image

Google schikt rechtszaak over volgen van Chrome-gebruikers in Incognito Mode

vrijdag 29 december 2023, 08:15 door Redactie, 13 reacties

Google heeft een in de Verenigde Staten aangespannen rechtszaak geschikt over het volgen van Chrome-gebruikers in de Incognito Mode (pdf). Volgens de aanklacht, die in juni 2020 werd ingediend, heeft Google gebruikers van Chrome misleid door ze te laten geloven dat ze via de Incognito Mode privé konden browsen, maar in werkelijkheid toch door het techbedrijf werden gevolgd, waarmee de Amerikaanse aftapwetgeving en Californische privacywetgeving is overtreden.

De Incognito Mode zorgt er alleen voor dat het surfgedrag van de gebruiker niet in de browser of op zijn computer wordt opgeslagen. Gebruikers denken echter dat de browsermode bijvoorbeeld tracking, geolocatie en advertenties voorkomt, zo laat onderzoek zien (pdf). Ook de engineers van Google waren zich hiervan bewust. Zo laat één engineer in een e-mail weten dat er moet worden gestopt met het woord incognito en de afbeelding van een spion. "Maak incognito mode echt privé", schrijft ze. "We zijn beperkt in hoe sterk we Incognito kunnen aanprijzen omdat het niet echt privé is, en dus echt vage, indekkende taal vereist die bijna schadelijk is."

Een andere engineer reageert met een grap door te stellen dat "Guy Incognito" uit The Simpsons eigenlijk als icoon gebruikt had moeten worden, aangezien dit beter de geboden privacybescherming zou duidelijk maken. Google stelt in een reactie op de rechtszaak dat het algemeen bekend is dat de incognito mode het browsen niet echt afschermt en gebruikers toestemming hebben gegeven om door het techbedrijf te worden gevolgd. Een poging van Google om de rechtszaak als kort geding af te doen werd eerder dit jaar verworpen.

De zaak stond voor 5 februari gepland, maar is nu tijdelijk stopgezet omdat beide partijen een voorlopige schikking zijn overeengekomen. De klagers eisten een schadevergoeding van 5.000 dollar per Chrome-gebruiker, waardoor er minimaal een bedrag van 5 miljard dollar werd geëist. Financiële details van de schikking zijn op dit moment onbekend. Google en de advocaten van de klagers hebben tot eind januari de tijd om het schikkingsvoorstel bij de rechter in te dienen, die hier dan uiterlijk eind februari een oordeel over zal vellen.

Reacties (13)
29-12-2023, 08:33 door Anoniem
Wie gebruikt nog Google?
Na al die misleidende praktijken en de daaruit volgende aanklachten, rechtszaken en boetes wil je toch geen Google meer?
29-12-2023, 08:55 door Anoniem
Zoals gebruikelijk is privacy niks waard. De enige juiste reactie zou zijn geweest om google te ontmantelen.
Aan de andere kant: hoe dom kun je zijn door een product van een van de grootste data handelaren van de wereld te gebruiken en dan aan te nemen dat je niet gevolgd zou worden...

Ondertussen gebruiken nog steeds helle volksstammen spyware van google.
29-12-2023, 08:58 door Anoniem
Google stelt in een reactie op de rechtszaak dat het algemeen bekend is dat de incognito mode het browsen niet echt afschermt
Ze gebruiken het woord "incognito" omdat de betekenis ervan mensen aantrekt, voor iets dat niet aan die betekenis voldoet. Vervolgens doen ze alsof iedereen dat wel weet. Als iedereen het wel wist had dat woord mensen niet aangetrokken en hadden ze geen reden gehad om het te gebruiken.

Helaas zijn dit soort leugens heel gangbaar in marketing, men gebruikt taal voor het effect en negeert de feitelijke betekenis ervan maar al te makkelijk.
29-12-2023, 09:13 door Anoniem
Dat er nog mensen zijn die Google producten vertrouwen, daar kan ik echt met de pet niet bij.
29-12-2023, 10:25 door Anoniem
Dit onbetrouwbare bedrijf regelt wel veel op internet en kan er niet omheen. Zorg eens voor een neutrale Android systeem waar mensen zelf hun apps kunnen kiezen welke ze gebruiken en niet Verplicht Google spul. Vrije keuze moet gewoon ingevoerd worden want Google misbruikt zijn positie steeds.
29-12-2023, 10:56 door majortom
Door Anoniem:
Google stelt in een reactie op de rechtszaak dat het algemeen bekend is dat de incognito mode het browsen niet echt afschermt
Ze gebruiken het woord "incognito" omdat de betekenis ervan mensen aantrekt, voor iets dat niet aan die betekenis voldoet. Vervolgens doen ze alsof iedereen dat wel weet. Als iedereen het wel wist had dat woord mensen niet aangetrokken en hadden ze geen reden gehad om het te gebruiken.

