image

Bankhelpdeskfraudeur krijgt vier jaar cel voor stelen 800.000 euro

vrijdag 12 januari 2024, 14:51 door Redactie, 5 reacties

Een man uit Hoogezand die tientallen mensen via bankhelpdeskfraude oplichtte en daarbij zo'n 800.000 euro buitmaakte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van zes jaar geëist. De man en zijn handlangers belden met name ouderen, waarbij ze gebruikmaakten van een gespooft telefoonnummer.

In de gesprekken deden de fraudeurs zich voor als een bankmedewerker en stelden dat er een probleem met de bankrekening was. Slachtoffers moesten vervolgens AnyDesk installeren waarmee hun computer op afstand kon worden overgenomen. Slachtoffers kregen vervolgens de opdracht om verificatiecodes voor internetbankieren door te geven, waarna het geld van de bankrekening naar de rekeningen van katvangers kon worden overgemaakt.

Op één van de laptops die bij de fraude werd gebruikt vonden agenten drie bestanden met elk 16.744 mobiele telefoonnummers. Daarnaast werden drie bestanden met uitgebreide NAW-gegevens aangetroffen, inclusief geboortedatum en IBAN, waarvan één bestand met gegevens van 101 personen met geboortedatums 1930-1939, één bestand met gegevens van 98 personen met geboortedatums 1940-1949 en één bestand met gegevens van 44 personen met geboortedatums 1950-1959.

Het bestand met gegevens van 44 personen met geboortedatums tussen 1950 en 1959 valt op. Dit bestand bevat, in tegenstelling tot de andere bestanden, uitsluitend gegevens van inwoners van de gemeente Aa en Hunze. Tientallen mensen werden slachtoffer van de verdachte en zijn handlangers.

"Verdachte en zijn medeverdachten hebben hiermee een spoor van vernieling achtergelaten en zij hebben op grote schaal misbruik gemaakt van het gewekte vertrouwen bij slachtoffers, die dachten dat zij op deze wijze konden voorkomen dat zij veel geld zouden kwijtraken. Het tegendeel bleek waar. Hierdoor is hun vertrouwen in ernstige mate geschaad", aldus de rechter,

In een aantal gevallen werden slachtoffers ernstig beledigd en uitgescholden. De rechtbank zegt dit de verdachte zwaar aan te rekenen. Bij het bepalen van de strafmaat houdt de rekening met de jonge leeftijd van de verdachte en zijn kwetsbaarheid. De straf valt dan ook lager uit dan het OM had geëist, namelijk een gevangenisstraf van vier jaar. Een handlanger kreeg een celstraf van 163 dagen opgelegd, waarvan negentig dagen voorwaardelijk.

Reacties (5)
12-01-2024, 19:30 door Anoniem
Voor elke gestolen euro 1 uur cel.
Dat zou toch redelijk zijn?
Komtie er nog goed vanaf!
12-01-2024, 19:41 door Anoniem
En die 8 ton die gestolen is? Tot de laatste cent terug laten betalen en een boete van 50% er bovenop.
Het waren jonge verdachten, dus ze hebben jaren de tijd om het geld bij elkaar te verdienen.
Helaas staat er niks over schadevergoeding.
12-01-2024, 22:28 door Anoniem
De 21-jarige stond in de cyberwereld bekend als Pieter Babbeltruc, ‘een van de grootste bellers in Nederland’. De Hoogezandster werd door de reclassering bestempeld als 'zwakbegaafd', maar de officier van justitie zette grote vraagtekens bij die kwalificering en noemde hem ‘streetwise’. Zijn strafblad telde vooraf immers al elf kantjes.

https://dvhn.nl/groningen/midden-groningen/Pieter-Babbeltruc-vier-jaar-de-cel-in-28848183.html
13-01-2024, 08:57 door Anoniem
Door Anoniem: De 21-jarige stond in de cyberwereld bekend als Pieter Babbeltruc, ‘een van de grootste bellers in Nederland’. De Hoogezandster werd door de reclassering bestempeld als 'zwakbegaafd', maar de officier van justitie zette grote vraagtekens bij die kwalificering en noemde hem ‘streetwise’. Zijn strafblad telde vooraf immers al elf kantjes.

https://dvhn.nl/groningen/midden-groningen/Pieter-Babbeltruc-vier-jaar-de-cel-in-28848183.html

In zekere zin is elke crimineel zwakbegaafd.
Het ontbreekt aan normen- en waardenbesef en aan empathisch vermogen.
De hersenen van criminelen zijn niet op alle gebieden goed ontwikkeld.
13-01-2024, 11:58 door Anoniem
Door Anoniem: En die 8 ton die gestolen is?

Hij moet ook ruim 280.000 euro terugbetalen aan ING, ABN Amro, Rabobank en De Volksbank. Zij hebben een deel van de slachtoffers schadeloos gesteld en verhaalden dat op de verdachte. Een deel van de gedupeerden kan fluiten naar hun geld. Een schrale troost is dat de dader tot vijf jaar na zijn vrijlating geen VOG of bankrekening meer krijgt.

https://nos.nl/artikel/2504689-acht-ton-buitgemaakt-in-helpdeskfraude-vier-jaar-celstraf-voor-21-jarige-man
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.