Door Anoniem: Begrijp je jezelf nog? Je spreekt jezelf tegen.
Ik begrijp mezelf prima. Misschien moet je nog eens lezen wat ik schreef en ook lezen wat de AVG over gerechtvaardigd belang als verwerkingsgrondslag bevat. Dat klopt met wat ik schreef. Zie ook "Nogmaals..." verderop.
Sorry, ik zie niets in de AVG waaruit blijkt dat er een smartphone app gebruikt moet worden.
Inderdaad. Daarom was mijn formulering: "Bij het gebruik van een smartphone-app..."
Ik denk dat het gerechtvaardigde belang er
bij gebruik van een smartphone-app is.
Reken maar dat als je een digipass of ander door de bank verstrekt hardwaretoken gebruikt er ook een unieke id is die 1:1 aan jou gekoppeld is en daarmee ook een persoonsgegeven is.
Daar heb ik geen moeite mee omdat er geen koppeling is met andere systemen met daaraan gekoppeld enorme hoeveelheden data in handen van derden.
Het enige dat dan volgens mij overblijft is het risico dat de bank de koppeling tussen IMEI en persoon gaat verhandelen. Dat zou een schending van de AVG zijn.
Hoe zou die koppeling met andere systemen anders dan als handel moeten plaatsvinden?
Je begrijpt niet wat de risico's zijn denk ik.
Misschien is mijn perspectief gekleurd doordat ik ongeveer een kwart eeuw van mijn loopbaan voor banken heb gewerkt en heb meegemaakt hoe die hun IT aanpakken. Die waren al zeer professioneel bezig toen de meeste andere sectoren nog aan hun eerste computer moesten beginnen. Ik heb ook meegemaakt hoe het toezicht werkt. In ben
regelmatig doorgezaagd door interne auditors, auditors van externe acountants, van DNB, noem maar op, en ik heb gezien dat hun bevindingen effect hadden. Ik zie een bank echt niet de IMEI, aangenomen dat ze die gebruiken, voor iets anders gaan gebruiken, niet nonchalant, niet geniepig en niet omdat ze een potje van hun beveiliging maken. Je hebt geen idee hoe zwaar wetgeving, integriteit en beveiliging daar wegen.
En let wel: de grote schandalen bij banken kwamen niet uit de IT, niet uit de backoffice voor de verwerking van gewone rekeningen, maar uit de hoek van geldhandelaren die op de internationale valutamarkt opereren.
Daar zitten soms cowboys tussen, maar dat is een heel andere wereld dan de rest van een bank. Ook daar heb ik enige ervaring mee, ik ben wel eens betrokken geweest bij een project voor een koppeling met de basissystemen en hun wereld. Het waren botsende werkelijkheden: zij waren gewend grote risico's te nemen om grote winsten binnen te halen; de rest van een bank is juist zo risicomijdend als de pest en probeert elke onregelmatigheid bij voorbaat onmogelijk te maken.
Nogmaals: er is geen gerechtvaardigd belang omdat er andere minder invasieve alternatieven zijn.
Nogmaals: je begrijpt de AVG-grondslag gerechtvaardigd belang niet. De term "gerechtvaardigd belang" betekent dat het belang gerechtvaardigd is, niet dat de verwerking gerechtvaardigd is. Lees de AVG! Die stelt dat de verwerking noodzakelijk moet zijn voor dat gerechtvaardigde belang. Daar staat niet dat als de noodzaak er niet is het belang niet gerechtvaardigd is, daar staat dat er geen grondslag is voor de verwerking als die niet noodzakelijk is om het belang te behartigen. Dan kan het belang gerechtvaardigd zijn maar de verwerking niet. En dan nog is de drempel voor een verwerkingsgrondslag niet gehaald, want er moet ook nog een afweging (een serieuze die niet alleen over je eigenbelang gaat) gemaakt worden van dat belang tegen de belangen of de grondrechten en fundamentele vrijheden van de betrokkene. Er moeten dus
drie drempels genomen worden:
1. Het belang moet gerechtvaardigd zijn.
2. De verwerking moet noodzakelijk zijn om dat belang te behartigen.
3. Het belang moet zwaarder wegen dan de belangen of grondrechten en fundamentele vrijheden van de betrokkene.
Het is niet zo dat het ophoudt een gerechtvaardigd belang te zijn als drempel 2 of 3 niet genomen wordt, het vormt dan alleen voor de AVG geen geldige grondslag voor de verwerking.
De banken kunnen wel denken dat ze een gerechtvaardigd belang hebben, maar dat is slechts een mening die niet de GDPR volgt.
De AVG (zo heet 'ie in het Nederlands) definieert helemaal niet wat een gerechtvaardigd belang is, het geeft wat voorbeelden en geeft aan dat een zorgvuldige beoordeling geboden is. AP heeft een normuitleg waarin staat dat "gerechtvaardigd" betekent dat de belangen in (algemene) wetgeving of elders in het recht benoemd zijn als rechtsbelang:
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/uploads/imported/normuitleg_gerechtvaardigd_belang.pdfVoor zover ik begrepen zijn er juristen die het daar niet mee eens zijn en is het laatste woord daarover nog niet gezegd.
Maar los van de definitie van "gerechtvaardigd" kan je in dat document de bevestiging vinden dat het gaat om (1) gerechtvaardigd, (2) noodzakelijk en (3) het afwegen van belangen, en dat kom je bij meer toezichthouders tegen.
Wat een organisatie moet doen is hier serieus zelf werk van maken, tot een afweging komen en zorgen dat ze die kunnen verantwoorden en verdedigen.
Sla de AVG zelf niet over. Voor een wettekst is die behoorlijk goed leesbaar:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32016R0679&from=NL#d1e1883-1-1