Door Anoniem: Mensen zouden zelf moeten kunnen beslissen met welke zelf gecreëerde valuta ze hun onderlinge transacties afwikkelen.
Omdat het om vertrouwen gaat, dat is de meest waardevolle "munt" in de samenleving.
Dan heb je of 1 munt voor een heel volk (en dat wordt dan uiteindelijk ook weer een staatsmunt, met alle manipulatie van dien)
Of 18 miljoen individuele munten (in het ergste geval), en dan moet iedereen met iedereen een wisselkoers gaan afspreken om nog handel te kunnen drijven. (binnen 1 land!)
En waar baseer je die wisselkoers dan op. Het aantal gebruikers? Dan ben je ook met een vorm van manipulatie bezig.
LoL.
Dan kun je net zo goed voorstellen om weer ruilhandel te gaan plegen.
Bitcoin
is een zelf gecreëerde munt. Voor sommige diensten kun je met bitcoins betalen (m.n. wanneer je gehackt bent).
Wat met bitcoins kan zou herhaald kunnen kunnen worden met andere nieuwe munten. Het moeilijkste punt is de betrouwbaarheid, daar heeft bitcoin ook last van, hoewel steeds minder. Hoe langer bitcoin bestaat, hoe betrouwbaarder de munt wordt.
Het werkt als een '
selffulfilling prophecy', hoe meer mensen er vertrouwen in stellen (en dat in aankoopvolumes uitdrukken), hoe sterker en dus betrouwbaarder de munt wordt.
De grondslag is eigenlijk
vertrouwen, gedeeld vertrouwen. De kunst bestaat erin om vertrouwen te creëren of wat bij het gangbare alternatief, geld van de centrale banken, gebeurt: vertrouwen af te dwingen - maar dat is eigenlijk vals spelen.
Ook het LETS-systeem van geld (lokaal, rentevrij en complementair) werkt, binnen een gesloten systeem of ruilkring en is een (complementair) alternatief voor het "centrale banken geld".
Dit zijn geen vormen om geld te genereren (rijk worden), maar vormen om in de behoeftes van een lokale gemeenschap te voorzien en om deze gemeenschap te versterken.
Geld behoort géén middel te zijn om rijk mee te worden (kapitaalspeculatie), maar een middel om de economie, de uitwisseling van goederen en diensten op een voor alle betrokkenen zinvolle en inzichtelijke manier te laten verlopen door deze transacties tussen goederen en diensten in een uitwisselbare "waarde" te vertalen, in de meest juiste prijs, d.i. zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid van vraag en aanbod en zo min mogelijk gemanipuleerd o.b.v. systeemvreemde motieven.
Mensen die met geldspeculaties rijk willen worden, om te beginnen de hele 'haute finance'- wereld (dan hebben we het over zeker 10x de waarde die in de reële economie geschapen wordt) hebben géén enkele morele poot om op te staan wanneer zij de huidige geldcreatiepolitiek van de centrale banken bekritiseren. De centrale banken doen weinig anders dan de gewone bevolking het vel over de oren halen met hetzelfde doel: om er zelf en de hen aanhangende elites financieel beter van te worden (de plutocratie een booster te geven).
Wat is
ruilhandel? Normaliter wordt deze term gereserveerd voor uitwisseling
in natura, van concrete goederen tegen andere concrete goederen (ik ruil mijn reep chocola tegen jouw appel) òf concrete goederen tegen concrete diensten òf concrete diensten tegen concrete diensten (jij knipt mijn haar en ik geef jouw tuin een onderhoudsbeurt).
Maar geld in de vorm van bitcoins is óók, maar niet uitsluitend, een ruilmiddel. Een ruilmiddel waarin mensen, los van wat de centrale banken aan geld creëren, vertrouwen stellen om hun transacties mee af te wikkelen (of hun geld in te beleggen; beleggen is ook een zaak van vertrouwen in de munt en maakt de munt sterker).
Al deze mensen hebben bij de creatie van
bitcoin besloten om bitcoin te gaan vertrouwen. Gewoon uit het niets!
Dus we kunnen
vanaf dat moment ook afspreken dat ik jou een bepaalde dienst lever en jij mij daar bijvoorbeeld 1/10 bitcoin voor betaalt - een ruilmiddel, een munt die pak 'm beet een maand oud is! Dus met een munt die vers uit het niets gecreëerd is.
In het geval van een transactie tussen concrete dienst en concrete dienst is het afwachten of ik volgende week nog in staat ben om jouw tuin op te knappen (ik kan een ongeluk krijgen) - daar treedt dus al een onzekerheid op, wat extra vertrouwen vraagt. De bitcoin of een andere munt fungeert in dit proces o.m. als een tijdsoverbrugging.
Je kunt geld koppelen aan concrete diensten/ prestaties (dat heet dan "ruilhandel") of dit loskoppelen, dan heb je een ruilmiddel, een munt. Ruilhandel is m.i. een continuüm.
Er zijn naar mijn mening zóveel mogelijkheden om (anders) naar geld te kijken. Dat is vooral een wilskwestie want nergens komt de aard van het concrete beestje "mens" zo duidelijk naar voren als bij geldzaken. En daar valt nog een heleboel aan te verbeteren (aan de mens zelf dus).
En één van de grootste problemen is dat centrale banken er als de kippen bij zijn om particuliere initiatieven meteen de kop in te drukken: VERBODEN.
Ja, die centrale banken hebben het dik voor mekaar, maar zie er maar eens vanaf te komen.
Om die reden alleen al is bitcoin een waardevolle poging van mensen om een eigen munt te creëren en zo een stukje vrijheid van de individuele mens op de centrale banken te heroveren.
https://en.wikipedia.org/wiki/Complementary_currency#Advantages