image

Brussel onderzoekt X wegens mogelijk overtreden Digital Services Act

maandag 18 december 2023, 15:16 door Redactie, 6 reacties

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar X wegens het mogelijk overtreden van de Digital Service Act (DSA). Het gaat dan om zaken als risicomanagement, modereren van content, gebruik van 'dark patterns', transparantie over advertenties en datatoegang voor onderzoekers. Onlangs werd er bij de Europese privacytoezichthouder nog een klacht tegen de Europese Commissie ingediend vanwege de manier waarop het X gebruikte om gerichte advertenties te tonen voor het invoeren van client-side scanning.

Brussel noemt vier gebieden waarop het onderzoek zich richt. Het gaat dan om de aanpak van "illegale content", de genomen maatregelen om "informatiemanipulatie" tegen te gaan, de toegang tot gegevens door onderzoekers en een mogelijk misleidend ontwerp in de gebruikersinterface, met betrekking tot bepaalde abonnementsdiensten, de zogenoemde 'blauwe badges'. Het is voor het eerst dat de Europese Commissie een formeel onderzoek naar het overtreden van de DSA door een bedrijf start. Voor het overtreden van de DSA kan Brussel een boete opleggen die zes procent van de wereldwijde omzet bedraagt.

In een reactie tegenover TechCrunch laat X weten dat het zich inzet om aan de Digital Service Act te voldoen en meewerkt met regelgeving. "Het is belangrijk dat dit proces vrij blijft van politieke invloed en de wet volgt. X richt zich op het creeren van een veilige en inclusieve omgeving voor alle gebruikers op ons platform, terwijl tegelijkertijd de vrijheid van meningsuiting wordt beschermd", aldus een woordvoerder.

De DSA is april vorig jaar aangenomen door de Europese Unie en geldt sinds augustus voor de negentien allergrootste digitale diensten die gemiddeld meer dan 45 miljoen actieve gebruikers per maand hebben. Daar vallen onder meer socialmediaplatforms Facebook, Instagram en X onder, maar ook de zoekmachines van Bing en Google en de Apple App Store en Google Play Store. Ook Booking.com, Aliexpress en Snapchat moeten aan de DSA voldoen omdat zij (juridisch) vanuit Nederland in Europa opereren.

Reacties (6)
18-12-2023, 15:23 door Anoniem
Er zijn mensen en organisaties die maar moeilijk kunnen omgaan met vrijheid. Vrijheid is iets, wat zij niet kunnen bevatten en daarom moet het maar verbannen worden opdat hun hersenen dan geen pijn meer doen.
18-12-2023, 16:12 door Anoniem
Alleen de censuur, opgelegd door Brussel, is nog toegestaan. Het begint een beetje op bepaalde landen te lijken.
18-12-2023, 16:59 door Anoniem
Door Anoniem: Er zijn mensen en organisaties die maar moeilijk kunnen omgaan met vrijheid. Vrijheid is iets, wat zij niet kunnen bevatten en daarom moet het maar verbannen worden opdat hun hersenen dan geen pijn meer doen.

Helemaal eens! Goed dat ze X aanpakken, blijkbaar begrijpt Musk niet dat vrijheid ook met verantwoordelijkheid komt (en die domme marketingtekst over 'een veilige en inclusieve omgeving' gelooft toch helemaal niemand...).
18-12-2023, 17:35 door Anoniem
Thierry Breton denkt, dat de Europeese Gemeenschap een continent is. Tja, politicy die hebben pas dromen die bedrog blijken te zijn.

"The EU becomes the very first continent to set clear rules for the use of AI", vraag het eens na bij een AI wat een continent is Thierry!

https://x.com/ThierryBreton/status/1733256557448630344?s=20
18-12-2023, 17:46 door Anoniem
"Gelijk en ongelijk vraten de kaas", zegt het gezegde.
De ene kant roept namelijk "boe", en direct daarop de andere "bah".

Maar waarom staat het oude vertrouwde van de eigen nationale gewoonten en gebruiken zo onder druk.
Waarom moet het allemaal vervangen worden.
Moeten we allen gedwongen leven volgens de regelgevende uitverkoren 4,5%?
Zijn zij zelf, X en de EU, volledig transparant?

Er zit nogal wat ruimte tussen de opvattingen van
https://gnet-research.org/ en de opvattingen van
https://www.ultra-unlimited.com/blog/exploring-the-mysteries-of-tartaria-a-journey-through-fact-speculation-and-meaning

Waren het niet juist de diverse veiligheidsdiensten van of de unipolaire en/of de multipolaire wereld,
die conspiratie denkbeelden de wereld in hielpen? Tevens t.b.v. hun verdeel en heers tactieken (divide et impera).

luntrus
20-12-2023, 15:53 door European - Bijgewerkt: 20-12-2023, 15:54
Kunnen we "brussel" in de nieuwstitels niet vervangen door

- Het European Parlement
- De Europese Raad
- De Europese Commissie
- Het hoofdstedelijk gewest Brussel
- Het Brusselse Gewest
- de gemeente Brussel

al naargelang wie iets beslist of gezegd heeft ?

"Brussel" is anders een zij-daar-ver-weg-show in het grote Belgenland...
Terwijl Nederland gewoon "in Brussel" ook beslissingen neemt als Nederlandse Premier (de Europese Raad) ...

Security.nl doet trouwens hetzelfde als de openbare NOS TV nieuws uitzendingen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.