image

Autoriteit Persoonsgegevens tegen Wetsvoorstel registratie sekswerkers

woensdag 4 oktober 2023, 17:07 door Redactie, 1 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is opnieuw niet te spreken over een wetsvoorstel van het kabinet omdat het de privacy van betrokkenen raakt. Het voorstel in kwestie betreft de registratie van sekswerkers. Volgens de AP bestaat het risico dat het voorstel de positie van kwetsbare sekswerkers juist verslechtert. Bovendien kan het voorstel leiden tot grote verschillen tussen gemeenten, die in de praktijk mede invulling moeten geven aan het beleid voor sekswerk. De toezichthouder adviseert daarom het wetsvoorstel niet door te zetten, tenzij het beter wordt onderbouwd.

Het kabinet wil met het voorstel voor de Wet gemeentelijk toezicht seksbedrijven dat gemeenten seksbedrijven kunnen verplichten om persoonlijke gegevens van sekswerkers te registreren. Deze informatie zou gemeenten beter zicht geven op de seksbranche, om zo bijvoorbeeld mensenhandel tegen te gaan. De AP stelt dat in de praktijk het tegenovergestelde dreigt te gebeuren. Namelijk dat sekswerkers uit vrees voor registratie en verlies van privacy de ongereguleerde branche opzoeken en zo kan op uitbuiting en mensenhandel lopen.

Het wetsvoorstel moet op deze dreigende averechtse effecten ingaan, maar doet dat niet. De wetgever is dat verplicht, onder meer vanuit het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie en de AVG. "Het kan toch niet zijn dat sekswerkers straks misschien slechter af zijn, nota bene door beleid van de overheid?", zegt AP-vicevoorzitter Monique Verdier. Zij vindt dat het kabinet beter duidelijk moet maken hoe dit wetsvoorstel sekswerkers gaat helpen. En wat het kabinet gaat doen om averechtse effecten te voorkomen.

Dit is de tweede keer dat de Autoriteit Persoonsgegevens wijst op een mogelijk averechts effect van wetgeving over sekswerkers. Drie jaar geleden adviseerde de AP negatief over de Wet regulering sekswerk en de daarin voorgestelde vergunningplicht voor sekswerkers. Vorig jaar stelde de toezichthouder nog dat het kabinet wetsvoorstellen te vaak ziet als vrijbrief om bijna ongelimiteerd persoonsgegevens van burgers te verzamelen, op te slaan of te verspreiden.

Reacties (1)
04-10-2023, 20:05 door Anoniem
Goeie aanzet maar gevoelig met aankomende verkiezingen. Er worden wel meer groepen enkel uit politieke motieven uitgebuit om stemmen te trekken. Vooral als het met zekz te maken heeft want daar is Nederland niet echt het modernste land in dus mooie klapveestemmersmelkveekoetjes die daar zelf niet om gevraagd hebben.

Verder natuurlijk volledig in strijd met de vrije rechtsstaat, zulke registraties. Flagrante schending van privacy. Straks weet de rabobank het ook al weer en dan doen al die pasjes het ineens weer niet meer.

De overlast wordt veroorzaakt door mensen die zekzwerkers uitbuiten. En door mensen die van zekzwerk wat menen te moeten vinden. Vaak omdat hun eigen relatie op het zelfde principe gebaseerd is (als ze echt eerlijk zouden zijn). Want anders trek je toch gewoon je voordeur dicht en ieder zijn meug?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.