/en-us/windows/resolving-blue-screen-errors-in-windows-60b01860-58f2-be66-7516-5c45a66ae3c6
29-08-2023, 17:04 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Japie Apie: Windows gewoon met een lokaal account gebruik ken. Office 2019 is gewoon te gebruiken zonder Windows account.

Je kan Office 2019 fysiek kopen. Maar je moet hem downloaden vanaf Microsoft met een Microsoft Account. Ik heb alles geprobeerd om dit te vermijden. Je had een e-mail adres of een telefoonnummer nodig om een Microsoft Account aan te maken. E-mail van KPN accepteert die niet.

Als je een hotmail of outlook adres aanmaakt bij Microsoft, zal die uiteindelijk gaan zeuren om je telefoonnummer om een code naar te sturen (2FA).

Dit was een paar jaar terug, dus misschien herinner ik mij het niet goed. Mijn vader heeft nu een Microsoft Account, kon ik niets aan doen. Zelf gebruik ik liever LibreOffice voor die ene keer per jaar dat ik moet tekstverwerken. Mis je alleen de proprietary lettertypes onder linux.

TS
Onzin, je kan zo een licentie voor ongeveer €20 kopen zonder account, met alle updates beschikbaar. Je weet gewoon niet waarover je praat, maar wel jouw bereik aan kennis ventileert als vaststaand feit.
Illegaal dan zeker. Ik zou er trouwens niet aan beginnen. Het windows syndroom is namelijk weer terug:
https://tweakers.net/nieuws/212944/microsoft-waarschuwt-voor-blue-screen-of-death-na-recente-windows-previewupdate.html
https://support.microsoft.com/en-us/windows/resolving-blue-screen-errors-in-windows-60b01860-58f2-be66-7516-5c45a66ae3c6
Volledig legaal. Je weet helaas erg weinig. Zoek eens op internet naar goedkope licenties en verdiep je eens in de achtergrond van deze sites. Er gaat een wereld voor je open.
29-08-2023, 19:55 door Anoniem
Door Anoniem: Onzin, je kan zo een licentie voor ongeveer €20 kopen zonder account, met alle updates beschikbaar. Je weet gewoon niet waarover je praat, maar wel jouw bereik aan kennis ventileert als vaststaand feit.

Mijn vader was €139,00 kwijt aan Microsoft Office 2019 Home & Student. Misschien kan het doosje waarin het zat het prijsverschil verklaren. Er zat niet eens een handleiding bij. Vroeger kreeg je een doos vol handleidingen bij Office.

TS
29-08-2023, 23:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Onzin, je kan zo een licentie voor ongeveer €20 kopen zonder account, met alle updates beschikbaar. Je weet gewoon niet waarover je praat, maar wel jouw bereik aan kennis ventileert als vaststaand feit.

Mijn vader was €139,00 kwijt aan Microsoft Office 2019 Home & Student. Misschien kan het doosje waarin het zat het prijsverschil verklaren. Er zat niet eens een handleiding bij. Vroeger kreeg je een doos vol handleidingen bij Office.

TS
Ik heb pas office 2021 voor €14,49 gekocht en kreeg meteen via mail de code en de link voor het bestand. Geen Microsoft account voor nodig. Instaleren en code invullen en draaien maar.
Kijk maar eens bij https://www.betaalbarelicenties.nl/product/microsoft-office-2021-professional-plus/
30-08-2023, 01:24 door Anoniem
Ik heb diverse computers waar Windows en Linux op loopt. Ik heb een NAS in mijn netwerk waar ik al mijn data op heb staan. Ik heb verder op geen enkele computer data staan dat ik niet kan missen of niet ook tegelijk op de NAS staat. Die NAS bewaak ik met min leven.

Wat ik wil zeggen is waarom dat gedoe met dualboot en weet ik wat allemaal koop een leuke gebruikte pc zet daar een Linux desktop omgeving op en houd die Windows ernaast want je gaat geheid bepaalde programma's missen wel zo handig als je beide Linux en Windows naast elkaar kan starten en mee kan werken en data over het netwerk tussen beiden kan delen.
30-08-2023, 07:27 door Anoniem
Volledig legaal. Je weet helaas erg weinig. Zoek eens op internet naar goedkope licenties en verdiep je eens in de achtergrond van deze sites. Er gaat een wereld voor je open.
Laat deze wereld dan voor mij open gaan en geef voorbeelden waar ik ligale licentie's kan kopen, ben benieuwd
of ik morgen een officiële MS Office pakket plus een win10 licentie heb voor veertig Euro's heb. En dan bewijs je
gelijk ook dat goed koop nog zeker bestaat.

Niet van dit soort url’s graag (actiehunt.?) dus gewoon ligale sites. Ik doe niet mee aan diefstal dus de eigenaar
wordt betaald.
30-08-2023, 10:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Volledig legaal. Je weet helaas erg weinig. Zoek eens op internet naar goedkope licenties en verdiep je eens in de achtergrond van deze sites. Er gaat een wereld voor je open.
Laat deze wereld dan voor mij open gaan en geef voorbeelden waar ik ligale licentie's kan kopen, ben benieuwd
of ik morgen een officiële MS Office pakket plus een win10 licentie heb voor veertig Euro's heb. En dan bewijs je
gelijk ook dat goed koop nog zeker bestaat.

Niet van dit soort url’s graag (actiehunt.?) dus gewoon ligale sites. Ik doe niet mee aan diefstal dus de eigenaar
wordt betaald.
Op dezelfde site als boven genoemd windows 11 pro voor € 11,95. Het is een legale site en je blijft onder jouw prijs. Als je niet weet hoe deze sites werken is dat jouw probleem.
30-08-2023, 12:37 door Anoniem
Het probleem met websites is dat je van buiten niet kunt zien of ze legitiem en legaal zijn. In het geval van het kopen van licenties komt daar nog eens bij dat het niet eens duidelijk is wat precies wel en niet legaal is (omdat de uitgever en afnemer van de licentie in verschillende landen zitten) en wat er blijft werken.
In principe willen bedrijven als Microsoft helemaal af van eenmalige licenties, en willen ze over op modellen waarbij je een abonnement neemt. Want dan blijf je betalen.
Het bedrijfsleven hebben ze hier mee al in de tang. Als je een bedrijf hebt zit je haast wel vast aan constructies waarbij je per maand betaalt. Omdat er binnen die abonnementsvormen een systeem is van "je betaalt per gebruiker en een gebruiker mag wel een paar verschillende computers hebben" is er het voortdurende risico dat dergelijke aan bedrijven gekoppelde licenties een tweede keer "verkocht" worden aan particulieren.
Zo'n licentie werkt dan prima, maar of dat legaal is (zowel voor de verkoper, het bedrijf wat de licentie heeft, als voor jou) daar is een hoop discussie over mogelijk.
En ook of het "blijft werken" is niet zeker.
30-08-2023, 13:11 door Erik van Straten
Door Anoniem: Ik heb pas office 2021 voor €14,49 gekocht en kreeg meteen via mail de code en de link voor het bestand. Geen Microsoft account voor nodig. Instaleren en code invullen en draaien maar.
Kijk maar eens bij hxxps://www.betaalbarelicenties.nl/product/microsoft-office-2021-professional-plus/
TGTBT?

