Kunstmatige intelligentie raakt bijna veertig procent van de banen wereldwijd en zal zeer waarschijnlijk de ongelijkheid vergroten, zo stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In meer ontwikkelde economieën zal mogelijk zo'n zestig procent van de banen door AI worden getroffen en zijn het oudere werknemers die mogelijk meer risico door de AI-transitie lopen, zo stelt het IMF in een nieuw rapport genaamd "Gen-AI: Artificial Intelligence and the Future of Work (pdf).
Volgens het IMF zal AI de wereldwijde economie ingrijpend gaan veranderen, waarbij sommigen het vergelijken met een nieuwe industriële revolutie. In tegenstelling tot eerdere automatiseringsgolven denkt het IMF dat AI ook beter betaalde banen kan raken. Daardoor lopen meer ontwikkelde economieën meer risico door AI, maar kunnen ook beter de kansen benutten, in vergelijking met opkomende en minder ontwikkelde economieën.
In meer ontwikkelde economieën zal zo'n zestig procent van de banen door AI worden geraakt. De helft van deze banen zal profiteren van AI, de andere helft krijgt mogelijk met minder salaris en werk te maken en in sommige gevallen zullen banen ook verdwijnen, aldus het IMF. Dat stelt ook dat AI de inkomensongelijkheid in landen kan vergroten, waarbij werknemers die AI beter kunnen toepassen hun productiviteit en salaris zullen zien stijgen, waarbij medewerkers die dit niet kunnen achterop zullen raken.
Het IMF wijst naar onderzoek waaruit blijkt dat AI minder ervaren werknemers kan helpen om hun productiviteit sneller te vergroten. Ook zouden jongeren het eenvoudiger kunnen vinden om kansen te benutten, terwijl ouderen werknemers moeite hebben om zich aan te passen. "Het effect op arbeidsinkomen zal grotendeels afhangen van de mate waarin AI medewerkers met een hoog inkomen aanvult", merkt het IMF. "Als AI medewerkers met een hoog inkomen aanzienlijk zal aanvullen, kan het leiden tot een disproportionele stijging van hun arbeidsinkomen."
In de meeste gevallen zal AI volgens het IMF de ongelijkheid vergroten. "Een zorgwekkende trend die beleidsmakers proactief moeten aanpakken om te voorkomen dat technologie sociale spanning verder opstookt." Het Internationaal Monetair Fonds voegt toe dat het belangrijk is dat landen met sociale vangnetten en bijscholingsprogramma's voor kwetsbare werknemers komen. "Zo kunnen we de AI-transitie inclusiever maken, levensonderhoud beschermen en ongelijkheid beperken."
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.