image

VNG en NVVB pleiten voor snelle invoering van elektronisch stemmen tellen

woensdag 11 oktober 2023, 14:07 door Redactie, 11 reacties

Het kabinet moet haast maken met het invoeren van het elektronisch tellen van stemmen in Nederland, zo vinden de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging voor Bugerzaken (NVVB). Daarnaast moet worden onderzocht wat de mogelijkheden zijn om uiteindelijk elektronisch te stemmen in te voeren. Volgens de verenigingen is er vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken onvoldoende aandacht om het verkiezingsproces door kleinere stembiljetten en het elektronisch tellen te verbeteren. Dat schrijven de VNG en NVVB in een brief aan de Tweede Kamer (pdf).

De verenigingen stellen dat de snelheid waarmee de experimenten en proeven met het kleinere stembiljet en elektronisch tellen zullen worden uitgevoerd dusdanig traag zijn, dat er niet voor 2030 zicht is op de invoering ervan. "Ons pleidooi is daarom dat u als Tweede Kamer aanstuurt op een proces dat leidt tot snellere stappen richting duurzaam uitvoerbare verkiezingen. Als sleutelproces binnen onze democratische rechtstaat vragen wij extra te investeren de komende jaren in het versnellen van de stap naar een kleine stembiljet en elektronisch tellen."

De VNG en NVVB schrijven in hun brief dat het tempo op dit moment te laag ligt, terwijl met een beperkte investering versnelling al mogelijk zou moeten kunnen zijn. "De invoering van een nieuw en kleiner stembiljet gecombineerd met elektronisch tellen brengt daadwerkelijke verlichting van de uitvoeringslast voor het verkiezingsproces voor gemeenten." Tegelijkertijd willen de verenigingen dat wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn om uiteindelijk elektronisch te stemmen in te voeren.

Tijdens de evaluatie van de provinciale staten- en waterschapsverkiezingen eerder dit jaar drong de NVVB er ook al op aan om het proces van het experimenteren met een nieuw stembiljet flink te versnellen (pdf). "Een nieuw stembiljet biedt daarnaast mogelijkheden om elektronisch tellen mogelijk te maken. Het advies is dan ook om de digitaliseringsagenda naar voren te halen en het Belgische (Vlaamse) model (combinatie van een stemprinter en elektronisch stemmenteller) te onderzoeken."

Uit een verslag van de evaluatiebijeenkomsten van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat veel gemeenten denken dat de problemen met de uitvoerbaarheid van de verkiezingen zijn op te lossen met elektronisch stemmen in een stemlokaal, al dan niet in combinatie met elektronisch tellen (pdf). Ook wordt internetstemmen genoemd. "Een ander argument voor elektronisch stemmen is volgens sommige gemeenten de veelheid papier die nu gebruikt wordt en de hoeveelheid tellers die nodig zijn voor het tellen van de stembiljetten", aldus het ministerie.

Reacties (11)
11-10-2023, 14:33 door Anoniem
Wat een lobby aleas dramclubs zijn het geworden. Laten we bovendien niet vergeten dat nadat de vng afdeling burgerzaken (bestaande uit verzameling wethouders en gemeente ambtenaren van innovatie t/m burgerzaken op hun bordje) als eerste begon met een sub-groep die voorstand dat overheden meer moesten digitaliseren terwijl er gemeenten en ministeries al lang en breed met computers en netwerken werkten was voor hen niet voldoende. De BAG digitalisering wat meer een evolutie was van al bestaande digitale systemen liep al vanuit ministerie BiZa maar werd toch geestdriftig omarmd door die lobby als reden dat overheden helemaal digitaal moesten gaan. Er was eigenlijk geen ratio voor dus gingen ze maar drammen en kregen ze bij BiZa met hun verhalen voeten aan de grond. Dat Digid tegelijkertijd breder en meer werd misbruikt dan alleen belastingen identificatie bevorderden ze ook.
Digitaal stemmen is zo’n overreach van heb ik jou daar. Al de pogingen daartoe strandden steeds omdat ze niet blijken te kunnen bieden wat we ervan mogen verwachten.
Deze lobby heeft wel tot gevolg dat mensen wel meer goedgelovig moeten meewerken wil iets na 3 eerdere langdurige pogingen en afstel opeens zogenaamd wel kunnen voorzien in alle legitieme bezwaren.
Het digitaal stemmen komt de transparantie al niet ten goede. Enerzijds is bij digitaal tellen - ondanks de openbare gedeeltelijke source code- al zo uiteenlopend wat er allemaal misgaat - ondanks de behoorlijk goede werkinstructies en leveringsplanning - dat je sowieso er voor digitaal stemmen ook rekening mee moet houden dat het lastig te volgen is voor onafhankelijke waarnemers op stembureau’s.
En als een redelijk ervaren partij voor het tellen al van de tender is gehaald omdat ze niet voldeden en er nu toch om digitaal tellen wordt gegild dan heb je als lobby clubs niet door dat mensen ook een collectief geheugen hebben.
11-10-2023, 14:36 door Anoniem
Hoe meer mensen erbij betrokken zijn hoe kleiner de kans op ongemerkte fraude.

