image

OM betreurt fouten bij identificatie klimaatdemonstranten Schiphol

vrijdag 12 januari 2024, 09:44 door Redactie, 7 reacties

Het Openbaar Ministerie betreurt dat er fouten zijn gemaakt bij de identificatie van klimaatdemonstranten op Schiphol eind november 2022. Een aantal verdachten zal niet worden vervolgd en personen die onjuist zijn geïdentificeerd, of van wie de juistheid van de identificatie niet met zekerheid kan worden vastgesteld, zullen worden verwijderd uit de systemen van de Marechaussee en het OM.

Eind november hield de Marechaussee op Schiphol ongeveer vierhonderd demonstranten aan die meededen aan een klimaatactie. Het merendeel van hen wilde zich niet identificeren, of had maatregelen genomen om hun identificatie te bemoeilijken. De Marechaussee maakte foto's van de demonstranten om die vervolgens met behulp van politie-informatie en social media te identificeren.

Van negentig personen stelt het OM dat de identificatie juist is gedaan. Van 64 personen heeft het OM de juistheid van de identificatie niet meer zelf kunnen vaststellen. En in negen gevallen is volgens het OM sprake van een onjuiste of twijfelachtige identificatie. "Wij betreuren dat in een groot aantal gevallen de identificatie onzorgvuldig heeft plaatsgevonden en dat wij de betrokken personen niet goed hebben geïnformeerd", zegt hoofdofficier van justitie Digna van Boetzelaer. Ze stelt dat de werkwijze rondom grootschalige aanhoudingen wordt aangepast.

Daarnaast ging het OM ook in de fout met de waarschuwingsbrief die geïdentificeerde personen ontvingen. "Daarin hadden we duidelijker moeten uitleggen dat deze brief geen juridische status heeft. De brief had ook minder stellig gekund, en we hadden er een reactiemogelijkheid in moeten opnemen. Een aantal personen heeft naar aanleiding van de brief contact opgenomen met het OM, maar mogelijk hadden meer mensen dit gedaan als zij hier in de brief uitdrukkelijk op waren gewezen", aldus Van Boetzelaer.

Wat betreft de vier verdachten van wie het OM eerder meldde hen te zullen vervolgen, heeft het OM inmiddels besloten om die zaken te seponeren. Dat is mede besloten omdat een substantieel deel van het onderzoek naar de identificaties niet goed is gegaan of niet meer verifieerbaar is.

Reacties (7)
12-01-2024, 10:44 door Anoniem
Anders dan in een echte bananenrepubliek geeft het OM gelukkig toe dat het weer de fout inging.
Onze overheid maakt nogal eens fouten.
Dat kost de belastingbetaler veel geld.
In het geval van de fouten bij de toeslagenaffaire bijvoorbeeld kost ons dat miljarden.
12-01-2024, 12:54 door Anoniem
Ja, maar die fouten zullen bij jouw flitsboete niet snel toegeven... dat hun ze multanova 3 graden verkeerd hebben geplaatst, of dat je geflitst bent met een baguette in de hand en een bekeuring krijgt voor een telefoon...

Bovendien moet hier er een hogere actie op ondernomen worden.
Je bent verplicht je te identiceren op eerste aanvraag door een agent. Het opzettelijk belemmeren zou je gewoon gevangenisstraf moeten opleveren, totdat je je echte identiteit op geeft.

Nu zijn mensen een straf ontlopen door opzettelijk een politie-proces te dwarsbomen... doet een witten-boorden crimineel dit, dan krijgen ze levenslang...

Ik ga dit ook gewoon voortaan doen en beroep me op ongelijkheid wanneer ik hiervoor wel zwaarder gepakt word.
12-01-2024, 13:02 door Anoniem
De echte fout is het grootschalig arresteren van vreedzame demonstranten en het identificeren door het OM van mensen die niets verkeerds hebben gedaan.

Het OM verontschuldigt zich voor afgeleide fouten, maar niet voor de allergrootste fouten. Handig om de aandacht mee af te leiden, terwijl de echte olifant ondertussen levensgroot in de kamer blijft staan.
12-01-2024, 14:09 door karma4
Door Anoniem: De echte fout is het grootschalig arresteren van vreedzame demonstranten en het identificeren door het OM van mensen die niets verkeerds hebben gedaan. ...
Dat is nu net wat niet klopt, proletarische winkelen en wat de autonomen als overtuiging hebben, klopt ook niet.
12-01-2024, 14:50 door johanw
Nou ja, fout moet eigenlijk "fout" zijn. Ze willen dat XR tuig helemaal niet aanpakken maar ze moeten wat omdat die nu eenmaal de wet overtreden.
12-01-2024, 15:22 door majortom
Door Anoniem: De echte fout is het grootschalig arresteren van vreedzame demonstranten en het identificeren door het OM van mensen die niets verkeerds hebben gedaan.
Die "vreedzame" demonstranten overtraden gewoon de wet. Net zoals de "vreedzame" demonstranten die de snelwegen bezetten, dus zouden gewoon minimaal allemaal een boete moeten hebben. Als iemand dat individueel doet dan kom je er niet mee weg; als je blijkbaar genoeg medestanders meeneemt wel.
12-01-2024, 15:36 door johanw - Bijgewerkt: 12-01-2024, 15:41
Het gaat niet om het aantal medestanders maar over de sympathie van justitie. Vergelijk de boterzachte aanpak van XR met het keihard vervolgen van snelwegblokkeerders die relschoppers uit de randstad die een sinterklaasfeest willen verstoren tegenhouden, of met het in elkaar slaan van vreedzame demonstranten tegen de corona maatregelen (en dan doel ik dus niet op degenen die in Eindhoven gingen plunderen, die mogen van mij ook flink aangepakt worden).
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.