image

Minister: contant geld blijft naast mogelijke digitale euro bestaan

donderdag 21 december 2023, 15:07 door Redactie, 20 reacties

Contant geld blijft naast een mogelijke digitale euro bestaan, zo heeft demissionair minister Kaag van Financiën laten weten. De bewindsvrouw reageerde op vragen van de PVV over een persbericht van de Europese Centrale Bank (ECB). Daarin staat dat een digitale euro naast contant geld zal bestaan en cash altijd beschikbaar zal blijven. De PVV vroeg vervolgens aan Kaag of uit de opmerking geconcludeerd kan worden dat contant geld naast de digitale euro blijft bestaan.

"Het antwoord daarop is ja: euromunten en -bankbiljetten blijven naast een mogelijke digitale euro bestaan", reageert de minister. Ze voegt toe dat de Europese Commissie niet heeft voorgesteld om met de digitale euro de contante vorm van de euro te vervangen. "Het kabinet zou hier ook zeker geen voorstander van zijn", aldus Kaag (pdf).

Volgens de minister is het kabinet van mening dat mensen contant moeten kunnen blijven betalen. "Onder meer omdat mensen in een kwetsbare positie afhankelijk zijn van contant geld om zelfstandig te kunnen betalen en omdat contant geld een terugvaloptie is bij pinstoringen."

Reacties (20)
21-12-2023, 15:17 door Anoniem
Mhhh, we'll see, only time will tell...
I don't have good hopes for it, I'm pretty sure more people will consider the very same thing.
21-12-2023, 15:31 door Anoniem
Dan moet je er ook voor zorgen dat er een acceptatieplicht voor contant geld komt.
Indien je dit niet doet wordt het je straks vrijwel onmogelijk gemaakt om nog ergens contant te betalen.
21-12-2023, 16:00 door Anoniem
Ik kan me nog een mooie politieke uitspraak herinneren. Van toen er nog gasbellen waren, olie uit de Noordzee, potjes over genoeg. En het zelfs nog lukte om de inkomstenbelastingen op zijn hoogste tarief naar 72% te trekken. Slik maar een keer maar dat lukte toen zelfs ook nog.

De toenmalige premier zei toen op een dag dat "het einde der maakbaarheid van de maatschappij" in zicht was.