De prijs voor een legale Office 2021 home&student bij bekende bedrijven (die volgens de KvK niet op een woonadres gevestigd zijn) begint bij zo'n € 125 (https://tweakers.net/pricewatch/1750544/microsoft-office-2021-home-en-student.html). Als een vaag bedrijfje (waar ik verschillende adressen van kan vinden) een licentie voor hetzelfde product voor minder dan 12% van € 125 kan verkopen, worden brave burgers extreem belazerd. Het lijkt mij zeer sterk dat dit in deze mate gebeurt.

Wat hier m.i. aan de hand zou kunnen zijn (van meer naar minder waarschijnlijk):

1) Je krijgt (koopt) een versie met beperkte looptijd (bijv. 3 maanden).

2) Je krijgt een andere downloadlink dan een die eindigt op .microsoft.com of .office.com (gangbaar is https://officecdn.microsoft.com/db/492350F6-3A01-4F97-B9C0-C7C6DDF67D60/media/nl-NL/HomeStudent2021Retail.img - bron: https://www.heidoc.net/joomla/technology-science/microsoft/16-office-2021-direct-download-links). Bij een download vanaf een ander domein zou het om een gekraakte versie kunnen gaan die tevens malware zou kunnen bevatten. Maar ook dan zou het om een authentieke versie kunnen gaan die na bijvoorbeeld 3 maanden stopt met werken.

3) De verkopers hebben een werkende codegenerator weten te maken. Dat maakt zo'n licentie natuurlijk niet legitiem.

4) Microsoft doet eraan mee en je krijgt (koopt) een versie die advertenties toont en/of veel data van jou deelt met Microsoft (en wellicht andere partijen).

5) "Nette" marktpartijen (zoals ook https://licentie2go.com/office-pakketten/office-2021-thuisgebruik-student, waar ik wel eens licenties heb gekocht) draaien brave burgers op een verschrikkelijke manier een poot uit.

6) Microsoft houdt er een tweesporenbeleid op na in de hoop toch nog iets te verdienen aan gebruikers die voor een crack zouden gaan als dit niet bestond (met alle risico's op meer botnet-PC's en een verslechterde reputatie voor Microsoft). En de software vraagt na een aantal maanden om een legitieme code aan te schaffen.

7) Het gaat om een complot van de overheid, het WEF, Buma-Stemra, ISP's etc. om "low-budgeteers" op te sporen (waar vermoedelijk meer te vinden valt ;-)

Tussen de vele positieve (echte?) reacties zijn ook negatieve reacties te vinden (voorbeeld: https://nl.trustpilot.com/users/5f0492918e78a774c15657ba).

Opmerkelijk zijn ook de prijsverschillen tussen op elkaar lijkende sites zoals hxxps://licentiepromo.be en hxxps://www.123licenties.nl (overigens bij verschillende hosters, dus is 1 ervan mogelijk een copycat).

Oordeelt u zelf...
30-08-2023, 13:20 door Anoniem
Door Erik van Straten: [Bij een download vanaf een ander domein zou het om een gekraakte versie kunnen gaan die tevens malware zou kunnen bevatten. Maar ook dan zou het om een authentieke versie kunnen gaan die na bijvoorbeeld 3 maanden stopt met werken.

Je mag er vanuit gaan dat als je een Microsoft applicatie (zoals Office) verkrijgt door alleen een download van een installer, en dit na installatie zomaar vanzelf werkt, er iets niet in de haak is!
Dat is alleen mogelijk met Windows. Daarbij zit de licentie "in je BIOS" en kun je een .ISO downloaden en installeren zonder verder gedoe.
Maar met Office kan dat NOOIT. Je moet ALTIJD behalve de applicatie download ook een licentiecode hebben gekregen, die je tijdens installatie of activatie moet intypen, of een licentie die gekoppeld is aan een Microsoft account.

Zit dat er niet bij dan is het beslist een gekraakte versie, en hoewel dat kan werken is het risico levensgroot dat er malware in zit. Heb je wel een licentie of account dan kun je de boel bij Microsoft downloaden en werkt het, i.t.t. die sites waar je het bij de site zelf moet downloaden.
30-08-2023, 13:43 door Anoniem
Door Erik van Straten:
Door Anoniem: Ik heb pas office 2021 voor €14,49 gekocht en kreeg meteen via mail de code en de link voor het bestand. Geen Microsoft account voor nodig. Instaleren en code invullen en draaien maar.
Kijk maar eens bij hxxps://www.betaalbarelicenties.nl/product/microsoft-office-2021-professional-plus/
TGTBT?

De prijs voor een legale Office 2021 home&student bij bekende bedrijven (die volgens de KvK niet op een woonadres gevestigd zijn) begint bij zo'n € 125 (https://tweakers.net/pricewatch/1750544/microsoft-office-2021-home-en-student.html). Als een vaag bedrijfje (waar ik verschillende adressen van kan vinden) een licentie voor hetzelfde product voor minder dan 12% van € 125 kan verkopen, worden brave burgers extreem belazerd. Het lijkt mij zeer sterk dat dit in deze mate gebeurt.

Wat hier m.i. aan de hand zou kunnen zijn (van meer naar minder waarschijnlijk):

1) Je krijgt (koopt) een versie met beperkte looptijd (bijv. 3 maanden).

2) Je krijgt een andere downloadlink dan een die eindigt op .microsoft.com of .office.com (gangbaar is https://officecdn.microsoft.com/db/492350F6-3A01-4F97-B9C0-C7C6DDF67D60/media/nl-NL/HomeStudent2021Retail.img - bron: https://www.heidoc.net/joomla/technology-science/microsoft/16-office-2021-direct-download-links). Bij een download vanaf een ander domein zou het om een gekraakte versie kunnen gaan die tevens malware zou kunnen bevatten. Maar ook dan zou het om een authentieke versie kunnen gaan die na bijvoorbeeld 3 maanden stopt met werken.

3) De verkopers hebben een werkende codegenerator weten te maken. Dat maakt zo'n licentie natuurlijk niet legitiem.

