image

Bewindvoerder kan straks met eigen DigiD namens cliënt bij overheid inloggen

donderdag 28 december 2023, 10:22 door Redactie, 9 reacties

Bewindvoerders, curatoren en mentoren kunnen straks met hun eigen DigiD namens hun cliënt bij de overheid inloggen. Het gaat dan specifiek om burgers die (deels) handelingsonbekwaam zijn en niet zelfstandig mogen handelen, zoals personen die onder bewind of curatele staan of minderjarigen. Onlangs meldde de Nationale ombudsman dat de overheid digitale toegang voor wettelijk vertegenwoordigers of gemachtigden beter moet regelen.

In Nederland zijn zo'n 273.000 mensen onder bewind gesteld en 2,6 miljoen mensen digitaal niet vaardig. Zij mogen of kunnen niet zelf hun zaken digitaal regelen met de overheid maar zijn daarvoor afhankelijk van een wettelijk vertegenwoordiger of gemachtigde. Een wettelijk vertegenwoordiger kan een professional zijn maar ook een familielid of naaste, bijvoorbeeld een mantelzorger.

Handelingsbekwame burgers kunnen vrijwillig iemand aanwijzen (machtigen) om zich te laten vertegenwoordigen voor het afnemen van diensten bij publieke dienstverleners. Op dit moment is dat voor 554 diensten bij 528 dienstverleners mogelijk, waaronder veel grote dienstverleners zoals bijvoorbeeld de Belastingdienst en het UWV. Voor bewindvoerders van mensen die handelingsonbekwaam zijn, is dit een stuk lastiger. Zo kunnen die een aantal zaken voor hun cliënten niet digitaal regelen. Soms wordt er dan tegen de regels in gebruikgemaakt van de DigiD van een cliënt of naaste.

Om het digitaal zaken doen met de overheid voor deze bewindvoerders eenvoudiger te maken wordt begin volgend jaar gestart met de bevoegdheidsverklaringsdienst. In eerste instantie kunnen bewindvoerders en curatoren dan met hun eigen DigiD bij een eerste paar dienstverleners namens hun cliënt inloggen. Daarna volgen ook mentoren. De gemeenten Rotterdam en Den Haag hebben de dienst inmiddels getest en nemen die binnenkort in gebruik, zo laat demissionair staatssecretaris Van Huffelen aan de Tweede Kamer weten (pdf).

Reacties (9)
28-12-2023, 11:55 door Anoniem
En de volgende stap is natuurlijk dat de clienten helemaal geen melding krijgen dat er ingelogd is door bewindvoerders......
28-12-2023, 12:37 door Briolet
Door Anoniem: En de volgende stap is natuurlijk dat de clienten helemaal geen melding krijgen dat er ingelogd is door bewindvoerders......

En wat moet zo'n cliënt met zo'n melding? Hij (of zij) is al handelingsonbekwaam en dan denk ik niet dat hij iets met deze meldingen kan doen.
28-12-2023, 12:53 door Anoniem
Volgende schandaal in wording...
28-12-2023, 13:19 door Anoniem
Door Anoniem: Volgende schandaal in wording...
Hoe zie je dat voor je?

Nu moeten ze inloggen met de gegevens van de client waar ze voor handelen. Of wel hebben ze direct toegang en kan nooit bewezen worden dat een handeling door een bewindvoerder is uitgevoerd en niet een client. Nu zou er (als ze nagedacht hebben) een log moeten zijn dat een bewindvoerder een actie uitvoert en niet de client. Bij een conflict kan dat bewijs gebruikt worden. Een beetje slimme bewindvoerder heeft dan weer logs beschikbaar van gesprekken, correspondentie omtrent de genomen actie richting client

Is zeker niet waterdicht maar kan niet zeggen dat door gescheiden inlog het onveiliger is geworden.
Dat is hetzelfde dat een IT afdeling een gezamelijk account gebruikt voor acties en nu wordt onderverdeeld naar meerdere.