Helaas zijn dit soort leugens heel gangbaar in marketing, men gebruikt taal voor het effect en negeert de feitelijke betekenis ervan maar al te makkelijk.
Ze gebruiken ook niet voor niets de aanduiding "privacy sandbox". Doublespeak is een heel gebruikelijke methode die Google hanteert.
29-12-2023, 11:45 door Anoniem
Maar een echte privacy browser kost je ook geld.
Is die dan gratis, is het ook nog malware.
29-12-2023, 16:06 door Anoniem
Door Anoniem: Maar een echte privacy browser kost je ook geld.
Is die dan gratis, is het ook nog malware.
Wat een onzin ik heb maar ooit een keer in ruim 20 jaar een betaalde browser gehad dat was Omniweb. (niet meer in ontwikkeling sinds safari gebundeld werdt met MacOS) En dat was wegens proprietary integration met hun honderden euros slurpende planning software suit zeker niet omdat het enige privacy zou opleveren. Hell er zaten zelfs locatie beacons in verwerkt.

Daarnaast zijn er een scala gratis browsers op de markt die wel privacy gericht zijn en geen malware bevatten.
Hoe in hemelsnaam krijg je uberhaubt malware based browser installs voor elkaar? Van een reguliere huis tuin keuken gebruken kan ik het nog wel snappen maar iemand die rondstruind op security.nl? Een malware plugin kan ik nog volgen of een injectie maar een full browser installatie met malware?

Je snapt hopelijk ook wel dat dat echt klunzig klinkt op een security forum.
29-12-2023, 22:22 door Anoniem
Google bleef ondanks de "incognito modus" data binnenhengelen voor onder meer analyse- en advertentiedoeleinden. Ongeacht of consumenten privé surften of niet, ook incognito-browsers zijn gewoon waardevolle datapunten voor Google. De aanklagers vonden daarom dat Google onvoldoende duidelijk maakte dat privé niet echt privé was.

https://www.volkskrant.nl/tech/google-schikt-in-rechtszaak-over-volgen-consumenten-in-incognitomodus~beaca0c13/
30-12-2023, 15:31 door Anoniem
Dit is de leer, tamelijk verwijderd van de praktijk:

Absolutely! Privacy and anonymity are crucial aspects that need to be considered when developing AI systems. Respecting user privacy and ensuring anonymity can contribute to building trust and safeguarding individual rights. Here are some key considerations for honoring privacy and anonymity in AI:

1. Data anonymization: Implement techniques to anonymize personal data during data collection, storage, and analysis. This can involve removing or encrypting personally identifiable information (PII).

2. Consent and transparency: Obtain informed consent from users regarding data collection and usage. Provide clear explanations of how their data will be used and ensure transparency in the AI system's operations.

3. Secure data storage: Protect user data by adopting robust security measures. This includes encryption, access controls, secure data storage practices, and regular security audits.

4. Privacy by design: Incorporate privacy principles right from the design phase of AI systems. Consider privacy risks, minimize unnecessary data collection, and implement privacy-preserving techniques such as differential privacy.

5. User control and transparency: Offer users control over their data and the ability to manage their privacy preferences. Provide transparent mechanisms for users to understand and control how their data is used within the AI system.

6. Strong data governance: Establish clear policies and guidelines for data handling, access, and usage. Ensure compliance with relevant privacy regulations like GDPR or CCPA.

7. Third-party data sharing: If data sharing is necessary, anonymize or aggregate data to prevent identification of individuals. Implement strict protocols and agreements when sharing data with third parties.

Adhering to these principles can help ensure that privacy and anonymity are respected in AI systems, promoting trust, and safeguarding the rights of individuals involved.
bron: chatbot AI.

Dit is toch ook toegankelijke info vor onze politici?

luntrus
30-12-2023, 23:18 door Anoniem
Door Anoniem: Wie gebruikt nog Google?
Na al die misleidende praktijken en de daaruit volgende aanklachten, rechtszaken en boetes wil je toch geen Google meer?
Hier zit een luchtje aan. Gebruik jij Microsoft ook niet meer na al die rechtszaken en veroordelingen?
31-12-2023, 14:07 door Anoniem
Het zit in het verdienmodel.
Liever overtredingen met giga winst
en achteraf een te lage boete betalen.

Opsplitsen als straf zou meer zoden aan de dijk zetten,
maar is sinds Westinghouse niet meer gebeurt.

Staat en Big Tech te veel verworven.

State, Big Tech and Big Crime rule over is.
And the first amendment is being ignored,
net als bij ons niet meer aan de grondwet wordt getoetst.

Altijd dezelfden, die de knikkerpot uithalen.
02-04-2024, 18:45 door Anoniem
Google moet data verzameld via Incognito-mode vernietigen of de-identificeren
dinsdag 2 april 2024, 10:11 door Redactie

https://www.security.nl/posting/836336/Google+moet+data+verzameld+via+Incognito-mode+vernietigen+of+de-identificeren
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.