4) Microsoft doet eraan mee en je krijgt (koopt) een versie die advertenties toont en/of veel data van jou deelt met Microsoft (en wellicht andere partijen).

5) "Nette" marktpartijen (zoals ook https://licentie2go.com/office-pakketten/office-2021-thuisgebruik-student, waar ik wel eens licenties heb gekocht) draaien brave burgers op een verschrikkelijke manier een poot uit.

6) Microsoft houdt er een tweesporenbeleid op na in de hoop toch nog iets te verdienen aan gebruikers die voor een crack zouden gaan als dit niet bestond (met alle risico's op meer botnet-PC's en een verslechterde reputatie voor Microsoft). En de software vraagt na een aantal maanden om een legitieme code aan te schaffen.

7) Het gaat om een complot van de overheid, het WEF, Buma-Stemra, ISP's etc. om "low-budgeteers" op te sporen (waar vermoedelijk meer te vinden valt ;-)

Tussen de vele positieve (echte?) reacties zijn ook negatieve reacties te vinden (voorbeeld: https://nl.trustpilot.com/users/5f0492918e78a774c15657ba).

Opmerkelijk zijn ook de prijsverschillen tussen op elkaar lijkende sites zoals hxxps://licentiepromo.be en hxxps://www.123licenties.nl (overigens bij verschillende hosters, dus is 1 ervan mogelijk een copycat).

Oordeelt u zelf...
Wat een hoop aannames en onzin bijelkaar geraapt vanaf het internet. Heb je het ooit eens gebruikt of heb je het alleen maar van horen zeggen.
Office 2016 gebruikt totdat er geen updates meer kwamen, daarna hetzelfde met 2019 en nu al een lange tijd met Office 2021. Microsoft blijft alles updaten en weet je wat, volkomen gelijk aan de dure versie zonder reclames.
Als je wat wil veroordelen moet je weten waarover en hoe het werkt.
30-08-2023, 13:45 door Anoniem
Door Anoniem: Het probleem met websites is dat je van buiten niet kunt zien of ze legitiem en legaal zijn. In het geval van het kopen van licenties komt daar nog eens bij dat het niet eens duidelijk is wat precies wel en niet legaal is (omdat de uitgever en afnemer van de licentie in verschillende landen zitten) en wat er blijft werken.
In principe willen bedrijven als Microsoft helemaal af van eenmalige licenties, en willen ze over op modellen waarbij je een abonnement neemt. Want dan blijf je betalen.
Het bedrijfsleven hebben ze hier mee al in de tang. Als je een bedrijf hebt zit je haast wel vast aan constructies waarbij je per maand betaalt. Omdat er binnen die abonnementsvormen een systeem is van "je betaalt per gebruiker en een gebruiker mag wel een paar verschillende computers hebben" is er het voortdurende risico dat dergelijke aan bedrijven gekoppelde licenties een tweede keer "verkocht" worden aan particulieren.
Zo'n licentie werkt dan prima, maar of dat legaal is (zowel voor de verkoper, het bedrijf wat de licentie heeft, als voor jou) daar is een hoop discussie over mogelijk.
En ook of het "blijft werken" is niet zeker.
Je neemt heel van aan, zonder enig concreet bewijs. Helaas staat het hele internet vol met die soort redenaties.
30-08-2023, 14:00 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb diverse computers waar Windows en Linux op loopt. Ik heb een NAS in mijn netwerk waar ik al mijn data op heb staan. Ik heb verder op geen enkele computer data staan dat ik niet kan missen of niet ook tegelijk op de NAS staat. Die NAS bewaak ik met min leven.

Wat ik wil zeggen is waarom dat gedoe met dualboot en weet ik wat allemaal koop een leuke gebruikte pc zet daar een Linux desktop omgeving op en houd die Windows ernaast want je gaat geheid bepaalde programma's missen wel zo handig als je beide Linux en Windows naast elkaar kan starten en mee kan werken en data over het netwerk tussen beiden kan delen.

Sorry, ik heb de ruimte niet voor twee aangesloten PC's in mijn huis. Ik wou dat het anders was.
Een NAS is een extra apparaat dat updates nodig heeft, hoewel je kan zorgen dat die niet naar het internet open staat.

Mijn backups staan op een setje USB sticks die ik roteer. Omdat ik geen smartphone heb, heb ik ook geen grote verzameling foto's waardoor mijn backups klein blijven. Ik heb nog een USB stick van 8 GB in gebruik voor backups, hoewel die wel twee keer zo hard slijt als een 16 GB stick omdat het aantal cellen de helft is.

Ik heb PC's opgeslagen in een kast met Windows 98SE, XP en Vista. Maar de Windows 10 PC waar ik dit op type zal wel blokkeren op een 'Maak een Microsoft Account' scherm voor 14 oktober 2025. Microsoft zal er alles aan doen om het gebruik te frustreren als je niet op hun manier wilt werken. Dat deden ze ook bij Windows Vista waar de maandelijkse updates meerdere dagen in beslag gingen nemen op het einde van de support. Zo traag waren hun servers op het einde.

Ik ben ook niet vergeten hoe ze bij Windows 7 de upgrade naar Windows 10 erdoor drukten. Dat is het soort bedrijf dat Microsoft is, en daarom ga ik weg zodra ik een Microsoft Account moet aanmaken met een smartphone ernaast voor MFA. Al mijn lokale data zonder encryptie in de cloud, daar zit ik eigenlijk ook niet op te wachten. Vooral omdat ik maar een PC gebruik en niets deel met andere apparaten.

TS
30-08-2023, 17:34 door wallum
Door Erik van Straten:
Door Anoniem: Ik heb pas office 2021 voor €14,49 gekocht en kreeg meteen via mail de code en de link voor het bestand. Geen Microsoft account voor nodig. Instaleren en code invullen en draaien maar.
Kijk maar eens bij hxxps://www.betaalbarelicenties.nl/product/microsoft-office-2021-professional-plus/
TGTBT?

De prijs voor een legale Office 2021 home&student bij bekende bedrijven (die volgens de KvK niet op een woonadres gevestigd zijn) begint bij zo'n € 125 (https://tweakers.net/pricewatch/1750544/microsoft-office-2021-home-en-student.html). Als een vaag bedrijfje (waar ik verschillende adressen van kan vinden) een licentie voor hetzelfde product voor minder dan 12% van € 125 kan verkopen, worden brave burgers extreem belazerd. Het lijkt mij zeer sterk dat dit in deze mate gebeurt.