Naar mijn gevoel staan we momenteel op een zelfde soort punt. Maar dan van de andere kant. Dat "het einde van de controleerbaarheid van de maatschappij" in zicht is. Toen, destijds, was het overal subsidiepotten vullen. Tegenwoordig is het overal databases vullen. In beide gevallen moet je, ook als minister, veel vroeger opstaan om in de waan te leven dat je de hele maatschappij kunt maken. Zo is het ook een kwestie van geduld tot heel Holland Limburgs lult. Want afdwingen gaat em niet worden. Voorlopig is de digitale euro een "mogelijkheid". Eventueel. Eerst maar eens zien waar ze mee komen. Ondertussen blijven die maakbaarministers maar met smoesjes komen. Zoals het beschermen van mensen in "kwetsbare posities". Leuk bedachte onzinmotieven. Ministers zouden zich niet meer tot zulke niveaux moeten verlagen. Er is nog niks nieuws aan digitale euros. Het is nog onbekend hoe het digitale kwartje gaat rollen. In de nieuw te maken maatschappij. Pas als dat helemaal gelukt is, en niemand die vieze muntjes meer gebruikt, dan kun je ze afschaffen. Al de rest is een potje maakbare maatschappijen op de mouw spelden. Dat is aan volksvertegenwoordigers. Maar niet aan ministers. De maatschappij maakt zichzelf. Als minister kun je hooguit zetjes in een hopelijk betere richting geven.
21-12-2023, 16:02 door Anoniem
Gelooft iemand die minister nog? Het kwartje van Kok was ook tijdelijk...
Het is een dooddoener om de mensen die wel nadenken de mond te snoeren. Als die digitale euro er eenmaal is, dan wordt het opeens anders. Uiteindelijk is het enige doel om volledige controle te hebben over waar mensen hun geld aan uitgeven - en het op z'n minst te kunnen volgen. Zo werkt het elke keer met de overheid. We hebben het ook met de euro gezien en de 'harde' toezeggingen, die in de praktijk gewoon boter zacht bleken. We krijgen geloof ik ook nog wat geld van Griekenland. Ohja, volgens de Jager 'met rente'.
21-12-2023, 16:51 door Anoniem
Die digitake euro is er voornamelijk om tikkie en ideal te vervangen door een EU breed systeem dat niet van een commerciele partij is.
21-12-2023, 17:15 door Anoniem
Onder meer omdat mensen in een kwetsbare positie afhankelijk zijn van contant geld om zelfstandig te kunnen betalen en omdat contant geld een terugvaloptie is bij pinstoringen.
Ondanks dat ik het hier volledig mee eens ben, zie je helaas steeds vaker dat als er een pinstoring optreedt, dat ze dan maar de volledige winkel dichtgooien. En dat is dan weer omdat een groot deel van de kassa's pin-only zijn geworden, waardoor de winkel vaak ook niet genoeg wisselgeld in het laatje heeft liggen om ineens iedereen contant te bedienen.
Daarnaast is het nog steeds niet duidelijk waarom ze zo graag die digitale Euro willen hebben, debit- (pin) en creditcards zijn al een ding en dat is zat wat mij betreft.
21-12-2023, 17:50 door Anoniem
Door Anoniem: Dan moet je er ook voor zorgen dat er een acceptatieplicht voor contant geld komt.
Indien je dit niet doet wordt het je straks vrijwel onmogelijk gemaakt om nog ergens contant te betalen.
Als een winkel aangeeft geen cash geld aan te nemen laat ik mijn spullen bij de kassa staan en loop weg, dan koop ik wel ergens anders.
Overigens betaal ik regelmatig met pinnen, maar soms wil ik gewoon cash betalen.
Overigens geef ik ook geen fooi als ik pin afreken, zeker niet als die keuze gegeven wordt zoals nieuw is in de horeca.
21-12-2023, 17:55 door Anoniem
Nederland en de EU hebben slecht track record waar het ging om de belangen van de Nederlanse bevolking. Die brief van de minister is echt geen Euro cent waard....ook niet digitaal.
21-12-2023, 18:30 door Anoniem
Door Anoniem: Gelooft iemand die minister nog? Het kwartje van Kok was ook tijdelijk...
Het kwartje van Kok was in het kabinet Lubbers-III een idee van minister Maij-Weggen van verkeer en staatssecretaris Van Amelsvoort van financiën, beiden CDA. Kok was natuurlijk minister van financiën, het ging echt niet buiten hem (of de rest van het kabinet) om, maar het was een project van de twee die ik noemde.

In het voorstel stond niet dat het tijdelijk was. In een kamerdebat heeft Kok daarover gezegd: "Ik sluit het niet uit... maar ik zeg het ook niet toe." Er is helemaal niet toegezegd dat het tijdelijk zou zijn.

Waar komt dat idee dan vandaan? En waarom heet het het kwartje van Kok en niet bijvoorbeeld het kwartje van Van Amelsvoort? "Kwartje van Kok" is bedacht door BOVAG en ANWB, die zich fel verzetten tegen de accijnsverhoging. De autolobby en het bedrijfsleven hebben van de daken geschreeuwd dat het tijdelijk was. Kok of andere kabinetsleden hebben dat nooit gezegd, ze zijn wel zo stom geweest om het niet te weerspreken.

Hier kan je het allemaal in detail lezen:
https://historiek.net/het-kwartje-van-kok-1991/121641/
21-12-2023, 22:49 door Anoniem
In het geval van nood, een crisis, of elke andere situatie waarbij vooraf enige visie handig was geweest adviseert de Rijksoverheid om CONTANT geld in huis te hebben.
https://www.denkvooruit.nl/bereid-je-voor/stel-je-noodpakket-samen punt 8.

Maar contant geld wordt in Nederland lang niet overal geaccepteerd, alleen een enkeling wil het nog hebben. "De wet verplicht niemand een wettig betaalmiddel te accepteren" https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen

Ik denk dat je beter over kunt op 24-karaats goud.
21-12-2023, 23:05 door Anoniem
Vluchten in bitcoins. Maar wat kun je daar nu verder mee.
Het is een rijtje cijfers op je schermpje in het slechtste geval.

Als de bubbel barst, neemt men alle liquiditeit in om de banken (het systeem) te redden.
Hoe staat de EU ervoor?

Dan zijn we uiteindelijk, waar het WEF ons gedacht heeft, niets bezittendend, maar gelukkig.
Want als het goed is kunnen we niet meer over geluk en ongeluk nadenken.

