image

Tien procent Nederlandse gemeenten biedt geen digitale dienstverlening aan

vrijdag 5 januari 2024, 12:34 door Redactie, 7 reacties

Tien procent van de Nederlandse gemeenten biedt als het om de burgerlijke stand gaat geen enkele vorm van digitale dienstverlening aan, zo meldt demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming (pdf). Deze gemeenten zeggen nog geen tijd te hebben gehad voor de implementatie, dat de organisatie er nog niet klaar voor is of dat de implementatiekosten niet opwegen tegen de lage aantallen aangiften/meldingen per jaar.

Gemeenten hebben al jaren de mogelijkheid, als ze dit willen, om inwoners digitale aangifte/melding te laten doen van geboorte, overlijden of voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap. Negentig procent van de gemeenten biedt één of meer vormen van digitale dienstverlening aan. Tien procent doet dit helemaal niet. De mogelijkheid tot digitale aangifte van overlijden is het vaakst (290) mogelijk bij gemeenten, gevolgd door de mogelijkheid van aangifte van geboorte (236) en de melding van voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap (226).

Volgens Weerwind zijn gemeenten tevreden over de digitale dienstverlening en geven aan dat digitale aangifte leidt tot tijdsbesparing die kan worden ingezet voor andere werkzaamheden, zoals het signaleren van fraude of herstelwerk. Daarnaast staan gemeenten open om de elektronische dienstverlening uit te breiden naar andere onderdelen van de burgerlijke stand, zoals het elektronisch verstrekken van uittreksels en afschriften van akten van de burgerlijke stand.

Daarnaast zien de gemeenten ook weinig problemen in de invoering van een digitale verklaring van de geslachtsnaamkeuze, mits beide ouders die bevestigen via hun persoonlijke DigiD. Zo begint de gemeente Rotterdam een pilot waarbij ouders via DigiD de achternaam van hun kind kunnen doorgeven. "Als de resultaten van deze pilot bekend zijn, kunnen die worden betrokken bij de besluitvorming over het al dan niet wettelijk verankeren van een bredere mogelijkheid tot digitale geslachtsnaamskeuze", aldus Weerwind.

Reacties (7)
05-01-2024, 12:49 door Anoniem
Houden zo! Kan ik er heen verhuizen?
05-01-2024, 13:43 door Anoniem
Door Anoniem: Houden zo! Kan ik er heen verhuizen?

Nee.De balie voor het inschrijven is enkel geopend tussen 9 en 12 op maandag, woensdag en vrijdag. De formulieren benodigd voor het inschrijven zijn verkrijgbaar aan de balie ernaast, die geopend is op dinsdag en donderdag. Voordat een nieuwe inwoner kan worden opgenomen in het basisregister zal de verantwoordelijke wethouder er een akkoord op moeten geven. Dit wordt gedaan bij elke raadsvergadering bij volle maan.
05-01-2024, 15:26 door Briolet
Ben ik blij dat mijn gemeente wel digitale diensten aanbied. Hier vooral ingevoerd door covid waardoor ze digitale afspraken met een tijdslot ingevoerd hebben. Ik kan nu thuis een afspraak maken (meestal nog binnen een paar uur als ik wil) en heb nagenoeg geen wachttijd in het gemeentehuis.
05-01-2024, 17:36 door Anoniem
Nog niet eens de tijd om eens in de tien of vijf jaar een bewijs aan te vragen. Wat een armzaligheid tegenwoordig.
05-01-2024, 20:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Houden zo! Kan ik er heen verhuizen?

Nee.De balie voor het inschrijven is enkel geopend tussen 9 en 12 op maandag, woensdag en vrijdag. De formulieren benodigd voor het inschrijven zijn verkrijgbaar aan de balie ernaast, die geopend is op dinsdag en donderdag. Voordat een nieuwe inwoner kan worden opgenomen in het basisregister zal de verantwoordelijke wethouder er een akkoord op moeten geven. Dit wordt gedaan bij elke raadsvergadering bij volle maan.
En welk dansje doe jij daar bij?
05-01-2024, 22:56 door Anoniem
Dus bij 10% ligt de waarheid in de kast. Hopelijk breekt er geen brand uit dan. Voordeel is wel geen dure Microsoft en Oracle software licenties nodig en ook geen kans op ransomware. Die zullen goed slapen.
11-01-2024, 09:52 door Anoniem
Door Anoniem: Dus bij 10% ligt de waarheid in de kast. Hopelijk breekt er geen brand uit dan. Voordeel is wel geen dure Microsoft en Oracle software licenties nodig en ook geen kans op ransomware. Die zullen goed slapen.

Dat lijkt me niet. Dat een gemeente "geen digitale dienstverlening aanbiedt" betekent alleen maar dat ze geen digitaal gemeenteloket voor burgers hebben. Ik neem aan dat als je daar aan de fysieke balie komt, er nog steeds iemand achter een computer jouw gegevens bij een digitaal systeem ophaalt/invoert. De BRP (Basisregistratie Personen) alleen al is een digitale databank die door alle gemeenten wordt gebruikt.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.