Wat hier m.i. aan de hand zou kunnen zijn (van meer naar minder waarschijnlijk):

1) Je krijgt (koopt) een versie met beperkte looptijd (bijv. 3 maanden).

2) Je krijgt een andere downloadlink dan een die eindigt op .microsoft.com of .office.com (gangbaar is https://officecdn.microsoft.com/db/492350F6-3A01-4F97-B9C0-C7C6DDF67D60/media/nl-NL/HomeStudent2021Retail.img - bron: https://www.heidoc.net/joomla/technology-science/microsoft/16-office-2021-direct-download-links). Bij een download vanaf een ander domein zou het om een gekraakte versie kunnen gaan die tevens malware zou kunnen bevatten. Maar ook dan zou het om een authentieke versie kunnen gaan die na bijvoorbeeld 3 maanden stopt met werken.

3) De verkopers hebben een werkende codegenerator weten te maken. Dat maakt zo'n licentie natuurlijk niet legitiem.

4) Microsoft doet eraan mee en je krijgt (koopt) een versie die advertenties toont en/of veel data van jou deelt met Microsoft (en wellicht andere partijen).

5) "Nette" marktpartijen (zoals ook https://licentie2go.com/office-pakketten/office-2021-thuisgebruik-student, waar ik wel eens licenties heb gekocht) draaien brave burgers op een verschrikkelijke manier een poot uit.

6) Microsoft houdt er een tweesporenbeleid op na in de hoop toch nog iets te verdienen aan gebruikers die voor een crack zouden gaan als dit niet bestond (met alle risico's op meer botnet-PC's en een verslechterde reputatie voor Microsoft). En de software vraagt na een aantal maanden om een legitieme code aan te schaffen.

7) Het gaat om een complot van de overheid, het WEF, Buma-Stemra, ISP's etc. om "low-budgeteers" op te sporen (waar vermoedelijk meer te vinden valt ;-)

Tussen de vele positieve (echte?) reacties zijn ook negatieve reacties te vinden (voorbeeld: https://nl.trustpilot.com/users/5f0492918e78a774c15657ba).

Opmerkelijk zijn ook de prijsverschillen tussen op elkaar lijkende sites zoals hxxps://licentiepromo.be en hxxps://www.123licenties.nl (overigens bij verschillende hosters, dus is 1 ervan mogelijk een copycat).

Oordeelt u zelf...
Op Tweakers zijn verschillende topics te vinden over die ongebruikelijk lage prijzen voor Microsoft Office en Windows die je soms ziet: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2120688
Het schijnen 'grijze' licenties te zijn, bijvoorbeeld bedoeld voor verkoop in goedkopere landen die via tussenhandelaren op de NL-markt terecht komen. Of licenties die zijn gebruikt door bedrijven en zijn doorverkocht. Ik heb ervaring met 1 van die bedrijven. Als je daar zo'n licentie koopt krijg je alleen een licentiesleutel toegestuurd + instructies hoe je het installatiebestand kunt downloaden van Microsoft (Office of Windows). Je gebruikt dus de officiële Microsoft-software, dus wat dat betreft geen risico op malware (uiteraard check je of je echt bij MS download).
De licentie is ook niet tijdelijk. Echter is het gebruik wel tegen de gebruiksvoorwaarden van Microsoft. In de praktijk blijft het (totnutoe) meestal goed werken, maar soms doet Microsoft wel iets en dan werkt je licentie plotseling niet meer. Dat risico moet je dus bereid zijn te lopen. Ander nadeel is dat het downloaden, installeren en activeren van de software wel een vervelend klusje is dat meer tijd en inzicht vraagt dan de officiële software.
30-08-2023, 18:29 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik heb diverse computers waar Windows en Linux op loopt. Ik heb een NAS in mijn netwerk waar ik al mijn data op heb staan. Ik heb verder op geen enkele computer data staan dat ik niet kan missen of niet ook tegelijk op de NAS staat. Die NAS bewaak ik met min leven.

Wat ik wil zeggen is waarom dat gedoe met dualboot en weet ik wat allemaal koop een leuke gebruikte pc zet daar een Linux desktop omgeving op en houd die Windows ernaast want je gaat geheid bepaalde programma's missen wel zo handig als je beide Linux en Windows naast elkaar kan starten en mee kan werken en data over het netwerk tussen beiden kan delen.

Sorry, ik heb de ruimte niet voor twee aangesloten PC's in mijn huis. Ik wou dat het anders was.
Een NAS is een extra apparaat dat updates nodig heeft, hoewel je kan zorgen dat die niet naar het internet open staat.

Mijn backups staan op een setje USB sticks die ik roteer. Omdat ik geen smartphone heb, heb ik ook geen grote verzameling foto's waardoor mijn backups klein blijven. Ik heb nog een USB stick van 8 GB in gebruik voor backups, hoewel die wel twee keer zo hard slijt als een 16 GB stick omdat het aantal cellen de helft is.

Ik heb PC's opgeslagen in een kast met Windows 98SE, XP en Vista. Maar de Windows 10 PC waar ik dit op type zal wel blokkeren op een 'Maak een Microsoft Account' scherm voor 14 oktober 2025. Microsoft zal er alles aan doen om het gebruik te frustreren als je niet op hun manier wilt werken. Dat deden ze ook bij Windows Vista waar de maandelijkse updates meerdere dagen in beslag gingen nemen op het einde van de support. Zo traag waren hun servers op het einde.

Ik ben ook niet vergeten hoe ze bij Windows 7 de upgrade naar Windows 10 erdoor drukten. Dat is het soort bedrijf dat Microsoft is, en daarom ga ik weg zodra ik een Microsoft Account moet aanmaken met een smartphone ernaast voor MFA. Al mijn lokale data zonder encryptie in de cloud, daar zit ik eigenlijk ook niet op te wachten. Vooral omdat ik maar een PC gebruik en niets deel met andere apparaten.

TS
Hemel zeg, ze updaten het windows 7 systeem gratis naar windows 10, wat een schande! Dit is zeiken om het zeiken.
30-08-2023, 18:34 door Anoniem
Door wallum:
Door Erik van Straten:
Door Anoniem: Ik heb pas office 2021 voor €14,49 gekocht en kreeg meteen via mail de code en de link voor het bestand. Geen Microsoft account voor nodig. Instaleren en code invullen en draaien maar.
Kijk maar eens bij hxxps://www.betaalbarelicenties.nl/product/microsoft-office-2021-professional-plus/
TGTBT?

