Ransomware-aanvallen op overheidsinstanties kunnen ernstige gevolgen hebben, zowel financieel als voor het vertrouwen in de overheid. Daarnaast zijn menselijke fouten de hoofdoorzaak van deze aanvallen. Dat stellen de ministeries van Financiën en Landbouw in hun onlangs gepresenteerde Informatieplannen.
"Informatiebeveiligingsincidenten binnen de overheid die in het nieuws komen, hebben ernstige gevolgen: zowel financieel als voor het vertrouwen in de overheid", aldus het Informatieplan 2024 - 2026 van het ministerie van Financiën (pdf). Volgens het ministerie moet, om dreigingen zoals ransomware-aanvallen te voorkomen, de digitale weerbaarheid continu worden versterkt. "Naast het nemen van technische maatregelen gaat het hierbij zeker ook om menselijk gedrag."
Ook het ministerie van Landbouw benoemt in het eigen Informatieplan het risico van ransomware. "Ransomware-aanvallen nemen toe en het is gebleken dat menselijke fouten daarvan de hoofdoorzaak zijn. Door ons actief te wapenen tegen ransomware-aanvallen kunnen we de risico’s verlagen en de veiligheid van onze organisatie vergroten. Dat vraagt zowel om een hoger bewustzijn bij medewerkers als om technische maatregelen." Het ministerie wil daarnaast beter voorbereid zijn op de vraag hoe te handelen bij een ransomware-aanval (pdf).
Het ministerie van Financieen stelt dat het risicomanagement toepast om de digitale risico's in kaart te brengen en te verhelpen. "Waarbij eventuele restrisico’s weloverwogen en bewust geaccepteerd worden. We zorgen voor een veilige omgeving voor onze medewerkers, maken hen bewust van de risico’s op het gebied van informatiebeveiliging en geven hen houvast mee in hoe veilig te werken. Tevens zorgen wij voor veilige digitale kanalen naar burgers en bedrijven." Het ministerie zegt ook aanvullende maatregelen te nemen, zoals security-audits en Red Teaming, om zo eventuele tekortkomingen of nieuwe bedreigingen te detecteren en te mitigeren.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.