image

Kabinet verdubbelt budget algortimetoezichthouder naar 2 miljoen euro

donderdag 21 december 2023, 13:33 door Redactie, 2 reacties

Het kabinet heeft besloten om het budget van de algoritmetoezichthouder voor volgend jaar te verdubbelen naar 2 miljoen euro, om zo het toezicht op te schalen. Dit jaar kreeg de toezichthouder, die onderdeel van de Autoriteit Persoonsgegevens is, een budget van 1 miljoen euro. Dat heeft demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering aan de Tweede Kamer weten (pdf).

"Het afgelopen jaar werd duidelijk dat algoritmes en artificiële intelligentie (AI) onverminderd aanwezig zijn in onze maatschappij. Het toenemende gebruik van AI kan bijdragen aan het creëren van economische en maatschappelijke waarde, maar brengt ook nieuwe opgaven met zich mee", aldus Van Huffelen. Naast extra budget zijn er voor volgend jaar ook verschillende doelen gesteld.

Het gaat dan om het proactief signaleren en analyseren van sectoroverstijgende en overkoepelende risico’s en effecten van de ontwikkeling en inzet van algoritmes en het verzamelen en delen van kennis daarover. Daarnaast gaat het om het optimaliseren van samenwerkingen met colleges, markttoezichthouders en rijksinspecties, en het verder in kaart brengen van overkoepelend toezicht op het gebied van algoritmes en AI. Als laatste zal de toezichthouder met uitleg en advies komen, alsmede overzicht scheppen in wettelijke en andere kaders op het gebied van algoritmes en AI.

Naast de opschaling van de algoritmetoezichthouder geeft Van Huffelen aan dat er nog andere stappen worden gezet om het toezichtlandschap op algoritmes te versterken en verder vorm te geven. Het gaat dan onder andere om een implementatiekader voor de inzet van algoritmen. mensenrechtentoets en periodieke audits van algoritmes.

Reacties (2)
21-12-2023, 13:56 door Anoniem
Eh... staan daar niet 2 nullen te weinig?
Ohnee, dit is voor de show. In de praktijk zoveel mogelijk doordouwen! Het gaat slechts om burgers. Boeit niet.
21-12-2023, 17:26 door Anoniem
Code is vrije spraak, het maakt niet uit wat voor code mensen maken, waar het om gaat is dat het niet misbruikt wordt als wapen, dus men zou niet moeten inzetten tegen algoritmes, maar het misbruik daarvan.
Handen zijn ook niet illegaal totdat er mee geslagen wordt, maar dan is het slaan illegaal, niet de handen.
Zodra men algoritmes en code gaat illegaliseren dan maakt men vrije spraak ilkegaal, geen daden en dan ontstaat er staatsgerelateerde censuur in code, dat is een gevaarlijk spel dat men niet wil spelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.