De prijs voor een legale Office 2021 home&student bij bekende bedrijven (die volgens de KvK niet op een woonadres gevestigd zijn) begint bij zo'n € 125 (https://tweakers.net/pricewatch/1750544/microsoft-office-2021-home-en-student.html). Als een vaag bedrijfje (waar ik verschillende adressen van kan vinden) een licentie voor hetzelfde product voor minder dan 12% van € 125 kan verkopen, worden brave burgers extreem belazerd. Het lijkt mij zeer sterk dat dit in deze mate gebeurt.

Wat hier m.i. aan de hand zou kunnen zijn (van meer naar minder waarschijnlijk):

1) Je krijgt (koopt) een versie met beperkte looptijd (bijv. 3 maanden).

2) Je krijgt een andere downloadlink dan een die eindigt op .microsoft.com of .office.com (gangbaar is https://officecdn.microsoft.com/db/492350F6-3A01-4F97-B9C0-C7C6DDF67D60/media/nl-NL/HomeStudent2021Retail.img - bron: https://www.heidoc.net/joomla/technology-science/microsoft/16-office-2021-direct-download-links). Bij een download vanaf een ander domein zou het om een gekraakte versie kunnen gaan die tevens malware zou kunnen bevatten. Maar ook dan zou het om een authentieke versie kunnen gaan die na bijvoorbeeld 3 maanden stopt met werken.

3) De verkopers hebben een werkende codegenerator weten te maken. Dat maakt zo'n licentie natuurlijk niet legitiem.

4) Microsoft doet eraan mee en je krijgt (koopt) een versie die advertenties toont en/of veel data van jou deelt met Microsoft (en wellicht andere partijen).

5) "Nette" marktpartijen (zoals ook https://licentie2go.com/office-pakketten/office-2021-thuisgebruik-student, waar ik wel eens licenties heb gekocht) draaien brave burgers op een verschrikkelijke manier een poot uit.

6) Microsoft houdt er een tweesporenbeleid op na in de hoop toch nog iets te verdienen aan gebruikers die voor een crack zouden gaan als dit niet bestond (met alle risico's op meer botnet-PC's en een verslechterde reputatie voor Microsoft). En de software vraagt na een aantal maanden om een legitieme code aan te schaffen.

7) Het gaat om een complot van de overheid, het WEF, Buma-Stemra, ISP's etc. om "low-budgeteers" op te sporen (waar vermoedelijk meer te vinden valt ;-)

Tussen de vele positieve (echte?) reacties zijn ook negatieve reacties te vinden (voorbeeld: https://nl.trustpilot.com/users/5f0492918e78a774c15657ba).

Opmerkelijk zijn ook de prijsverschillen tussen op elkaar lijkende sites zoals hxxps://licentiepromo.be en hxxps://www.123licenties.nl (overigens bij verschillende hosters, dus is 1 ervan mogelijk een copycat).

Oordeelt u zelf...
Op Tweakers zijn verschillende topics te vinden over die ongebruikelijk lage prijzen voor Microsoft Office en Windows die je soms ziet: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2120688
Het schijnen 'grijze' licenties te zijn, bijvoorbeeld bedoeld voor verkoop in goedkopere landen die via tussenhandelaren op de NL-markt terecht komen. Of licenties die zijn gebruikt door bedrijven en zijn doorverkocht. Ik heb ervaring met 1 van die bedrijven. Als je daar zo'n licentie koopt krijg je alleen een licentiesleutel toegestuurd + instructies hoe je het installatiebestand kunt downloaden van Microsoft (Office of Windows). Je gebruikt dus de officiële Microsoft-software, dus wat dat betreft geen risico op malware (uiteraard check je of je echt bij MS download).
De licentie is ook niet tijdelijk. Echter is het gebruik wel tegen de gebruiksvoorwaarden van Microsoft. In de praktijk blijft het (totnutoe) meestal goed werken, maar soms doet Microsoft wel iets en dan werkt je licentie plotseling niet meer. Dat risico moet je dus bereid zijn te lopen. Ander nadeel is dat het downloaden, installeren en activeren van de software wel een vervelend klusje is dat meer tijd en inzicht vraagt dan de officiële software.
Het installeren van het Office pakket gaat op precies hetzelfde als een zogenaamd echt pakket, in beide gevallen download je het programma, installeert het en bij het opstarten van een van de programma's geef je de code in. Je zoekt en genoemd een nadeel, wat er niet is.
30-08-2023, 23:08 door Erik van Straten
Door wallum: Ander nadeel is dat het downloaden, installeren en activeren van de software wel een vervelend klusje is dat meer tijd en inzicht vraagt dan de officiële software.
Precies datzelfde probleem heb je als je een licentie koopt (voor veel meer geld) bij de in de Tweakers Pricewatch genoemde bedrijven.

Ik heb wat aanvullend onderzoek gedaan: een deel van de goedkope licenties lijkt tweedehands (gebruikt of overtollig) te zijn, waarbij de verkopers zich baseren op een uitspraak van het Europese gerechtshof uit 2012: https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=124564&doclang=nl.

Als ik die uitspraak goed begrijp (IANAL, corrigeer me svp als ik het fout heb) kun je een softwarelicentie beschouwen als een (papieren) boek: je mag het (gelezen of ongelezen) doorverkopen (maar niet een kopie ervan). Bijzonder aan software is een mogelijk recht op updates, zo te zien stelt de rechter dat dit recht meegaat naar de nieuwe eigenaar.

Hoewel er veel bedrijfjes lijken te bestaan die dit soort extreem goedkope licenties verkopen, gaat het hierbij natuurlijk niet om een onuitputtelijke bron - vooral niet bij recente versies. De verleiding voor sjacheraars kan groot zijn om één licentiecode meerdere keren te verkopen (er wellicht op hopend dat "miskopers", bij zo'n relatief klein bedrag, het snel opgeven en geen negatieve recensies schrijven).

Als een licentie daadwerkelijk is gebruikt door de eerste eigenaar, is de kans groot dat de gekochte code niet werkt en je Microsoft moet bellen om de software geactiveerd te krijgen (wat niet succesvol kan zijn als dezelfde code recentelijk door iemand anders is geregistreerd).

Het lijkt dus wel legaal te kunnen, maar als de code niet werkt kan dat komen doordat de eerste eigenaar die code al gebruikt heeft, of dat iemand in de mogelijke keten vanaf de eerste eigenaar t/m jouw verkoper jouw code ook aan één of meer anderen heeft verkocht.
31-08-2023, 10:09 door Anoniem
Door Erik van Straten:
Hoewel er veel bedrijfjes lijken te bestaan die dit soort extreem goedkope licenties verkopen, gaat het hierbij natuurlijk niet om een onuitputtelijke bron - vooral niet bij recente versies. De verleiding voor sjacheraars kan groot zijn om één licentiecode meerdere keren te verkopen (er wellicht op hopend dat "miskopers", bij zo'n relatief klein bedrag, het snel opgeven en geen negatieve recensies schrijven).

