image

Europese privacytoezichthouders verduidelijken toegestane trackingtechnieken

donderdag 16 november 2023, 09:54 door Redactie, 3 reacties

De Europese privacytoezichthouders zijn richtlijnen overeengekomen die moeten verduidelijken welke trackingtechnieken onder de ePrivacy Verordening zijn toegestaan. Daarmee wil de EDPB meer 'juridische zekerheid' aan dataverwerkers en individuen geven. Het gaat dan om zaken als trackinglinks, trackingpixels, lokale verwerking en unieke identifiers, om er zo voor te zorgen dat de verplichtingen van de verordening niet worden omzeild. Het gaat dan specifiek om Artikel 5.3 van de ePrivacy Verordening.

"Het is geen geheim dat het volgen van de activiteiten van internetgebruikers de privacy van mensen ernstig kan schaden", zegt Anu Talus, voorzitter van de EDPB. "De onduidelijkheden met betrekking tot waarop Artikel 5.3 van de ePrivacy Verordening op van toepassing is en de opkomst van nieuwe technieken, als aanvulling op of alternatief voor traditionele cookies, hebben voor allerlei nieuwe privacyrisico's gezorgd."

Om het artikel en de toepassing daarvan te verduidelijken gaan de richtlijnen van de EDPB vooral in op sleutelbegrippen zoals 'informatie', 'eindapparatuur van een abonnee of gebruiker', 'elektronisch communicatienetwerk', 'het verkrijgen van toegang' en 'opgeslagen informatie/opslag'. Daarnaast biedt de richtlijn ook praktische use cases over het gebruik van populaire trackingtechnieken.

De overeengekomen richtlijnen worden nu op juridische inhoud gecontroleerd en vertaald, en zullen dan online verschijnen. Vervolgens kan het publiek er gedurende zes weken op reageren. Het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB). De EDPB is een orgaan waarin alle nationale privacytoezichthouders uit de Europese Unie samenwerken bij hun toezicht op de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), waaronder ook de Autoriteit Persoonsgegevens.

Reacties (3)
16-11-2023, 11:04 door Anoniem
Even terug... Waarom zou enige vorm van tracking toegestaan zijn?
Ohja... de EUSSR wil zelf graag vanalles tracken. Daarom.
16-11-2023, 12:19 door Anoniem
Door Anoniem: Even terug... Waarom zou enige vorm van tracking toegestaan zijn?
Ohja... de EUSSR wil zelf graag vanalles tracken. Daarom.

Heb je art 5.3 wel gelezen?

Dit is dat artikel (is gelinkt hierboven in de tekst):
"3. Member States shall ensure that the use of electronic communications networks to store information or to gain access to information stored in the terminal equipment of a subscriber or user is only allowed on condition that the subscriber or user concerned is provided with clear and comprehensive information in accordance with Directive 95/46/EC, inter alia about the purposes of the processing, and is offered the right to refuse such processing by the data controller. This shall not prevent any technical storage or access for the sole purpose of carrying out or facilitating the transmission of a communication over an electronic communications network, or as strictly necessary in order to provide an information society service explicitly requested by the subscriber or user."

dus in simpelere woorden: tracking is alleen toegestaan als er duidelijke en volledige informatie wordt gegeven over die tracking en de gebruiker heeft het recht om de tracking af te wijzen.
Toegang of opslag tbv de verzending of communicatie over een electronisch communicatienetwerk, strict noodzakelijk om de 'information society service' te leveren zoals verzocht door de gebruiker, is toegestaan.

Heel goed dat de EDPB dit probeert te verduidelijken. Wat mag wel en wanneer (welke voorwaarden) en wat mag niet.
16-11-2023, 12:23 door Anoniem
Correctie op het artikel: het gaat om de e-privacy richtijn niet de verordening, die laatste bestaat namelijk, nog, niet omdat ze het daar in Europa maar niet over eens kunnen worden en er al bijna 7 jaar over wordt gerusied.
Deel van het probleem is wederom end2end encryptie en de "bescherming" van kinderen, net zoals met dat hele CSS drama verhaal.
Daarom hebben we het nog te stellen met een richtlijn van 22 jaar oud met een 14 jaar oude update, die overigens juist precies dit soort tracking dingen en met name cookiewalls er beroerder op heeft gemaakt.
In Nederland is de richtlijn en de uitwerking daarvan in de telecommunicatiewet terug te vinden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.