image

Kaag: motie tegen rekening-gebaseerde digitale euro nog niet volledig uitgevoerd

vrijdag 15 september 2023, 10:43 door Redactie, 11 reacties

De Tweede Kamer nam vorig jaar een motie aan waarin het kabinet werd opgeroepen om de voorkeur voor een rekening-gebaseerde digitale euro te laten vallen en open te staan voor alternatieven, zoals een token-gebaseerde oplossing. Die motie is nog niet volledig door het kabinet uitgevoerd, zo heeft demissionair minister Kaag van Financiën aan de Tweede Kamer laten weten (pdf).

Eind juni kwam de Europese Commissie met een voorstel voor de digitale euro. Daarin is gekozen voor een rekening-gebaseerde munt, wat inhoudt dat burgers een digitale eurorekening moeten openen en persoonsgegevens delen. De ChristenUnie en VVD kwamen afgelopen december met een motie waarin ze stelden dat een token-gebaseerde toepassing van de digitale euro beter aansluit bij de aard en eigenschappen van contant geld, en dat deze vorm dus het beste past bij de doelstelling van de digitale euro als aanvulling op contant geld.

Het kabinet werd opgeroepen om de voorkeur voor een rekening-gebaseerde toepassing van de digitale euro te laten varen, en nadrukkelijk open te staan en zich in te zetten voor alternatieven, zoals een token-gebaseerde oplossing, De motie werd met 116 stemmen voor en 34 stemmen tegen aangenomen. PVV, PvdA en GroenLinks stemden tegen.

De ChristenUnie wilde van Kaag weten hoe het met de uitvoering van de motie staat. De minister laat daarop weten dat die vraag pas kan worden beantwoord als de onderhandelingen over het voorstel van de Europese Commissie zijn afgerond. "De reguliere variant vraagt gebruikers inderdaad om een rekening te openen zoals zij nu ook hebben voor reguliere digitale betalingen", voegt Kaag toe.

Volgens de minister zijn er echter ook bepalingen in het voorstel die token-gebaseerde toepassingen mogelijk maken. "Zo biedt de offline variant van de digitale euro een hoog niveau van privacy waarbij geen transactiegegevens bekend worden bij betaaldienstverleners, de ECB of ondersteunende dienstverleners. Het kabinet staat positief tegenover deze offline toepassing."

Afsluitend stelt Kaag dat hoewel het voorstel van Brussel in de basis een rekening-gebaseerde digitale euro introduceert, het kabinet zich in Europa zal blijven inzetten voor token-gebaseerde toepassingen. "Het kabinet beschouwt deze motie dan ook nog niet als volledig uitgevoerd."

Image

Reacties (11)
15-09-2023, 11:19 door Anoniem
Tja, de regering luistert pas na de Tweede Kamer als de handtekening al in Btussel is gezet....
15-09-2023, 12:24 door Anoniem
Helaas Pindakaas. Nog niet wakker geworden voor het feit dat Nederland binnen de EU besluitvorming nauwelijks nog bestaat?
We hebben slechts nog wat sportrepresentanten en verder?

We worden geoormerkt en als vee geweid, door AI als een soort van cyborg zombies aangestuurd en afgeremd. Bent u al gewend aan het feit dat u als burger altijd al 'geleefd' werd?
Wordt dan wakker a.u.b.
15-09-2023, 12:29 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, de regering luistert pas na de Tweede Kamer als de handtekening al in Btussel is gezet....

En voor die tijd kunnen ze niets tegen de "consensus" inbrengen omdat dat onze onderhandeling positie zou schaden.

Mooi spelletje dit.
15-09-2023, 12:52 door Anoniem
Ze kunnen lullen wat ze willen, maar als het niet goed bedacht is dan wordt het ook niet gebruikt.

Je zou toch mogen hopen dat dat wel een motief mocht zijn. Alsmede dat met name volksvertegenwoordigers enige kennis van het volk dat ze vertegenwoordigen zouden moeten hebben.
15-09-2023, 15:13 door Anoniem
Voor reguliere betalingen heb ik geen rekening nodig....
Cash...
15-09-2023, 16:04 door Anoniem
De banken willen natuurlijk niet dat consumenten meer rente zouden krijgen bij de ECB.
Waarom is er geen enkele Nederlandse bank die 3 procent of meer rente geeft? Moet makkelijk kunnen als de ECB 4 procent geeft en de kantoren in de meeste steden verdwenen zijn.
In de jaren 90 streden Aegon dochter Spaarbeleg, Robeco en CLBN nog om de klanten. Dan zou je toch verwachten dat er nu ook een verzekeraar of andere kleine speler komt met een aantrekkelijker tarief dan de magere rente van de bekende namen.
.
15-09-2023, 17:19 door Anoniem
Door Anoniem: De banken willen natuurlijk niet dat consumenten meer rente zouden krijgen bij de ECB.
Waarom is er geen enkele Nederlandse bank die 3 procent of meer rente geeft? Moet makkelijk kunnen als de ECB 4 procent geeft en de kantoren in de meeste steden verdwenen zijn.
In de jaren 90 streden Aegon dochter Spaarbeleg, Robeco en CLBN nog om de klanten. Dan zou je toch verwachten dat er nu ook een verzekeraar of andere kleine speler komt met een aantrekkelijker tarief dan de magere rente van de bekende namen.
.

Als een bank niet meer kan geven dan de ECB dan bewijst dat dat de bank zelf niet in staat is om rendement op kapitaal te genereren. Wat ertussen zit in wat ze minder geven gaat ook doorgaans niet in de stroppenpot. Maar in de stropdassenpot.
15-09-2023, 18:04 door Anoniem
Dus als ik goed tussen de regels lees: Eerst fait accompli bewerkstelligen en dan de kamer ermee om de oren slaan?
15-09-2023, 20:27 door Anoniem
De offline variant, laat me niet lachen...
Er zullen regelmatig updates voor deze software moeten worden uitgerold, dan is offline ineens online en wordt uiteraard je betaalgeschiedenis geupload.....
Controle is waar het om gaat....
15-09-2023, 21:18 door Anoniem
Eh... Het doel is nou eenmaal om de boel traceerbaar te maken. Wel even bij de les blijven hoor!
Dat Kaag die motie niet ging uitvoeren, zag natuurlijk niemand aankomen...
16-09-2023, 01:25 door Anoniem
Een Nexit lijkt me een goed idee!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.