Zeker negentig slachtoffers van de Black Basta-ransomware hebben in totaal 107 miljoen dollar losgeld aan de criminelen betaald om bestanden terug te krijgen of het publiceren van gestolen data te voorkomen, zo stellen blockchain-analysebedrijf Elliptic en Corvus Insurance op basis van eigen onderzoek. Volgens de onderzoekers wisten de criminelen achter de Black Basta-ransomware sinds begin 2022 meer dan 329 organisaties met ransomware te infecteren.
Daarbij maakt de groep gebruik van de ' double-extortion' tactiek. Voordat de ransomware op een netwerk word uitgerold steelt de groep eerst allerlei data van de aangevallen organisatie. Als het slachtoffer het gevraagde losgeld niet wil betalen dreigen de criminelen de gestolen gegevens openbaar te maken. De meeste slachtoffers van de Black Basta-ransomware bevinden zich in de Verenigde Staten, gevolgd door Duitsland en Canada. Het gaat dan voornamelijk om productiebedrijven.
De groep gebruikt voor elk slachtoffer een eigen cryptowallet, wat het lastig maakt een goed overzicht van gedane betalingen te krijgen. Elliptic stelt dat het 'unieke patronen' van de ransomwaregroep heeft weten te achterhalen, waarmee het een groot aantal losgeldbetalingen kon traceren. Dan blijkt dat meer dan negentig slachtoffers zeker 107 miljoen dollar losgeld betaalden. Het grootste losgeldbedrag bedroeg negen miljoen dollar en minstens achttien slachtoffers betaalden meer dan één miljoen dollar. Het gemiddelde losgeldbedrag was 1,2 miljoen dollar. De onderzoekers merken op dat het hier om een ondergrens gaat, aangezien er zeer waarschijnlijk andere betalingen zijn die ze niet hebben gevonden.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.