Staat er een grote Krach voor de deur? Of gaat AI ons redden?
De tijd zal het leren.
22-12-2023, 08:54 door Anoniem
Moet je wel natuurlijk ook na 22:00 uur gewoon geld bij de pin-automaat kunnen meenemen en even snel veranderen dat dat bij die verschrikkelijke gele nieuwe gezamenlijke apparaten in Haaglanden dus nu niet kan beste minister! Dat kan nu niet. Enkel saldo bekijken (er stond meer dan 10x meer op dan dat ik wilde opnemen) en pin wijzigen kon nog maar. Het niet je eigen cash opnemen is zo ontzettend geen vrijheid van geld (dus zo ongelofelijk niet in lijn met EU grondbeginselen).
22-12-2023, 09:17 door Anoniem
Ik zie het niet gebeuren binnen de EU. Nederland loopt voorop qua PIN-mogelijkheden. In heel veel landen binnen de EU kan je niet eens met PIN betalen in veel winkels en restaurants. Als ze EU breed cash willen afschaffen dan krijgen we veel protesten, misschien niet in het brave Nederland, maar elders zeker!

Ik vind PIN handig, maar blijf altijd cash in huis houden voor het geval dat. Echter zoals hier eerder aangegeven, winkels gaan op slot als PIN (internet) uitvalt. Is het niet omdat ze niet genoeg wisselgeld hebben, dan is het wel dat de kassasystemen en voorraadbeheer systemen allemaal online draaien, dan is zelfs cash betalen geen optie. Ik heb ooit een mail gestuurd naar de "Ideeën" bus van de overheid, dat er in ieder dorp en stadsdeel minimaal 1 nood supermarkt zou moeten zijn, die ook bij digitale storingen gewoon levensmiddelen kan blijven verkopen. Uiteraard geen enkel antwoordt op gehad.

Cash zou verplicht geaccepteerd moeten worden bij iedere winkel. Maar Banken moeten hier ook aan meewerken. Ik ken (o.a.) horecagelegenheden die geen grote coupures aannemen, niet alleen omdat ze met wisselgeld en mogelijk vals geld zitten, maar vooral ook omdat banken meer geld vragen (%) voor grote coupures te storten dan voor kleine?!? De EU zou dat moeten verbieden, of grote coupures uit omloop halen…
22-12-2023, 09:29 door Anoniem
Het kan wel, als niemand meer cash zou bezitten.

Ieders geld, goed en bezit gaat dan op aan het failliet van de EU in globaal verband.

Is al eerder vertoont in een Mainland Chinees theater tijdens de grote mars van Mao.

Anders gezegd, u bezit niets (meer) en bent toch gelukkig.

Voelt u 'm?
22-12-2023, 09:30 door Anoniem
De vraag die erbij zou moeten zitten:
Hoe lang blijft contant geld nog het bestaansrecht behouden naast deze (concurrerende) digitale euro?
Er werd namelijk gesproken over voordelen koppelen aan deze nieuwe Digi€ om de scha...mensen en bedrijven alvast te laten wennen dat ze nu óok financieel totalitair digitaal gevolgd kunnen worden.
Dat die digi€-voordelen daarmee het contante geld in een nadelige positie plaatst is dan een natuurlijk proces wat de scha..mensen zullen accepteren en het dan lijkt alsof het hun eigen vrije keuze is geweest. Daarna kunnen we erop los programmeren om alle trackingmogelijkheden in te bouwen, natuurlijk -stapje-voor-stapje- voor de veiligheid, tegen terreurfinanciering en natuurlijk het beschermen van onze kids online. /s

& om te anticiperen op deze niet uitgesproken kaagriedel, vraag dan , nee eis dan dat contant geld ter aller tijden als betaalmiddel -voor het bedrijfsleven (en overal waar een toonbank is*)- verplicht geaccepteerd dient te worden.

*We zijn al zo ver heen dat we het niet meer voor elkaar zullen krijgen dat parkeermeters- en garages nog terug gaan naar contant-geld, jeweetwel, ivm de veiligheid; ook snoep-/frisdrankautomaten enzo zijn -nu al- alleen nog maar bereikbaar oor mensen met een bankpas.
22-12-2023, 15:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Maar contant geld wordt in Nederland lang niet overal geaccepteerd, alleen een enkeling wil het nog hebben. "De wet verplicht niemand een wettig betaalmiddel te accepteren" https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen

Toch typisch dat de Europese Centrale Bank dit tegenspreekt.

https://www.ecb.europa.eu/euro/cash_strategy/html/cash-faq.nl.html#:~:text=Winkeliers%20mogen%20contante%20betaling%20niet,niet%20accepteert%2C%20is%20niet%20voldoende.