Maken ze een fout met de koppeling dan wordt het uiteraard een fubar situatie maar dat geldt voor alle soorten van verkeerde authenticatie.
28-12-2023, 13:55 door Anoniem
Door Anoniem: Volgende schandaal in wording...
Een gangbare praktijk is nu legaal gemaakt,
dus dat hoeft niet per se tot problemen te leiden,
als het goed geregeld wordt.
28-12-2023, 16:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Volgende schandaal in wording...
Een gangbare praktijk is nu legaal gemaakt,
dus dat hoeft niet per se tot problemen te leiden,
als het goed geregeld wordt.
Sommigen zien overal een probleem in.
28-12-2023, 17:45 door Anoniem
Ik zie hierin geen probleem. Een bewindvoerder moet jaarlijks verslag leggen van alle activiteiten. In feite staat een bewindvoerder ook onder bewind. Nu logt men in met de digid van de client ook niet echt wenselijk lijkt me.
28-12-2023, 19:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Volgende schandaal in wording...
Een gangbare praktijk is nu legaal gemaakt,
dus dat hoeft niet per se tot problemen te leiden,
als het goed geregeld wordt.

Het is net even anders. De gangbare praktijk is - zo te lezen - dat bewindvoerders met de credentials van de client inloggen. dat wordt niet legaal gemaakt.

Het probleem is dat echt onbekwame (letterlijk - dement, coma etc) clienten geen machtiging (of geldige machtiging - want onbekwaam) kunnen afgeven .

oor bewindvoerders van mensen die handelingsonbekwaam zijn, is dit een stuk lastiger. Zo kunnen die een aantal zaken voor hun cliënten niet digitaal regelen. Soms wordt er dan tegen de regels in gebruikgemaakt van de DigiD van een cliënt of naaste.

Om het digitaal zaken doen met de overheid voor deze bewindvoerders eenvoudiger te maken wordt begin volgend jaar gestart met de bevoegdheidsverklaringsdienst

Het lijkt erop dat er een dienst komt die machtigingen goedkeurt/afgeeft voor bewindvoerders van handelingsonbekwame clienten.

Het is zeker technisch netter - de handeling namens client wordt zichtbaar uitgevoerd door een bepaalde bewindvoerder.
En wat er nu geregeld wordt is de techniek/proces om de machtiging af te geven aan de juiste bewindvoerder, in situaties waarin de client niet zelf die machtiging kan afgeven/goedkeuren.
30-12-2023, 07:05 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Volgende schandaal in wording...
Een gangbare praktijk is nu legaal gemaakt,
dus dat hoeft niet per se tot problemen te leiden,
als het goed geregeld wordt.
Sommigen zien overal een probleem in.
Sommigen snappen nog steeds niet hoe de overheid werkt en willen dat van zichzelf naar buiten toe niet erkennen. Dan blijf je dit soort naïeve reacties houden. Het hoeft niet per sé...... als ........ Was bij IRT aanpak zo, “als” was de hele premisse bij het leveren van de Toyota trucks aan Syrië “rebellen” maar die als werd niet gecheckt door de ministeries maar moest via AP en Bloomberg de pers halen. “Als” was ook waar het mis ging en leidde tot het toeslagenschandaal. “Als” was waar het op een gegeven moment stelselmatig misgaat bij diverse mensen op verlof maar dat dan tot knee-jerk houdingen leidde bij justitie en in gevallen maar niet wilden onderkennen dat er circa 10% tot meer gevallen tussen zaten die qua kwalificatie eigenlijk onbekwaam hadden moeten zijn en in andere gevallen cliënten juist onterecht niet van die stempel af kwamen.
Kan ik nog aan toevoegen dat een Ceta verzekering man bij 1Vandaag de bovenaan gemelde onbekwaamheid functionaliteit kust aankondigde voor dementen en geestelijk minder ontwikkelden. Zelfs dat die Ceta verzekering man voor de camera eraan toevoegde dat daar praktische en humanitair enorme haken en ogen aan zaten, zij eigen mening volstrekt overrulen zou worden door de krachten die Ceta wilden maar zagen stranden en combinatie met het excuus van allerlei andere maatregelen onder noemer van harmonisering van zorg op intercontinentaal vlak en verzekeringsmarkt zogenaamd onvermijdelijk eraan zou komen. Kan ik ook nog zeggen dat Digid meervoudig aan score creep leid.
Dat “overal” is met betrekking tot de overheid echt veel te kort door de bocht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.