Als een licentie daadwerkelijk is gebruikt door de eerste eigenaar, is de kans groot dat de gekochte code niet werkt en je Microsoft moet bellen om de software geactiveerd te krijgen (wat niet succesvol kan zijn als dezelfde code recentelijk door iemand anders is geregistreerd).

Er is in veel gevallen niet een keiharde check op de aantallen. Bijvoorbeeld wij hebben op het werk Microsoft licenties die het ons toestaan om Windows te installeren op hardware zonder "BIOS" licentie, bijvoorbeeld VM's. Daar staat op de licentie site een code voor, en als ik die invoer dan wordt een Windows 10/11 installatie "legaal". Maar bij de licentiesite staat als "aantal" een willekeurig getal (5000), zoveel hebben we er helemaal niet. Je moet wel wat reserve hebben als je regelmatig VM's installeert voor test en dan later weer weggooit. Maar ik zie nooit een factuur waarop staat "er zijn er 23 actief" ofzo. Kennelijk is het een vast bedrag.
Als ik die code nu zou verkopen voor 15 euro per stuk ofzo, dan kunnen die mensen ook fijn Windows draaien.
Maar is dat dan legaal? Gaat er uiteindelijk een belletje als er 5000 geinstalleerd zijn? of komt er een keer een factuur, die iemand alarmeert en in actie laat komen om dit te stoppen?
Dat weet ik niet, en ik heb ook geen zin om me te verdiepen in die supercomplexe licenties, voorwaarden, en prijzen.

Maar mijn "gut feeling" is dat er ergens wel een regeltje in staat waardoor dat niet zomaar mag. Of een keer gezeur gaat geven.
31-08-2023, 14:45 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik heb diverse computers waar Windows en Linux op loopt. Ik heb een NAS in mijn netwerk waar ik al mijn data op heb staan. Ik heb verder op geen enkele computer data staan dat ik niet kan missen of niet ook tegelijk op de NAS staat. Die NAS bewaak ik met min leven.

Wat ik wil zeggen is waarom dat gedoe met dualboot en weet ik wat allemaal koop een leuke gebruikte pc zet daar een Linux desktop omgeving op en houd die Windows ernaast want je gaat geheid bepaalde programma's missen wel zo handig als je beide Linux en Windows naast elkaar kan starten en mee kan werken en data over het netwerk tussen beiden kan delen.

Sorry, ik heb de ruimte niet voor twee aangesloten PC's in mijn huis. Ik wou dat het anders was.
Een NAS is een extra apparaat dat updates nodig heeft, hoewel je kan zorgen dat die niet naar het internet open staat.

Mijn backups staan op een setje USB sticks die ik roteer. Omdat ik geen smartphone heb, heb ik ook geen grote verzameling foto's waardoor mijn backups klein blijven. Ik heb nog een USB stick van 8 GB in gebruik voor backups, hoewel die wel twee keer zo hard slijt als een 16 GB stick omdat het aantal cellen de helft is.

Ik heb PC's opgeslagen in een kast met Windows 98SE, XP en Vista. Maar de Windows 10 PC waar ik dit op type zal wel blokkeren op een 'Maak een Microsoft Account' scherm voor 14 oktober 2025. Microsoft zal er alles aan doen om het gebruik te frustreren als je niet op hun manier wilt werken. Dat deden ze ook bij Windows Vista waar de maandelijkse updates meerdere dagen in beslag gingen nemen op het einde van de support. Zo traag waren hun servers op het einde.

Ik ben ook niet vergeten hoe ze bij Windows 7 de upgrade naar Windows 10 erdoor drukten. Dat is het soort bedrijf dat Microsoft is, en daarom ga ik weg zodra ik een Microsoft Account moet aanmaken met een smartphone ernaast voor MFA. Al mijn lokale data zonder encryptie in de cloud, daar zit ik eigenlijk ook niet op te wachten. Vooral omdat ik maar een PC gebruik en niets deel met andere apparaten.

TS
Hemel zeg, ze updaten het windows 7 systeem gratis naar windows 10, wat een schande! Dit is zeiken om het zeiken.
Waarom snap jij dat niet, biased? Het gaat om het gedram... MS rules!
31-08-2023, 15:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Erik van Straten:
Hoewel er veel bedrijfjes lijken te bestaan die dit soort extreem goedkope licenties verkopen, gaat het hierbij natuurlijk niet om een onuitputtelijke bron - vooral niet bij recente versies. De verleiding voor sjacheraars kan groot zijn om één licentiecode meerdere keren te verkopen (er wellicht op hopend dat "miskopers", bij zo'n relatief klein bedrag, het snel opgeven en geen negatieve recensies schrijven).

Als een licentie daadwerkelijk is gebruikt door de eerste eigenaar, is de kans groot dat de gekochte code niet werkt en je Microsoft moet bellen om de software geactiveerd te krijgen (wat niet succesvol kan zijn als dezelfde code recentelijk door iemand anders is geregistreerd).

Er is in veel gevallen niet een keiharde check op de aantallen. Bijvoorbeeld wij hebben op het werk Microsoft licenties die het ons toestaan om Windows te installeren op hardware zonder "BIOS" licentie, bijvoorbeeld VM's. Daar staat op de licentie site een code voor, en als ik die invoer dan wordt een Windows 10/11 installatie "legaal". Maar bij de licentiesite staat als "aantal" een willekeurig getal (5000), zoveel hebben we er helemaal niet. Je moet wel wat reserve hebben als je regelmatig VM's installeert voor test en dan later weer weggooit. Maar ik zie nooit een factuur waarop staat "er zijn er 23 actief" ofzo. Kennelijk is het een vast bedrag.
Als ik die code nu zou verkopen voor 15 euro per stuk ofzo, dan kunnen die mensen ook fijn Windows draaien.
Maar is dat dan legaal? Gaat er uiteindelijk een belletje als er 5000 geinstalleerd zijn? of komt er een keer een factuur, die iemand alarmeert en in actie laat komen om dit te stoppen?
Dat weet ik niet, en ik heb ook geen zin om me te verdiepen in die supercomplexe licenties, voorwaarden, en prijzen.

