image

TikTok gaf gebruikers geen inzage in dataverzameling op andere websites

maandag 23 oktober 2023, 14:16 door Redactie, 4 reacties

TikTok heeft gebruikers tot anderhalve week geleden geen inzage gegeven in de data die het van hen op andere websites verzamelde, zo meldt BNR. Via een trackingpixel kan de populaire video-app gebruikers buiten de eigen app volgen. Websites plaatsen de code van de trackingpixel, waarna informatie over bezoekers naar TikTok gaat. Het bedrijf kan zo gerichte advertenties tonen aan gebruikers binnen de app.

Onder de AVG heeft iedereen een recht op inzage en kan zo opvragen welke persoonsgegevens een organisatie over hem of haar heeft. De organisatie moet die vervolgens binnen een bepaalde tijd verstrekken. TikTok-gebruikers die inzage in de verzamelde gegevens vroegen kregen te horen dat ze niet bestonden. "Als je een verzoek doet, moet TikTok een volledig overzicht geven van de persoonsgegevens die ze over jou hebben", laat Gerrit-Jan Zwenne weten, hoogleraar recht en de informatiemaatschappij aan de Universiteit Leiden.

BNR vroeg TikTok begin september voor het eerst om opheldering over de 'heimelijke dataverzameling', maar kreeg geen inhoudelijke reactie. Sinds anderhalve week kunnen gebruikers met terugwerkende kracht alsnog bij TikTok opvragen welke gegevens de video-app over hen heeft opgeslagen. Dan blijkt dat TikTok zeker sinds mei vorig jaar al gegevens registreert en mogelijk nog langer.

"Dit onderzoek laat namelijk weer zien dat ze bij TikTok maar doen wat ze willen", zegt GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak. "Ik wil heel graag dat er een grote toezichthouder voor de big tech-bedrijven in Europa komt."

Reacties (4)
23-10-2023, 16:11 door Anoniem
Gegevens opvragen is één ding.
Alle gegevens krijgen is wat anders.
23-10-2023, 17:01 door Anoniem
Dit onderzoek laat namelijk weer zien dat je als gebruiker altijd een adblocker moet installeren, en sites die daar over klagen moet je gewoon negeren.

TheYOSH
24-10-2023, 08:05 door Anoniem
Ik gebruik een combinatie van ad-blocker en local CDN als extra beveiliging tegen ads en tracking.
Pixm extensie zoekt naar frauduleuze elementen op een pagina.
Ik draai ook o.a. een script via Tampermonkey, o.a. tegen youTube ads.

luntrus
24-10-2023, 08:54 door Anoniem
Door Anoniem: Dit onderzoek laat namelijk weer zien dat je als gebruiker altijd een adblocker moet installeren, en sites die daar over klagen moet je gewoon negeren.

TheYOSH

ja een adblocker helpt hier echt tegen, volgens mij heb je echt geen idee waar je het over hebt!

Ten eerste, het is een app, ik weet niet of je weleens hebt geprobeerd om Tiktok via een browser te bekijken, maar dat werkt voor geen ene meter (niets wat een adblocker dus gaat helpen).

Ten tweede, als een app op de achtergrond allemaal data verzameld over / van je toestel, zoals:

apps, locatie, ip-gegevens enz.

Dan snap je toch wel dat een simpele adblocker dit niet gaat tegenhouden (meestal ga je hier ook mee akkoord op het moment dat je de app installeert) ?

Daarvoor zul je toch echt met een proxy aan de gang moeten om het verkeer te filteren.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.