Ik weet niet beter, dan dat men verplicht is cash te accepteren.
22-12-2023, 17:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Maar contant geld wordt in Nederland lang niet overal geaccepteerd, alleen een enkeling wil het nog hebben. "De wet verplicht niemand een wettig betaalmiddel te accepteren" https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen

Toch typisch dat de Europese Centrale Bank dit tegenspreekt.

https://www.ecb.europa.eu/euro/cash_strategy/html/cash-faq.nl.html#:~:text=Winkeliers%20mogen%20contante%20betaling%20niet,niet%20accepteert%2C%20is%20niet%20voldoende.

Ik weet niet beter, dan dat men verplicht is cash te accepteren.
(nieuwe anoniem)
Jij linkt naar een advies van de EC uit maart 2010!
Hoe actueel is dat nog?
In datzelfde advies wordt ook gebabbeld over het accepteren van 1- en 2-eurocent-muntjes...
En wat dacht je van het volgende antwoord op de vraag of contant geld binnenkort (2010) gaat verdwijnen?
"Nee. Contant geld blijft voorlopig het standaard betaalmiddel. Contant geld vertegenwoordigt waarde, kan betrouwbaar op echtheid worden gecontroleerd en van vervalsingen worden onderscheiden en er is geen tussenkomst van derden nodig om betalingen te verwerken. Geen enkel ander betalingsinstrument combineert deze drie elementen zo effectief als contant geld."
Dat klinkt toch wel héél anders dan de huidige geluiden van de ECB over contant geld waarin dit feitelijk alleen maar gecriminaliseerd wordt.
22-12-2023, 22:20 door Anoniem
in India wordt digitaal betalen ook sterk gepromoot, en zou cash ook blijven bestaan -
maar geheel onverwacht verklaarde de regering alle grotere coupures ongeldig
https://www.marketupdate.nl/nieuws/economie/valutacrisis/india-schrapt-bankbiljetten-500-en-1-000-roepie/

Het zou me niet verbazen als hier een degelijke truc wordt uitgehaald om je formeel niet,
maar in de praktijk wel te dwingen richting CBDC geld.

We gaan het zien wat de toezegging (belofte?) van minister Kaag waard blijkt te zijn...

Overigens, in Kenia is de invoering van de CBDC zo een grote ramp geworden
dat de minister van financiën nu de gevangenis zit... de link daarvan kan ik niet zo gauw vinden.
23-12-2023, 00:22 door Anoniem
Door Anoniem: in India wordt digitaal betalen ook sterk gepromoot, en zou cash ook blijven bestaan -
maar geheel onverwacht verklaarde de regering alle grotere coupures ongeldig
https://www.marketupdate.nl/nieuws/economie/valutacrisis/india-schrapt-bankbiljetten-500-en-1-000-roepie/

Het zou me niet verbazen als hier een degelijke truc wordt uitgehaald om je formeel niet,
maar in de praktijk wel te dwingen richting CBDC geld.

We gaan het zien wat de toezegging (belofte?) van minister Kaag waard blijkt te zijn...

Overigens, in Kenia is de invoering van de CBDC zo een grote ramp geworden
dat de minister van financiën nu de gevangenis zit... de link daarvan kan ik niet zo gauw vinden.

Alle biljetten boven de 50 afschaffen zou niet eens zo'n slecht idee zijn. Iedereen die iedere een bedrag pint voor de gewone boodschappen zal daar geen last van hebben maar grotere zaken zwart betalen is praktisch onmogelijk
23-12-2023, 14:50 door Anoniem
Door Anoniem: Alle biljetten boven de 50 afschaffen zou niet eens zo'n slecht idee zijn. Iedereen die iedere een bedrag pint voor de gewone boodschappen zal daar geen last van hebben maar grotere zaken zwart betalen is praktisch onmogelijk
Dat is al de praktijk bij de geldautomaten waar ik pin; die zijn alleen nog maar gevuld met €50- en €20-biljetten. Ik pin vaak €200 en krijg minimaal in de helft van de gevallen 10x €20.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.