Maar mijn "gut feeling" is dat er ergens wel een regeltje in staat waardoor dat niet zomaar mag. Of een keer gezeur gaat geven.
Inderdaad . Het ligt er maar net aan wat voor licentie het is. Sommigen zijn alleen legaal als er een valide ondergrond is voor je PC bv een XP licentie die met je computer is meegekomen. Bij zo'n bedrijfs licentie betaal je windows dan 2x :)
Verre van weg blijven. Gewoon Linux installeren en je windows data op een flash disk
31-08-2023, 18:04 door Anoniem
Door Anoniem: Hemel zeg, ze updaten het windows 7 systeem gratis naar windows 10, wat een schande! Dit is zeiken om het zeiken.

Ik verwijs je naar deze draad van Spiff uit 2015 mocht je het vergeten zijn: https://www.security.nl/posting/448208/W10+upgrade+zonder+autorisatie+%282%29. Het was nogal een ding hier op security.nl.

Spiff overwoog als ik mij het goed herinner Linux Mint. Zelf heb ik ook gekeken naar Linux Mint maar ik vond het forum van Mint nogal irritant met reclames en zo. Daar schrok ik een beetje van. Dus dat wordt hem niet voor mij.

Debian loopt achter met versienummers, en Xubuntu is precies wat ik zoek in linux. Ik heb mijn vluchtplan al klaar mochten mijn angsten uitkomen.

TS
31-08-2023, 19:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik heb diverse computers waar Windows en Linux op loopt. Ik heb een NAS in mijn netwerk waar ik al mijn data op heb staan. Ik heb verder op geen enkele computer data staan dat ik niet kan missen of niet ook tegelijk op de NAS staat. Die NAS bewaak ik met min leven.

Wat ik wil zeggen is waarom dat gedoe met dualboot en weet ik wat allemaal koop een leuke gebruikte pc zet daar een Linux desktop omgeving op en houd die Windows ernaast want je gaat geheid bepaalde programma's missen wel zo handig als je beide Linux en Windows naast elkaar kan starten en mee kan werken en data over het netwerk tussen beiden kan delen.

Sorry, ik heb de ruimte niet voor twee aangesloten PC's in mijn huis. Ik wou dat het anders was.
Een NAS is een extra apparaat dat updates nodig heeft, hoewel je kan zorgen dat die niet naar het internet open staat.

Mijn backups staan op een setje USB sticks die ik roteer. Omdat ik geen smartphone heb, heb ik ook geen grote verzameling foto's waardoor mijn backups klein blijven. Ik heb nog een USB stick van 8 GB in gebruik voor backups, hoewel die wel twee keer zo hard slijt als een 16 GB stick omdat het aantal cellen de helft is.

Ik heb PC's opgeslagen in een kast met Windows 98SE, XP en Vista. Maar de Windows 10 PC waar ik dit op type zal wel blokkeren op een 'Maak een Microsoft Account' scherm voor 14 oktober 2025. Microsoft zal er alles aan doen om het gebruik te frustreren als je niet op hun manier wilt werken. Dat deden ze ook bij Windows Vista waar de maandelijkse updates meerdere dagen in beslag gingen nemen op het einde van de support. Zo traag waren hun servers op het einde.

Ik ben ook niet vergeten hoe ze bij Windows 7 de upgrade naar Windows 10 erdoor drukten. Dat is het soort bedrijf dat Microsoft is, en daarom ga ik weg zodra ik een Microsoft Account moet aanmaken met een smartphone ernaast voor MFA. Al mijn lokale data zonder encryptie in de cloud, daar zit ik eigenlijk ook niet op te wachten. Vooral omdat ik maar een PC gebruik en niets deel met andere apparaten.

TS
Hemel zeg, ze updaten het windows 7 systeem gratis naar windows 10, wat een schande! Dit is zeiken om het zeiken.
Waarom snap jij dat niet, biased? Het gaat om het gedram... MS rules!
Niks gedram, je kon updaten, je hoefde het niet. Updaten van Linux versies worden bepaald door door de uitgever, dus ook gedram.
01-09-2023, 09:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Hemel zeg, ze updaten het windows 7 systeem gratis naar windows 10, wat een schande! Dit is zeiken om het zeiken.

Ik verwijs je naar deze draad van Spiff uit 2015 mocht je het vergeten zijn: https://www.security.nl/posting/448208/W10+upgrade+zonder+autorisatie+%282%29. Het was nogal een ding hier op security.nl.

Spiff overwoog als ik mij het goed herinner Linux Mint. Zelf heb ik ook gekeken naar Linux Mint maar ik vond het forum van Mint nogal irritant met reclames en zo. Daar schrok ik een beetje van. Dus dat wordt hem niet voor mij.

Debian loopt achter met versienummers, en Xubuntu is precies wat ik zoek in linux. Ik heb mijn vluchtplan al klaar mochten mijn angsten uitkomen.

TS

Welk linux is nogal irritant met reclames, ik kom af toe op https://forum.linuxmintnl.nl/
zie er nooit geen reclame, wel kundige mensen.
01-09-2023, 10:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Hemel zeg, ze updaten het windows 7 systeem gratis naar windows 10, wat een schande! Dit is zeiken om het zeiken.

Ik verwijs je naar deze draad van Spiff uit 2015 mocht je het vergeten zijn: https://www.security.nl/posting/448208/W10+upgrade+zonder+autorisatie+%282%29. Het was nogal een ding hier op security.nl.

Spiff overwoog als ik mij het goed herinner Linux Mint. Zelf heb ik ook gekeken naar Linux Mint maar ik vond het forum van Mint nogal irritant met reclames en zo. Daar schrok ik een beetje van. Dus dat wordt hem niet voor mij.

Debian loopt achter met versienummers, en Xubuntu is precies wat ik zoek in linux. Ik heb mijn vluchtplan al klaar mochten mijn angsten uitkomen.

TS
Xubuntu is alleen maar een desktop manager, die kan je ook installeren in WSL van windows 11 die tegenwoordig standaard een Linux kernel heeft.
01-09-2023, 11:46 door Anoniem
Door Anoniem: Welk linux is nogal irritant met reclames, ik kom af toe op https://forum.linuxmintnl.nl/
zie er nooit geen reclame, wel kundige mensen.

Het was een Engelstalige versie van Linux Mint. En daar het forum van.
De reclame nam het hele venster over en vroeg iets in het Spaans te accepteren. Ik heb de pagina nog door VirusTotal gegooid, maar die vond er niets vreemds aan. Ik bezocht de site met de Live DVD van Xubuntu, die was pas een paar weken oud dus dat leek mij wel veilig om te doen. Firefox in een Snap virtualisatie. Xubuntu helemaal gehardened. Alleen geen firewall (ufw), maar dat schijnt normaal te zijn voor Live CD's.

Ik heb na de reclame de hele browser afgesloten en nergens op geklikt. Maar het was niet goed.
TS
01-09-2023, 15:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Welk linux is nogal irritant met reclames, ik kom af toe op https://forum.linuxmintnl.nl/
zie er nooit geen reclame, wel kundige mensen.