Ze zouden juist b;ij moeten zijn dat dit natuurlijk verschijnsel bijdraagt om de verkiezingen eerlijk te houden.
De teller software bevatte laatst toch fouten?
En de manier waarop er indertijd met stem machines werd omgegaan liet ook het een en ander te wensen over.
(Fysieke Beveiliging kost geld!!!!!)

Maar ja, de werkelijkheid leert, dat als je maar lange genoeg blijft drammen, dat het toch geaccepteerd wordt in Nederland.

Nee, dan duurt het maar wat langer, om een deugdelijke uitslag te produceren. Daarnaast tegen de tijd dat er dan een kabinet gevormd is, zijn we al een klein jaar verder, en daarna gaan we op de hei zitten, om ons te beraden......
Dus heeft de uitslag ook niet zoveel haast!!
11-10-2023, 14:38 door Anoniem
Het elektronisch stemmen kost weer stroom!
Kijk nou eens naar de voorbereiding met al die apparaten die erbij komen kijken en distributie en productie van die stemcomputers zelf.
Het is mesjogge.
Al die meters papier zijn niet circulair maar wel van een volledig hernieuwbare bron! Bomen herplanten op de plek van de kap.
Zonnepanelen en windturbines zijn dat zelf iig niet en de zgn grijze stroom die een flink aandeel in stroomopwekking leveren daar kunnen we electro technisch nog lang van niet af.
Dus elektronisch stemmen is voor millieu sowieso een heeeel slecht argument.
11-10-2023, 15:19 door Anoniem
NVVB wil minder werk te doen hebben.
VNG wil een leuk praatje kunnen houden een half uur nadat de laatste kiezer zijn stem uiitgebrcaht heeft.
het lijkt erop dat deze partijen/lobbygroepen weinig op hebben met het verkeizinggesproces of de uitgebrachte stem van de burgers.

Snelheid is blijkbaar belmagrijker dan controleerbaarheid en zorgvuldigheid.

En dan ook weer het spook van digitaal of internet stemmen.
Als ze met deze onzalige voorstellen komen, laat ze dan ook meteen uitleggen hoe dat volgens de huidige kieswet zou moeten gaan werken.
Hoe in dat digitale proces de stem in geheim uitgebracht kan worden en niet traceerbaar is tot die persoon. En tegelijkertijd dat die eprsoon maar een kkeer kan stemmen per verkiezing. Zonder druk of dwang.
En hoe datzelfde digitale proces ook voor een 12 jarige nog controleerbaar is. Ook achteraf. (het black box probleem)

Een korte uitleg waarom het niet gaat werken:

https://www.youtube.com/watch?v=w3_0x6oaDmI
(Why Electronic Voting is a BAD Idea - Computerphile)

