image

Inspectie Leefomgeving start proef met bodycams voor taxi-inspecteurs

donderdag 4 januari 2024, 11:45 door Redactie, 0 reacties

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is een proef gestart waarbij taxi-inspecteurs worden uitgerust met een bodycam. Dit zou de veiligheid van de inspecteurs moeten vergroten. Als taxi-inspecteurs te maken krijgen met agressie of geweld, dan kunnen ze de bodycam aanzetten nadat ze hebben aangegeven dit van plan te zijn.

De ILT controleert of taxiondernemers en taxichauffeurs de regels naleven. Het gaat dan voornamelijk om de naleving van de arbeidstijden en rusttijden. Inspecties worden langs de weg en bij de ondernemingen zelf uitgevoerd. Ook voert de ILT digitale inspecties en bedrijfsinspecties uit. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de aanwezigheid van een boordcomputer taxi (BCT).

"Onze inspecteurs hebben geen geweldsmiddelen en natuurlijk trainen we ze in het omgaan met agressie. Maar soms lukt het niet om met open en duidelijke communicatie escalatie te voorkomen. Uit onderzoek en ervaringen van de politie en een aantal gemeenten blijkt dat de bodycam het veiligheidsgevoel vergroot en het aantal agressie- en geweldsdelicten vermindert", zo stelt Karin Visser, directeur Toezicht en Opsporing van de ILT.

Taxi-inspecteurs die een bodycam gaan dragen, krijgen eerst een technische gebruikstraining en een training van de privacyfunctionaris. Gemaakte beelden worden versleuteld op de bodycam opgeslagen en zijn niet ter plekke te bekijken of verwijderen. Gemaakte beelden worden op een beveiligde server opgeslagen en automatisch na veertien dagen verwijderd, tenzij er juridische redenen zijn om ze langer te bewaren. De proef met de bodycams gaat zes maanden duren. Hierna wordt bepaald of de inzet van bodycams bijdraagt aan de veiligheid.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.