Het was een Engelstalige versie van Linux Mint. En daar het forum van.
De reclame nam het hele venster over en vroeg iets in het Spaans te accepteren. Ik heb de pagina nog door VirusTotal gegooid, maar die vond er niets vreemds aan. Ik bezocht de site met de Live DVD van Xubuntu, die was pas een paar weken oud dus dat leek mij wel veilig om te doen. Firefox in een Snap virtualisatie. Xubuntu helemaal gehardened. Alleen geen firewall (ufw), maar dat schijnt normaal te zijn voor Live CD's.

Ik heb na de reclame de hele browser afgesloten en nergens op geklikt. Maar het was niet goed.
TS
Ik zie inderdaad 1 reclame banner op https://forums.linuxmint.com/ Gelukkig niet zo erg als bij Microsoft vol met reclame (msn) als je een nieuwe edge tab opent.
02-09-2023, 19:30 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zie inderdaad 1 reclame banner op https://forums.linuxmint.com/ Gelukkig niet zo erg als bij Microsoft vol met reclame (msn) als je een nieuwe edge tab opent.

Dat van Edge is een probleem als je Windows 10 (of 11) opnieuw installeert. Edge is dan net zo oud als het opstartmedium dat je maakte. Of ouder. En als je Edge opent om te updaten, kan komt meteen alle reclame op MSN mee.

Wat ik doe is wachten tot Edge automatisch geupdated is (dit is los van Apps en van Windows en van Office). Misschien kan je dit in de Task Manager zien. En daarna kan je veilig Edge openen met de standaardinstellingen van Microsoft. Die nog niet al te privacy vriendelijk zullen zijn. Want daar verdienen ze niet het meest aan.

Met een Live DVD van bijvoorbeeld Xubuntu is dit ook zo. Deze komen ongeveer twee keer per jaar uit (in maand 4 en maand 10, zie de versienummering). Als je daarvan opstart dan ben je in theorie kwetsbaar voor alles wat in het laatste half jaar lek is geweest, en wat nog steeds lek is op je Live DVD.

Een goede firewall met alles inkomend geblokkeerd op je Router is wat je hier tegen kan doen. En zo snel mogelijk updaten en herstarten. Je kan ook offline je nieuwe OS installeren. Maar dan is die nog steeds potentieel lek als je het internet inplugt.

Dat gezegd, het zal allemaal wel meevallen in de praktijk en het geldt net zo hard voor Windows als voor elk ander operating system waarmee je het internet op gaat. Behalve OpenBSD misschien ;-)

TS
10-09-2023, 22:05 door Anoniem
Hallo iedereen,

Ik heb vandaag een Live DVD gestart op de computer van mijn ouders. Totale paniek omdat ze dachten dat Windows 10 er niet meer op stond.

Dit keer heb ik Firefox naar de laatste versie gedaan met een commando in de terminal. Dat ging erg goed. GRC ShieldsUP! vond ook geen open poorten met Firefox. Dus allemaal veilig nu. Ook als de Live DVD wat ouder is.

Ook heb ik een paar bestanden geopend op disk D:. Word, Excel, afbeeldingen. Daar had ik al een backup van gemaakt op C: omdat D: er waarschijnlijk af moet om een vierde partitie vrij te maken in de MBR schijf. En elders heb ik natuurlijk ook een backup. Dit bleek Windows 10 daarna niet leuk te vinden. Disk D: (ntfs) moest gerepareerd worden. Misschien een thumbnail die Xubuntu had geschreven bij het bekijken van een afbeelding. Xubuntu kan niet veilig omgaan met NTFS. Niet leuk. Ook niet omdat al mijn backups op NTFS usbsticks zitten (zowel Xubuntu als Windows kunnen dat lezen en schrijven, maar kennelijk niet zonder risico).

Ik heb ook een .pdf met de zenders van KPN van een site gehaald. Daarna de USB printer aangezet die meteen herkend werd. Het zender overzicht heb ik in kleur uit kunnen printen. Voor mij helemaal geslaagd, alles werkt. Maar mijn ouders waren minder tevreden.

Mijn moeder wilde namelijk buienradar bezoeken met Firefox. Maar ze is Opera gewend (die mag er niet af van mijn vader, staat er al op sinds voor die naar de Chinezen ging). Eerst kreeg ze een verschrikkelijk cookie scherm (want Live DVD) en daarna wist buienradar de woonplaats van mijn ouders niet. Firefox heeft ook standaard geen goede speeddail waar ze buienradar in kan vinden. Anders.

Mijn vader gebruikt de geschiedenis van Opera voor het vinden van sites. Dus voor hem is Xubuntu ook niet echt acceptabel.

Ik heb ze nog eens uitgelegd dat komende dinsdag Microsoft weer gaat proberen een Microsoft Account te verplichten met dark patterns. En dat ze boffen dat ze mij hebben omdat ik ze kan helpen met Xubuntu (of met het doorgaan met Windows want mijn ouders houden absoluut niet van enige verandering in de interface zoals vandaag bleek).

O, en Xubuntu verzet de klok twee uur in het verleden. Ik herinner me dat ik dan in een van de dual boot operating systemen het gelijkzetten van de klok uit moet zetten. Daarna gaat het alleen mis met de zomer- / wintertijd. En ik kon de Nederlandse taal niet kiezen in de Live DVD (bij het installeren kan dit wel geloof ik).

Nog twee dagen..
TS
13-09-2023, 21:40 door Anoniem
Sorry voor het valse alarm! Er lijkt niets aan de hand te zijn. Alleen een Windows Back up App in het start menu erbij. Ik lees er ook niets over op internet vandaag. Het was wel een goede oefening in het gebruik van Xubuntu voor mij. Heb deze de laatste week intensief gebruikt vanaf de DVD.

Mijn probleem met NTFS partities kan komen omdat ik powercfg.exe /hibernate off niet had gebruikt bij mijn ouders toen ik bestanden van disk D: las. Daar wordt al voor gewaarschuwd in de manpage van ntfs-3g. Er is nu een Russisch protocol in de kernel van Linux die ntfs3 heet. Dit kan een tweede oorzaak zijn van corruptie. Heb het verder niet onderzocht omdat mijn backups op USB stick toch allemaal FAT32 blijken te zijn. Deze hebben een bestandslimiet van 2 GB per file. Vergeet niet te rebooten na het uitzetten van de hibernate file!

Het commando om Firefox te updaten is sudo snap refresh. Dat was het. Tot de volgende patch dinsdag.

TS
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.