Mischien zouden de dames en heren van deze lobbygroepen dat (nog) eens moeten bekijken.
11-10-2023, 15:26 door Briolet
Het vormen van een coalitie kost doorgaans weken. Dan maakt het toch niet uit dat het handmatig tellen iets langer duurt. Ik snap nu al niet dat ze al diezelfde avond beginnen te tellen terwijl men al de hele dag in touw is met het bemensen van de stemburos.
Begin daar pas de volgende ochtend aan. Dan is iedereen fris en maak je ook minder fouten. We worden een haast maatschappij waar je het liefst alles gisteren al af moet hebben. Een snelle uitslag bevredigd alleen de menselijke nieuwsgierigheid die alles direct wil weten, maar heeft weinig praktisch nut.
11-10-2023, 15:45 door Anoniem
Er zijn nu al bevolkingsgroepen die de legitimiteit van de uitsllag niet vertrouwen. Zonder harde bewijzen overigens.
Maar als je systemen gaat inzetten die nog slechter te snappen of controleerbaar zijn voor de gewone burger (internetstemmen en digitaal stemmen), dan wordt die groep alleen maar groter en groter. En gaan er alleen maar meer verdachtmakingen rondzwerven. Over "gestolen verkiezingen". Dubbele getelde stemmmen. Gemanipuleerde stemmen. Dat de wijk toch echt niet overweldigend op die partij had kunnen stemmen (want iedereen die je sprak zei wat anders). etc etc etc.
Alleen heb je dan geen betrouwbare bron meer om op terug te vallen. Namelijk het stembiljet en de oproepkaarten zelf.


Je eigen legitimiteit als verkozen politicus onderuit schoffelen met dit soort voorstellen.
Omdat ze niet een dag (of twee) kunnen wachten met hun debatje op TV of hun feestje in de raadszaal.

Dit is blijkbaar de weg vooruit om het vertrouwen van zoveel mogelijk kiezers weer aan je te binden.
Vooral zo doorgaan.


Er zijn andere practische aanpassingen die de snelheid ook kunnen verhogen met het papeiren formulier.

- De kieswet aanpassen en toestaan dat er op een partij gestemd wordt. Dat lost ook het probleem van gestolen zetels op, bij een breuk. De kieswet kent op dit moment geen partijen, en gekozen leden worden hoofdelijk benoemd.

- De aangeleverde lijsten met verkiesbare partijleden inkorten van 150 naar 30 of 40. Veel groter zijn fracties tegenwoordig toch niet. En veel kiezers stemmen toch op de lijstrekker.
Interen strubbelingen binnen een partij, moet intern maar opgelost worden. Willen partijloze kiezers meer invloed hebben op de kieslijst van een partij, dan worden ze maar lid van die partij.


En eigenlijk zou het hele proces nog simpeler moet worden. Stel alle personen op de kesilijst per partij in een rij, en laat elke stemgerechtigde inwoner van Nederland (of de gemeente of provincie) een witte kiezel voor die persoon neerleggen die ze willen kiezen. In het bijzijn van een menigte andere kiezers. (100 of 1000 kiezels per bakje).
De personen met de grootste stapel kiezels hebben dan gewonnen. Dan ben je in 1 dag klaar.
En kun je je debat of feestje houden. En worden de ambtenaren van burgerzaken ontzien bij het organsieren en tellen.
Dit is relatef snel, controleerbaar (ook achteraf) en behoeft geen technologie die gesaboteerd of gehackt kan worden.
En zelfs een 6 jarige snapt dat proces nog.
11-10-2023, 19:06 door Anoniem
Door Anoniem: Er zijn nu al bevolkingsgroepen die de legitimiteit van de uitsllag niet vertrouwen. Zonder harde bewijzen overigens.
Maar als je systemen gaat inzetten die nog slechter te snappen of controleerbaar zijn voor de gewone burger (internetstemmen en digitaal stemmen), dan wordt die groep alleen maar groter en groter. En gaan er alleen maar meer verdachtmakingen rondzwerven. Over "gestolen verkiezingen". Dubbele getelde stemmmen. Gemanipuleerde stemmen. Dat de wijk toch echt niet overweldigend op die partij had kunnen stemmen (want iedereen die je sprak zei wat anders). etc etc etc.
Alleen heb je dan geen betrouwbare bron meer om op terug te vallen. Namelijk het stembiljet en de oproepkaarten zelf.


Je eigen legitimiteit als verkozen politicus onderuit schoffelen met dit soort voorstellen.
Omdat ze niet een dag (of twee) kunnen wachten met hun debatje op TV of hun feestje in de raadszaal.

Dit is blijkbaar de weg vooruit om het vertrouwen van zoveel mogelijk kiezers weer aan je te binden.
Vooral zo doorgaan.


Er zijn andere practische aanpassingen die de snelheid ook kunnen verhogen met het papeiren formulier.

- De kieswet aanpassen en toestaan dat er op een partij gestemd wordt. Dat lost ook het probleem van gestolen zetels op, bij een breuk. De kieswet kent op dit moment geen partijen, en gekozen leden worden hoofdelijk benoemd.

- De aangeleverde lijsten met verkiesbare partijleden inkorten van 150 naar 30 of 40. Veel groter zijn fracties tegenwoordig toch niet. En veel kiezers stemmen toch op de lijstrekker.
Interen strubbelingen binnen een partij, moet intern maar opgelost worden. Willen partijloze kiezers meer invloed hebben op de kieslijst van een partij, dan worden ze maar lid van die partij.


En eigenlijk zou het hele proces nog simpeler moet worden. Stel alle personen op de kesilijst per partij in een rij, en laat elke stemgerechtigde inwoner van Nederland (of de gemeente of provincie) een witte kiezel voor die persoon neerleggen die ze willen kiezen. In het bijzijn van een menigte andere kiezers. (100 of 1000 kiezels per bakje).
De personen met de grootste stapel kiezels hebben dan gewonnen. Dan ben je in 1 dag klaar.
En kun je je debat of feestje houden. En worden de ambtenaren van burgerzaken ontzien bij het organsieren en tellen.
Dit is relatef snel, controleerbaar (ook achteraf) en behoeft geen technologie die gesaboteerd of gehackt kan worden.
En zelfs een 6 jarige snapt dat proces nog.

Een feestje met 18 miljoen mensen (14 miljoen kiezers en aanhang) in Den Haag op het Malieveld biij de Tweede Kamer verkiezingen.
Dat gaat werken.
11-10-2023, 21:15 door Anoniem
Om fraude bij stemmen te voorkomen is identificatie nodig...
Voor goed stemmen is anonimiteit een vereiste, en de eis dat je onbezwaard zonder toezicht kan stemmen.

Dat is digitaal niet verenigbaar.... Door deel processen te splijten.

Daarnaast is het hele analoge stemmen door een 10 jarige of met equivalente kennis te controleren en verifieren.
Voor digitaal stemmen ben je niet zonder minimaal universitair opgeleide wiskundigen.

Dus de VNG en NVVB pleten feitelijk voor een grotere afstand tussen politiek en burger.
11-10-2023, 22:21 door Anoniem
En de stemmachines komen natuurlijk uit het beloofde land...

Made in Israel.
12-10-2023, 10:56 door Anoniem
Mag er ajb iets (en dit is niet zomaar iets) betrouwbaar, analoog, transparant en geheel herleidbaar blijven in deze geforceerde alles-moet-digitaal-era.
Geen haast vereist, vele vrijwillige burgers die dat proces graag willen ervaren (en je betrekt de samenleving in dit nogal! politiek proces), maakt het daarmee transparanter en controleerbaarder voor de samenleving, vrijwillig, dus kostenbesparend,
en dan stuiten we in dit geval niet op "the computer says no" dooddoener.
12-10-2023, 12:49 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe meer mensen erbij betrokken zijn hoe kleiner de kans op ongemerkte fraude.

Niet per se. Ik zou eerder zeggen: Hoe meer mensen kunnen zien en begrijpen wat er gebeurt, hoe kleiner de kans op ongemerkte fraude. Procedures waarbij veel mensen allerlei handelingen moeten verrichten worden al snel ondoorzichtig en geven een goede gelegenheid tot fraude, vooral als een deel van die mensen met elkaar samenwerkt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.